Wall Street ble løftet kraftig

De amerikanske børsene steg videre etter mandagens opptur. Samleindeksen S&P steg over tre prosent.

Wall Street går inn i oktober etter en begredelig september måned for de amerikanske aksjemarkedene.
Publisert:

Etter mandagen og tirsdagens opptur så de toneangivende indeksene slik ut ved stenging:

  • Industriindeksen Dow Jones steg 2,81 prosent
  • Tek-indeksen Nasdaq var opp 3,34 prosent
  • Samleindeksen S&P 500 steg 3,06 prosent

Dermed er det den beste todagersoppgangen siden mars 2020, ifølge CNBC.

Twitter-aksjen ble handelsstoppet på grunn av en melding om at Elon Musk vil gjennomføre kjøpet av alle aksjene til selskapet, til 54,2 dollar per aksje. Aksjen skjøt opp og endte opp 22 prosent, til 52 dollar.

Wall Street går inn i oktober etter en begredelig september måned for de amerikanske aksjemarkedene. Nedgangen forrige måned bidro til at S&P 500 fikk sitt verste kvartal på to år, skriver Bloomberg.

Mandag steg nøkkelindeksene over to prosent og dermed pekte pilene oppover igjen, etter at forrige uke avsluttet med markant fall fredag. Totalt for forrige uke falt alle de tre nøkkelindeksene.

Les på E24+

Aksjer har fått en konkurrent

Negativt sentiment

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets sier det er flere grunner til mandagen og tirsdagens opptur.

– En av de er at sentimentetsentimentetMarkedsentiment eller markedsoppfatning har vært ekstremt negativt den siste perioden, og sentiment er en kontrær indikatorkontrær indikatorKjøp når sentiment er negativ – det kan bare bli bedre. Selg når sentiment er euforisk – det kan bare blir dårligere, sier Harper.

SentimentindikatorenSentimentindikatorenUkentlig spørreundersøkelse blant investorer DNB Markets følger har vært på noe av de mest negative siden mars 2009, da markedet bunnet ut etter finanskrisen.

– Indikatoren går tilbake til 1987, og nå er den fremdeles blant de mest negative, sier han.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets sier markedsentimentet har vært «ekstremt negativt» den siste tiden.

En annen faktor er at det var en litt svak ISM-indeks i går, som er en viktig makroøkonomisk indikator og viktig for landets industriproduksjon, ifølge aksjestrategen.

– Vi er i en periode hvor dårlige nyheter er positiv for aksjemarkedet fordi det reduserer presset på sentralbankene til å øke rentene, sier Harper.

Vekstaksjer er spesielt sensitive til endringer i renter.

– Vekstaksjer, som har høye multipler på grunn av sterk vekstinntjening, stiger mer enn gjennomsnittet på børsen i dag og i går fordi rentene faller, forklarer han.

Les på E24+

Shippingtopp om containerknekken: – Det kommer til å bli litt tøffere

Mener markedet er oversolgt

Investeringsdirektør i Nordea, Leif Rune Rein, mener en av driverne bak oppgangen i det amerikanske aksjemarkedet er at lange renter synker.

Renten på den tiårige amerikanske obligasjonsrenten ligger i 20-tiden på 3,64 prosent. Forrige uke lå den på over 4 prosent, for første gang siden 2008.

Rein tror dette kan komme av at investorer forventer at Fed vil bremse rentehevingene fremover, fordi tall for økonomien er svakere enn forventet.

Blant annet kom det mandag tall for de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks (ISM-indeksen). Den regnes som en viktig indikator på landets industriproduksjon.

I september var den på 50,9 prosent. TDN skriver at det på forhånd var ventet en indeks på 52,2, ifølge prognoser fra Trading Economics.

Det indikerer den laveste industriaktiviteten siden mai 2020, ifølge CNBC.

– En av de store risikoene vi har sett er at Fed ikke klarer å dempe økonomien raskt nok, ergo vil investorene tenke at da kommer de til å heve renten enda mer. Men nå har vi sett flere indekser komme med data som er svakere enn forventet, så markedet tenker kanskje at endelig får vi den avmatningen som gjør at Fed bremser. Da er det ikke så rart at de lange rentene faller, sier Rein.

Videre mener han at markedet reagerer voldsomt fordi det er oversolgt.

– Da skal det lite til før du får en oppgang i markedet. Når det er mye negativt som er priset inn og mange har solgt seg ut skal det lite til for at vi får store markedsutslag, sier han.

Les på E24+

Offshoreaksjer topper urolig Oslo Børs: – Må være forsiktig

Kryptobot på over 13 millioner kroner

Influenseren og forretningskvinnen Kim Kardashian har gått på en kryptosmell. Mandag kunngjorde det amerikanske finanstilsynet siktelser mot superkjendisen.

Kardashian skal ha markedsført kryptovalutaen EthereumMax på sin Instagramkonto – uten å opplyst at hun ble betalt 250.000 dollar for innlegget. Kardashians innlegg inneholdt en lenke til EthereumMax-nettstedet, som ga instruksjoner for potensielle investorer om å kjøpe EMAX-tokens.

Kardashian har inngått et forlik og vil betale 1,26 millioner dollar i bøter, tilbakebetaling og renter, samt samarbeide videre med den pågående etterforskningen.

Det tilsvarer over 13 millioner norske kroner.

Les på E24+

Ukens Investtech: Fire aksjer som bør selges nå

Publisert:

Her kan du lese mer om