Wall Street falt etter renteheving

Den amerikanske sentralbanken hever renten med 0,75 prosentpoeng. De amerikanske børsene falt markant.

Spent Wall Street før rentemøtet i dag.
Publisert:

Wall Street sendte umiddelbart de toneangivende indeksene ned, etter at den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed) annonserte rentehoppet. Siden har de amerikanske børsene vekslet mellom opp- og nedgang.

Til slutt endte det med et bredt fall blant de toneangivende indeksene:

  • Dow Jones falt 1,70 prosent
  • Nasdaq falt 1,79 prosent
  • S&P 500 falt 1,71 prosent

– Markedet trodde Fed ville kutte rentene ved utgangen av 2023, men det vil de ikke. Rentene vil øke videre gjennom året, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

Andreassen sier sentralbanken har løftet taket på rentebanen fra 3,8 til 4,6 prosent. Ved utgangen av året ser banken for seg en rente på 4,4 prosent, ifølge sjeføkonomen.

– I dag har vi flyttet oss til det laveste nivået av det vi kan kalle en restriktiv rente, så det er en vei å gå, sier sentralbanksjef Jerome Powell under pressekonferansen i etterkant av rentebeslutningen.

Underholdningsselskap stuper

18 av de 20 aksjene som falt mest på den brede S&P 500-indeksen var reise-og underholdningsselskaper. Sektorene er blant de som rammes hardest ved økonomiske nedgangstider, skriver CNBC.

Hotell- og casinogiganten Caesars fikk det tøffest, med et fall på rundt 7,5 prosent.

Trippel renteheving

Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), med sentralbanksjef Jerome Powell i spissen annonserte en renteheving på 0,75 prosentpoeng onsdag kveld. Det er i tråd med analytikernes forventninger.

Dermed heves renten til intervallet 3,0 – 3,25 prosent, det høyeste siden 2008.

Federal Reserve har fra før levert to rentehopp på rad på 0,75 prosentpoeng. Renten har de siste fire månedene blitt justert opp fra nær null. Hevingene er tre ganger så høye som det som gjerne regnes som en «normal» oppjustering på 0,25 prosentpoeng.

Grepene kommer i en tid med skyhøy inflasjon og sterk lønnsvekst i USA.

I forkant av rentemøtet ga Stephen Miller, markedsveteran og investeringskonsulent i GSFM en klar beskjed.

– Lukk alle shortene på aksjer og obligasjoner. De neste 24 timene er så usikre. Markedene har allerede jobbet seg selv inn i en pessimisme før møtet, sier han til Bloomberg.

– Ikke prøv på noe

Rentemøtet skjer i en tid med vedvarende høy inflasjon. I august steg de amerikanske konsumprisene med 8,3 prosent – litt lavere enn måneden før, men likevel høyere enn markedet ventet.

Markedet frykter at en for høy rente kan tippe økonomien inn i en resesjon, en såkalt «hard landing». Powell har uttalt at han vil fortsette å heve renten til det er kontroll på inflasjonen. I kveld kommer rentefasiten og signaler på fremtidige rentehevinger.

Enkelte tar det hele med knusende ro.

– Ikke prøv på noe før møtet. Legg deg, og stå opp tidlig. Hent frem morgenkoppen med kaffe og se gjennom talen til Powell, sier Min Gyeong-won i Woori Bank til Bloomberg.

I andre nøkkeltall fra USA, falt bruktboligsalget 0,4 prosent fra juli til august. Et salgtempo sist sett i juni 2020, og 20 prosent lavere enn samme tid i fjor. Fra juni til august faller prisene som regel rundt to prosent, skriver CNBC, men i år har prisene falt med rundt seks prosent.

Publisert:
Gå til e24.no