Børsen endte i minus - Polarcus stupte nesten 50 prosent

Seismikkselskapet Polarcus har misligholdt gjeldsbetaling og falt 47,25 prosent på Oslo Børs. Tirsdag ettermiddag melder selskapet at långiverne har tatt kontroll over seismikkskipene deres.

Publisert:

Ved stenging er Hovedindeksen ned 0,71 prosent til en verdi på 977,01 poeng.

Polarcus falt fra start etter at selskapet før børsåpning opplyste at det har misligholdt en betaling i et av lånene, og at seismikkselskapet vil «forfølge alle tilgjengelige muligheter» for å sikre finansene.

I mellomtiden har Polarcus stanset alle betalinger av renter og avdrag, ifølge en børsmelding.

Like før klokken 16.00 melder selskapet at långiverne har tatt kontroll over alle rederiets datterselskaper som eier seismikkskipene. Eiendelene i totalt syv datterselskaper er nå samlet i et nytt selskap eid av långiverne.

Styrene i datterselskapene er videre skiftet ut med nominasjoner fra långiverne.

Seismikkselskapet skriver videre at det har vært i forhandlinger med sine långivere for å finne en løsning på de finansielle problemene.

Aksjen falt 31,20 prosent før Oslo Børs rett før klokken 10 stanset handelen i påvente av en melding fra selskapet. Da det ble åpnet for handel i aksjen igjen stupte den videre ned til 47,25 prosents nedgang.

Per 2. januar var Kristian Falnes niende største eier i selskapet med 10 millioner aksjer. Aksjen har falt nesten 12 øre siden børsstenging mandag og ble før handelsstansen tirsdag handlet for 26 øre. Hvis Falnes sitter på samme aksjepost i dag har han tapt rundt 1,2 millioner kroner på dagens kursfall.

Misligholdt gjeld

Ved utgangen av tredje kvartal hadde Polarcus 332,9 millioner dollar i netto rentebærende gjeld. Seismikkindustrien er hardt rammet av coronasituasjonen etter at oljeselskapene har kuttet i pengebruken.

Kreditorene hadde gitt Polarcus en utsettelse frem til 25. januar. Dette inkluderte en forpliktelse på 25 millioner dollar, men långiverne har nå avvist flere utsettelser.

Dermed har Polarcus misligholdt dette lånet. Det fører igjen til mislighold også i andre banklån og et konvertibelt obligasjonslån.

Selskapet opplyser at de forskjellige aktørene har blitt informert, og at det ikke har fått beskjed om at gjelden skal inndrives.

Selv om Polarcus nå vil gå i dialog med sine långivere er det ingen garanti for at selskapet vil klare å lande en avtale med kreditorene, ifølge meldingen.

Selskapet har engasjert meglerhuset ABG Sundal Collier som finansiell rådgiver og advokatfirmaene Wiersholm og Walkers som juridiske rådgivere for den mulige finansielle restruktureringen.

Quantafuel faller

Quantafuel falt mer enn fire prosent som en av Børsens mest omsatte ved 14-tiden. Søndag skrev den danske avisen Nordjyske at rundt 350 tonn plast Quantafuel skulle resirkulere måtte brennes fordi den var for våt.

Toppsjef Kjetil Bøhn i Quantafuel sier til TDN Direkt at «selskapet ikke resirkulerer vann». Plasten som skal ha blitt brent skal ha inneholdt mellom 25 og 30 prosent vann og store mengder klor.

– Vi blir jo tilbudt veldig mye av dette her. Det vi gjør er å ta prøver for å se om dette passer for oss, de prøvene viser seg at det er mellom 25 og 30 prosent vann og store mengder klor. Da sier vi at dette her er ikke noe som vil ta noe av. Så finner de ut av de ikke blir kvitt det på noe som helst vis, også setter de fyr på det. Det er det som har skjedd, sier han til TDN.

Aksjen var ned mer enn ni prosent på det verste, men har steget noe igjen etter nyhetsbyrået publiserte saken og endte 7,21 prosent ned.

Folketrygdfondet sier nei til Entra-bud

Tirsdag morgen ble det kjent at Folketrygdfondet ikke kommer til å akseptere bud på Entra. De ønsker at eiendomsselskapet skal fortsette som et selvstendig selskap på Oslo Børs, ifølge TDN Direkt. Entra-aksjen er blant Børsens mest omsatte tirsdag ettermiddag og falt 0,47 prosent.

Thinfilm steg markant fra start og ved stenging er aksjen opp nesten sju prosent. Før børsåpning meldte selskapet at det lanserer neste utviklingsfase for mikrobatterier.

Ellers er Nel mest omsatt med en så vidt merkbar nedgang på 0,03 prosent, mens Equinor stiger 1,12 prosent.

Les også

Folketrygdfondet vil ikke godta noen av budene på Entra

Nedgang i Asia

I Asia var det bred nedgang tirsdag morgen, med flere store børser ned over to prosent. I Europa er det stort sett oppgang på børsene tirsdag formiddag.

Det var blandet på Wall Street mandag kveld, med oppgang på S&P 500 og Nasdaq-indeksene.

De store teknologigigantene dro Wall Street oppover, og blant annet Tesla, Apple og Facebook endte dagen med oppgang. Vaksineprodusenten Moderna steg 12 prosent etter å ha rapportert at deres coronavaksine også er effektiv mot de nye virusvariantene.

Oljeprisen har snudd til oppgang for dagen og stiger 0,11 prosent siden i natt til 55,98 dollar fatet.

Les på E24+

Aksjeforumene som gir den beste innsikten

Publisert: