Blandet på Wall Street – Google-eier falt etter søksmål

Etter mandagens oppgang, pekte pilene i ulike retninger på New York-børsen tirsdag. Google-eier Alphabet falt etter å ha blitt saksøkt av amerikanske myndigheter.

Publisert:

De tre toneangivende indeksene på Wall Street åpnet dagen med nedgang, og et par timer ut i handelsdagen var bildet flatt. Dow Jones-indeksen vinglet mellom opp- og nedgang gjennom kvelden.

Slik så det ut ved stengetid klokken 22.00 norsk tid:

  • Dow Jones endte opp 0,31 prosent
  • Nasdaq Composite falt 0,27 prosent
  • S&P 500 endte ned 0,07 prosent

Minutter etter åpning opplevde store selskaper aksjekurser som svinget veldig, blant dem Morgan Stanley AT & T, Nike og McDonalds. Årsaken var en teknisk feil som førte til at handelen ble stanset i flere av aksjene, melder CNBC.

New York Stock Exvhange (NYSE) meldte 09.50 lokal tid, tjue minutter inn i handelsdagen, at problemene var løst.

Trenden fra slutten av forrige uke fortsatte i de amerikanske aksjemarkedene mandag kveld, der det igjen var bred oppgang. Teknologiselskapene ledet an oppgangen, da Nasdaq-indeksen klatret 2,18 prosent.

Les på E24+

Disse fondene får terningkast seks akkurat nå

Amerikanske myndigheter saksøker Google

Amerikanske myndigheter mener at teknologikjempen har misbrukt sin stilling i det digitale annonsemarkedet.

– Google misbruker sin monopolmakt for å skade nettstedsutgivere og annonsører som våger å bruke konkurrerende annonseteknologi, skriver det amerikanske justisdepartementet i søksmålet.

Det ble levert til en føderal domstol i Virginia tirsdag, ifølge Bloomberg.

Amerikanske myndigheter mener at teknologikjempen har misbrukt sin stilling i det digitale annonsemarkedet.

Søksmålet mot Google-eier Alphabet er den første store kampen som tas mot en av de store teknologikjempene på president Joe Bidens vakt.

Google er en dominerende aktør i det amerikanske digitale annonsemarkedet, et marked som er verdt over 2.700 milliarder norske kroner, ifølge Bloomberg.

Selskapet kontrollerer store deler av teknologien som brukes til både å kjøpe, selge og drifte nettannonsering.

Alphabet-aksjen falt 2,09 prosent tirsdag.

Les også

Amerikanske myndigheter saksøker Google – vil dele opp annonsevirksomheten

Resultatsesong

Resultatsesongen ruller og går på Wall Street.

Tirsdag har flere store amerikanske selskaper levert tall for fjerde kvartal.

  • Selskapet 3M, som kanskje er mest kjent for sine post-it-lapper, hadde en omsetningen på 8,08 milliarder dollar. På forhånd var det ventet en omsetning på 8,04 milliarder dollar. Samtidig meldte selskapet at det vil kutte rundt 2.500 produksjonsstillinger globalt. Aksjen falt 6,25 prosent tirsdag.
  • Oljeselskapet Halliburton fikk et resultat per aksje på 0,72 dollar. Ifølge Refinitiv-konsensus var resultatet på forhånd ventet til 0,67 dollar per aksje. Halliburton-aksjen falt 1,76 prosent.
  • General Electric (GE) tjente 1,24 dollar per aksje og hadde en inntekt på 21,79 milliarder dollar forrige kvartal. Analytikere ventet en inntjening på 1,13 dollar per aksje på en omsetning på 21,59 milliarder dollar, ifølge Refinitiv. Aksjen steg 1,13 prosent.
  • Det amerikanske forsvarsselskapet Raytheon Technologies fikk et justert resultat på 1,27 dollar per aksje i fjerde kvartal 2022, opplyser selskapet tirsdag. Det var på forhånd ventet et resultat per aksje på 1,24 dollar, ifølge Refinitiv-konsensus. Aksjen steg 3,35 prosent på Wall Street.

Etter stengetid tirsdag leverer IT-giganten Microsoft sine resultater, mens Tesla, Boeing, Visa og MasterCard åpner regnskapsbøkene senere i uken.

Litt sterkere PMI-tall

Noen minutter etter åpning på Wall Street kom tall fra innkjøpssjefsindeksen i USA.

Det sammenstilte tallet for januar endte på 46,6 i januar, opp fra 45 måneden før. Det er det høyeste indeksen har vært på tre måneder, ifølge S&P Global som utarbeider indeksen.

Både innkjøpssjefsindeksen for industrisektoren og tjenestesektoren endte høyere enn ventet, på henholdsvis 46,8 og 46,6.

Likevel kan tallene, som er under 50, signalisere nedgang.

Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Tesla-opptur mandag

Tesla-aksjen hoppet 7,74 prosent mandag etter at toppsjef Elon Musk sa i retten at han trodde en avtale med Saudi Arabias investeringsfond som ville være tilstrekkelig nok for å ta bilprodusenten av børs.

Musk møter i retten i disse dager angående Tesla-oppkjøpet som aldri ble noe av.

Tirsdag endte Tesla-aksjen med en nedgang på 0,09 prosent.

USA underpresterer i det globale aksjemarkedet

Amerikanske aksjer har prestert langt dårligere enn sine internasjonale konkurrenter de siste tre månedene, noe som har vært en sjeldenhet de siste årene, skriver CNBC.

Russel 3000, en referanseindeks for hele det amerikanske aksjemarkedet, er tirsdag opp 6,3 prosent i løpet av den siste tremånedersperioden fra 24. oktober. S&P 500-indeksen er på sin side opp 4,62 prosent, ifølge avisen.

Til sammen ligning så har MSCI World ex USA-indeksen, en samleindeks på tvers av flere land utenom USA, har steget mer enn 22 prosent de siste tre månedene.

Den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 er på sin side opp mer enn 13 prosent.

Les på E24+

Nordmenn strømmer til risikoaksjer: – Folk skryter

I et notat fredag fremhevet aksjestrateger i den britiske banken Barclays at aktiviteten i Europa og USA er i ferd med å frakobles, noe de beskriver som uvanlig, ifølge CNBC.

Svakere tall for amerikansk detaljomsetning og industriell produksjon sementerte synet om at den amerikanske økonomien bremser opp, mens vekstbildet i Europa, Asia og andre fremvoksende markeder har forbedret seg.

– Vi har startet året med større oppgang i Europa enn i USA, og tror at førstnevnte gir større verdi, potensial til å se kapitalstrømmer omfordelt til regionen, og uten tvil mer positive vekstrisikoer, i det minste på kort sikt, sier Emmanuel Cau i Barclays til avisen

– Men dersom makrosituasjonen i USA skulle forverres mer, så tyder historien på at frakoplingen mellom disse markedene kanskje ikke varer så lenge, fortsetter han.

Rentebeslutning neste uke

Onsdag 1. februar kommer sentralbanken i USA med sin neste renteoppdatering.

Federal Reserve-topp Christopher Waller sa fredag at han foretrekker et kvart prosentpoengs heving. Han mener rentene allerede er høye nok til å bremse økonomien.

– Utover det har vi fortsatt en betydelig vei å gå mot vårt 2 prosents inflasjonsmål, og jeg forventer å støtte en fortsatt innstramming av pengepolitikken, la Waller til.

Les også

Walmart skrur opp lønningene

Les også

Dilemma for EUs sentralbank: – Det lukter litt stagflasjon

Publisert:
Gå til e24.no