Aker Solutions sikrer milliardkontrakt: Skal levere havvind-plattform til ukjent kunde

Oljeserviceselskapet skal stå for design og leveranse av en omformerplattform til «et stort havvindprosjekt». Verdien er på minst tre milliarder kroner og kontrakten er den tredje av denne typen som Aker Solutions har annonsert siden nyttår.

VINNER PLATTFORMKONTRAKT: Aker Solutions skal stå for leveranse av understell og plattformdekk til et havvindprosjekt. Illustrasjonsbilde.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Mandag morgen melder Aker Solutions at de har signert en «stor kontrakt» på over tre milliarder kroner med en ikke-navngitt kunde i et ikke-navngitt marked.

For Aker Solutions omfatter kontrakten ingeniørarbeid, innkjøp, bygging og installering (EPCI) av en offshore omformerplattform, ifølge en børsmelding fra selskapet.

Slike plattformer gjør vekselstrømmen som produseres av vindmøllene om til likestrøm før den sendes inn til kraftnettet på land. Dette er nødvendig for vindanlegg som ligger langt til havs og er det samme man gjør med strøm som skal sendes over store distanser på land.

Les også

Aker Solutions melder om rekordhøy anbudsaktivitet: Venter fortsatt lavere omsetning i år

Aker Solutions er en del av et konsortium som har inngått EPCI-kontrakten for det selskapet kaller «et stort havvindprosjekt». Hverken kunden eller prosjektet blir navngitt i meldingen.

«Flere detaljer om prosjektet er ventet annonsert av kunden og deres partnere i løpet av tredje kvartal 2021», skriver Aker Solutions i meldingen.

Den nye kontrakten er den tredje kontrakten for omformerplattformer Aker Solutions har annonsert siden nyttår:

 • I februar meldte Aker Solutions at de og Siemens har blitt valgt av Vattenfall for å levere en omformerplattform til Norfolk Wind-prosjektet (Norfolk Vanguard og Norfolk Boreas) i Storbritannia
 • I mai meldte Aker Solutions at de og Siemens har signert en kontrakt med ScottishPower Renewables med intensjon om å levere en omformerplattform til East Anglia Three-prosjektet i Storbritannia

Selv om Aker Solutions ikke vil si noe om hverken kunden eller hvilket marked plattformen skal leveres til, så bekrefter kommunikasjonsdirektør Torbjørn Anders i selskapet at den nye kontrakten kommer på toppen av de to andre.

Les også

Utenlandsgjennombrudd for Aker Solutions med milliardkontrakt

Bokfører rundt tre mrd.

Selskapet opplyser at det definerer oppdraget som en «major» (stor) kontrakt, hvilket innebærer at den er på minst tre milliarder kroner.

Aker Solutions vil bokføre rundt tre milliarder kroner i ordreinngang i tredje kvartal innenfor området for fornybarvirksomhet og feltutvikling, ifølge meldingen.

Plattformen skal bestå av et stålunderstell og plattformdekk. Arbeidet vil starte opp med en gang og installering er planlagt i andre halvdel av 2024 og i 2025.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker Solutions
 2. Havvind

Flere artikler

 1. Aker Solutions i havvind-samarbeid

 2. Betalt innhold

  Aker Solutions er i ferd med å bli en «grønn» vekstaksje

 3. Aker Solutions med milliardavtale i Brasil

 4. Oslo Børs med kraftigste fall siden desember

 5. Utenlandsgjennombrudd for Aker Solutions med milliardkontrakt