Nedgang på årets første Wall Street-dag

Tesla-aksjen raste etter skuffende tall. Det bredere markedet snudde ned etter positiv start i USA.

NYTT ÅR: Et blytungt år er over i aksjemarkedet. Her fra trading-gulvet på New York-børsen.
Publisert:

Etter å ha startet året med oppgang har det amerikanske aksjemarkedet snudd ned.

Slik gikk de viktigste børsindeksene i USA ved stenging:

  • S&P 500 ned 0,4 prosent
  • Nasdaq Composite ned 0,8 prosent
  • Dow Jones ned 0,04 prosent

Av enkeltaksjer peker elbilprodusenten Tesla seg ut med en nedgang på 12,2 prosent. Det er aksjens største kursfall i løpet av en handelsdag siden september 2020, ifølge Bloomberg og tall fra Infront.

Ingen aksjer falt mer på S&P 500 tirsdag.

Nedgangen kommer etter nye tall som viser at Tesla i fjor leverte færre biler enn ventet. Selskapet leverte 1,31 millioner biler i fjor, under eget mål på 1,4 millioner.

Nå står Tesla-aksjen i 108,1 dollar etter et år der aksjonærene gikk på en knallhard smell med et kursfall fra rett under 400 dollar.

Aksjen var ned 65 prosent i fjor, det verste året i selskapets historie på børs, ifølge Wall Street Journal. Avisen skriver at store teknologiaksjer falt i fjor, men at Tesla-aksjen ble spesielt hardt rammet, delvis grunnet produksjonsproblemer i Shanghai og investorfrustrasjon om toppsjefen Elon Musks Twitter-involvering.

Ifølge Financial Times har Goldman Sachs kuttet anslagene for 2023-leveranser til 1,8 fra 1,85 millioner biler på grunn av svakere etterspørsel enn det storbanken tidligere ventet.

Børsoppgang i Europa og Asia

Teknologikjempen Apple var ned 3,7 prosent. Selskapet har ifølge Bloomberg falt til under 2.000 milliarder dollar i markedsverdi for første gang siden 2021. Den siste nedgangen kommer etter meldinger om at selskapet vil kutte produksjonen grunnet svak etterspørsel.

I Europa og i Asia har det vært stort sett børsoppgang, med et unntak i Norge, der Oslo Børs falt 1,2 prosent tirsdag ettermiddag, tynget av Equinor og lavere olje- og gasspriser.

Etter et kvarters handel på Wall Street kom det nye og endelige PMIPMIInnkjøpssjefindeksen Purchasing managers' index (PMI) er en økonomisk indikator utledet fra månedlige spørreundersøkelser av bedrifter i det private næringslivet. Generelt tyder et PMI-tall over 50 på økt aktivitet eller vekst, mens verdier under 50 kan være et uttrykk for tilbakegang-tall som minner om fortsatt nedgang i amerikansk industri.

Innkjøpssjefindeksen for industrien (S&P Global US Manufacturing Purchasing Managers’ Index) landet på 46,2 i desember, nedfra 47,7 i november. Det var i tråd med foreløpige tall.

Kraftig fall i fjor

Utviklingen denne tirsdagen kommer etter et blytungt år – preget av alt fra corona til Russlands invasjon av Ukraina og en skyhøy prisvekst.

S&P 500, aksjeindeksen med 500 viktige børsnoterte selskaper i USA, var ned 19,44 prosent året sett under ett.

Teknologitunge Nasdaq var ned 33,1 prosent, mens Dow Jones falt 8,8 prosent i 2022.

Ifølge CNBC endte de tre toneangivende børsindeksene med det største fallet siden finanskrisen i 2008.

Lavere risikovilje

Vekstselskaper og teknologiselskaper, som det er mange av i USA, har fått juling på børs.

– Dette er selskaper som har mer av inntjeningen et stykke frem i tid og dermed er mer risikable enn de selskapene som tjener penger i dag, påpekte nylig investeringsdirektør Alexander Miller i forvaltningsselskapet Odin.

Krigen, inflasjonen og høyere renter har gjort at viljen til å ta risiko har blitt mye lavere og man vil ha mer betalt for å ta risiko, ifølge Miller.

Les også

Dårligste år på Wall Street siden finanskrisen i 2008

Publisert:
Gå til e24.no