Børsdagen

Gevinst på 15 mill. etter Idex-rally

Biometriaksjene går bananas på Oslo Børs. Tore Aksel Voldberg sitter med en rask gevinst på 15 millioner kroner etter å kjøpt seg opp i Idex Biometrics gjennom sommeren.

KJAPP GEVINST: Tore Aksel Voldberg har vært med på oppturen i Idex Biometrics.

Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
 • Lage Bøhren
Publisert:

Investor Tore Aksel Voldberg er kjent for god timing med både kjøp og salg i aksjemarkedet, og nå har han gjort en ny kule i Idex Biometrics. Selskapet, som produserer fingeravtrykkssensorer for betalingskort, steg nær 29 på Oslo Børs tirsdag etter å ha rapportert om en betydelig ordre fra «en global kortprodusent».

Voldberg gikk inn i Idex i forbindelse med en emisjon på totalt 105 millioner kroner i mai i år, og har deretter kjøpt seg jevnt og trutt videre opp gjennom sine investeringsselskaper Skøien og Dukat. Bare i forrige uke lastet han opp med aksjer for fire millioner kroner, og sitter nå med en total beholdning på 21,5 millioner aksjer som ifølge E24s anslag har en kostpris på rundt 31 millioner kroner.

Dagens rally i aksjen gjør at de samme aksjene har en markedsverdi på nær 46 millioner kroner, tilsvarende en gevinst på 15 millioner kroner siden inngangen i mai.

Voldberg sitter på 2,7 prosent av aksjene i Idex, bak toneangivende aksjonærer som Robert Keith, Rune Sundvall og Sundt-familien.

Les også

Voldberg dro inn over 300 millioner etter sterkt børsår

Ser betydelig oppside

I dagens børsmelding skriver Idex at det har mottatt den første volumordren fra en global kortprodusent for de biometriske fingeravtrykkssensorene Trustedbio. Sannsynligvis er det snakk om kortprodusenten Idema, som Idex allerede har et pågående samarbeid med, og sensorene vil bli en del av deres neste generasjon med biometriske betalingskort som vil bli tilgjengelig «før slutten av 2020».

Idex-aksjen har også fått drahjelp gjennom dagen av en fersk analyse fra ABG Sundal Collier. Meglerhusets analytikere Øystein Elton Lodgaard, Eirik Oritsland og Aksel Engebakken har tatt opp dekning på Idex med et kursmål på 2,8 kroner per aksje, i en rapport som ble publisert før dagens ordrenyhet.

Selv etter dagens opptur gir det en forventet oppside til ABGs kursmål på over 40 prosent.

Les på E24+

Er blitt rik på «knoksing» av biler

Sterk vekst for kontantløs betaling

ABG trekker frem Idex som en av to ledende aktører i nisjemarkedet for biometriske betalingskort, og klart kostnadsledende. Samtidig skal markedspotensialet være stort, med 3,5 milliarder nye betalingskort forventet utstedt i 2020, noe som vil bety en årlig vekst på nær 5 prosent. Dette gir et markedspotensial på 4–8 milliarder dollar på lengre sikt, ifølge ABG.

Analytikerne viser videre til at prisen på biometriske kort har falt betydelig, fra over 40 dollar per kort, til et svært konkurransedyktig nivå på 5–10 dollar per kort.

En annen biometri-aksje med vind i seilene er Merkur Market-noterte Zwipe, som i går hentet 96 millioner kroner i en rettet emisjon. Selskapet opererer i samme segment som Idex, og aksjen har steget over 200 prosent siden nyttår, drevet av flere positive oppdateringer.

«I løpet av Covid-19 har kontaktløs betaling økt med 30–40 prosent, og transaksjonsgrensene har doblet seg. Dette medfører økt risiko for kortsvindel og understreker behovet for en effektiv, hygienisk og sikker betalingsmetode», skriver ABG Sundal Collier i Idex-analysen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Tore Aksel Voldberg
 3. Zwipe
 4. ABG Sundal Collier
 5. Emisjon
 6. Sensorer
 7. Next Biometrics

Flere artikler

 1. Tungt oljeprisfall sendte Oslo Børs markant ned

 2. Børsraketten Zwipe har steget nesten 700 prosent siden mars

 3. Comeback for Oslo Børs etter gårsdagens nedtur

 4. Annonsørinnhold

 5. Meglerhus fikk storoppdrag etter betalt analyse

 6. Rec Silicon og Kahoot skjøt opp på flat børs