Oslo Børs falt markant – Vår Energi fikk sin verste dag noensinne

Vår Energi og PGS falt kraftig etter å ha levert oppdaterte forventninger. Fjordkrafteieren Elmera fikk juling etter analytiker-uenighet.

BØRSFALL: Oslo Børs blir med de internasjonale børsene nedover.
Publisert:

Verdensmarkedene preges av negativ stemning tirsdag, men nedgangen på Oslo Børs er kraftigere enn ellers i Europa og på Wall Street.

Hovedindeksen falt 1,54 prosent, etter å ha hentet seg noe inn utover ettermiddagen.

Oljeselskapet Vår Energi falt kraftig etter å ha kuttet i sin forventet årsproduksjon. Et fall i produksjonen fører til at forventingene knyttet til inntjening faller. Også seismikkselskapet PGS falt etter å ha justerte forventningene i morgentimene.

Les på E24+

Tre eksperter: Dette er aksjene vi satser på nå

Slik endte dagen for et knippe av de mest omsatte aksjene på Oslo Børs:

  • Equinor falt 1,26 prosent
  • Vår Energi endte ned 9,55 prosent
  • Aker BP er falt 5,60 prosent
  • PGS falt 11,67 prosent
  • Hydro falt 4,80 prosent

Oljeprisen faller samtidig. Nordsjøolje (brent spot) omsettes for 93,8 dollar i skrivende stund, ned rundt to prosent prosent siden midnatt. Det er også rundt fire dollar lavere enn da Oslo Børs stengte mandag.

Volatilt marked

Fallet på Oslo Børs er relativt bredt, og det er ikke en spesiell sektor som trekker Børsen ned.

Forvalter i Danske Bank Lars Erik Moen sier til E24 at det er vanskelig å peke på en hovedårsak til børsfallet, men påpeker at det er mye usikkerhet og risiko i Norge og i Europa om dagen.

RISIKO: Lars Erik Moen i Danske Bank mener det er stor usikkerhet knyttet til markedet, og at det i seg selv er nok til å trekke børsen ned.

– Det er en økning i risiko, og usikkerheten er stor. Vi ser nå også at selskaper slipper nedjusteringer av estimater. Alle som følger med på børsen frykter hvilke selskaper som skal ned. Vi så Vår Energi fikk en negativ reaksjon nå, sier Moen.

Moen mener det ikke er noen klare tegn til hva som påvirker børsen, annet enn at usikkerheten har tatt grep i investorene.

Verste dag for Vår Energi

Etter nedjusteringen av forventet årsproduksjon endte Vår Energi-aksjen med sin verste handelsdag siden oljeselskapet ble børsnotert i februar. Lavere forventet produksjon gir normalt lavere forventede inntekter.

Den verste nedgangen for Vår Energi på én enkelt handelsdag før tirsdag var en nedgang på 8,66 prosent 9.juni.

I september ble det også kjent at selskapet gikk på en kostnadssmell i milliardklassen i Balder-prosjektet. De forventer å kunne hente inn olje fra prosjektet først i tredje kvartal 2024.

Aksjen har den flere ganger siden noteringen blitt trukket frem av investorer som en spennende aksje. Kursen er fremdeles høyere enn på åpningsdagen i februar, men har falt kraftig siden den var over 45 kroner per aksje i slutten av august.

VÅR ENERGI: Oljeselskapet faller tirsdag etter at de la frem oppdaterte anslag for inntjening.

Kutter kursmål for Elmera

Strømselskapet Elmera er en annen av dagens børstapere, etter at DNB Markets nedgraderte sitt kursmål for aksjen fra 23 til 12 kroner.

Elmera-aksjen falt 11,80 prosent til en kurs på 15,18 kroner.

I sin analyse skriver DNB at de tror den norske regjeringens ambisjon om å øke andelen fastpriskontrakter kan ha en alvorlig påvirkning på Elmeras virksomhetsmodell.

– For å øke andelen fastpriskontrakter til attraktive priser, har den norske regjeringen foreslått å endre naturressursskatten i Norge, med en begrensning på retail-margin. Vi er bekymret for at de foreslåtte endringene, hvis de blir godkjent, kan endre konkurransescenen til fordel for vannkraftprodusentene, ettersom det vil være umulig for Elmera å tilby kontrakter på marginene som er under diskusjon, skriver meglerhuset.

Like etter oppgraderer Sparebank 1 Markets Elmera-aksjen til kjøpsanbefaling. Dette har derimot ikke gitt store utslag.

Les på E24+

Håkon (35) jobbet på fabrikk. Nå har han eiendom for 75 millioner

Fall på kontinentet

I Europa er det bred nedgang på de viktigste børsene, men stemningen er ikke like negativ som på Oslo Børs.

Den brede samleindeksen Stoxx Europe 600 er ned 1,07 prosent. Det er femte dag på rad med nedgang.

Slik ser det ut på Europa-børsene klokken 16.20:

  • DAX i Frankfurt er ned 1,35 prosent
  • FTSE100 i London er ned 1,15 prosent
  • CAC40 i Paris endte ned 0,74 prosent
  • IBEX35 i Madrid er ned 1,17 prosent
  • FTSEMIB i Milano endte ned 1,46 prosent

– Vi er på vei mot en alvorlig økonomisk nedtur og sentralbanker strammer inn, som er en dårlig kombinasjon for markedene. Når vil markedene begynne å se forbi dette? De neste to månedene kan fortsatt bli røffe, sier Holger Schmieding, sjeføkonom i Berenberg Bank, til Reuters.

På børsene i Norden, utenom Oslo, har stemningen snudd til forsiktig oppgang, etter en moderat nedgang tidligere på dagen.

I USA peker pilene nedover på Wall Street. I skrivende stund er S&P-500 ned 1,10 prosent. Mandag falt også alle de tre nøkkelindeksene på Wall Street.

Publisert: