Esa skal undersøke om Elkjøp har brutt konkurransereglene

Overvåkningsorganet Esa åpner formell undersøkelse mot Elkjøp for å undersøke om selskapet har overtrådt konkurransereglene i EØS-avtalen.

Publisert:

– Esa har formelt besluttet å undersøke nærmere om Elkjøp har overtrådt EØS-avtalens artikkel 53 og 54 ved å inngå samarbeid som sikrer Elkjøp eksklusiv tilgang til visse elektronikkprodukter, skriver Esa i en pressemelding.

Esa skriver videre at de i tillegg vil undersøke om utvalgte konkurrenter har blitt nektet tilgang til visse produkter, og om dette er atferd som potensielt kan være skadelig for konkurransen.

Beslutningen om å granske Elkjøp skjer etter at overvåkningsorganet gjorde en uanmeldt kontroll av Elkjøp i juni 2021.

En stor mengde materiale i form av elektroniske data ble samlet inn og gjennomgått av Esa.

– Opptatt av å følge lover og regler

Elkjøp publiserte like etter klokken 09.15 en pressemelding, og henviser til den fremfor å utdype overfor E24.

– Hos oss er vi naturligvis opptatt av å følge lover og regler, og vi gjør vårt beste for å bistå ESA i sine undersøkelser, sier kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i pressemeldingen.

Elkjøp og konkurransemyndighetene i de Efta-landene er informert om at elektronikkjeden nå granskes, ifølge Esa.

– Beslutningen om å innlede formell saksbehandling betyr ikke at ESA har funnet det bevist at Elkjøp har overtrådt konkurransereglene, og den sier ikke noe om det endelige utfallet av etterforskningen, skriver organet.

Esa håndhever EØS-avtalens konkurranseregler i Island, Liechtenstein og Norge. De presiserer at beslutningen om å innlede formell saksbehandling ikke betyr at Esa har funnet det bevist at Elkjøp har overtrådt konkurranseregler.

Publisert:

Her kan du lese mer om