Svensk eiendomsmagnat satser 40 mill. på norske folkelån

Investeringsselskapet til SBB-sjef Ilija Batljan kjøper seg til en eierandel på 15 prosent i det norske folkefinansieringsselskapet Kameo. Kona og datteren blir styremedlemmer mens selskapet jobber for å tiltrekke seg en større andel kvinnelige investorer.

SKAL SAMARBEIDE: Fra venstre: Kameo-grunnlegger og konsernsjef Sebastian M. Harung, administrerende direktør Jonas Ström i ABG Sundal Collier og SBB-sjef Ilija Batljan.
Publisert: Publisert:

Etter den rettede emisjonen er Kameo, en investeringsplattform for lånebasert folkefinansiering, verdsatt til 267 millioner kroner.

Selskapet har nylig hentet inn 66 millioner kroner i frisk kapital, der rundt 40 millioner kommer fra investeringsselskapet til SBB-sjef Ilija Batljan.

Den tidligere sosialdemokratiske topp-politikeren, som er født og oppvokst i dagens Montenegro, grunnla eiendomsselskapet Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) i 2016 og har ledet det siden.

I vinter gjorde det seg for alvor kjent for norsk næringsliv gjennom den månedslange kampen om norske Entra.

Å få Batljan inn på eiersiden er Kameo-sjef Sebastian Harung storfornøyd med. Med svenskens penger akter selskapet å vokse videre som formidler av folkefinansierte lån på det skandinaviske markedet, først og fremst i Sverige.

– Vi sørget for utlån på nesten 600 millioner norske kroner i fjor og rundet med det én milliard siden oppstart. I år er ambisjonen å låne ut minst en til, sier han.

Blir tredje største eier

Det har ikke lykkes E24 å få en kommentar fra Ilija Batljan om investeringen.

Ifølge Sebastian Harung har svensken har gitt uttrykk for at han går inn i Kameo fordi han liker selve konseptet deres. Kameos ambisjon er å sørge for et attraktivt spareprodukt for alle småsparere, sier Harung.

Ilija Batljan Invest AB blir med det tredje største eier i det norske fintech-selskapet, med en eierandel på 15 prosent. Med 29 prosent er investeringsbanken ABG Sundal Collier størst.

I en pressemelding roser ABG-sjef Jonas Ström Batljans evne til å finne nye løsninger i en tradisjonell industri.

– Vi er glade for at han, i likhet med oss, ser hvor mye Kameo har å tilføre både eiendomsbransjen og småsparere, sier Ström.

Les også

Folkefinansierte lån for 100 mill. på én måned

Kone og datter inn i styret

I Norge har lånebasert folkefinansiering vokst år for år siden konseptet så smått gjorde sitt inntog fra og med 2016. I fjor ble utlånsvolumet doblet til 892 millioner kroner og basert på oversikt over første kvartal, er det grunn til å forvente at milliardgrensen blir passert lenge før årsslutt.

Tall som førsteamanuensis Rotem Shneor ved Universitetet i Agder har hentet inn viser at norske folkefinansieringsplattformer tilrettela lån for 423 millioner i årets tre første måneder.

Foreningen Norsk Crowdfunding har også begynt å måle andelen kvinnelige investorer. Tallene viser at Norge ligger noe bak øvrige land med sine 17 prosent. Å få inn flere kvinner er et prioritert arbeid når Kameo skal vokse videre, forteller Sebastian Harung.

Basert på siste emisjon er Kameo verdt 267 millioner kroner. Grunnlegger Sebastian Harung sitter selv på 7 prosent av aksjene i selskapet.

– Vi vet at kvinnelige investorer gjerne investerer i kvinnestøttede prosjekter, så vi kommer til å bruke mye tid til å legge til rette for kvinnelige entreprenører, sier han.

I den sammenheng er han også glad for endringene i styresammensetningen som skjer nå. Gjennom Ilija Batljan Invests investering går hans kone Sanja og datter Mia inn i Kameos styre.

Forståelig med eiendom

Det er i år som i fjor lån til eiendomsprosjekter som driver veksten i det norske markedet.

– Med Batljan inn på eiersiden, og familien inn i styret, kommer dere til å satse enda tyngre på eiendomsprosjekter fremover?

– Vi liker veldig godt eiendomssektoren fordi investorene synes det er lettere å forstå enn mange bedriftscase er. I tillegg er det veldig positivt at man får sikkerhet for investorene med pant i eiendom. Så vi kommer til å fortsette å satse på eiendom, men det er ikke på grunn av at Batljan kommer inn, sier Sebastian Harun.

Investorer hos Kameo har fått i snitt 9,2 prosent avkastning, ifølge fintech-gründeren. Rentenivået avgjøres av risikoscoren Kameo gir hvert enkelte prosjekt. Dersom et selskap slutter å betale for seg, risikerer investorer å tape penger.

– Hos oss får du attraktiv avkastning, men det er klart det følger med en høyere risiko enn å ha pengene i banken. Du kan imidlertid få mulighet til å spre risikoen ut over flere smålån. Med tanke på at en masse små innskudd på 500–1000 kroner bidrar til å fylle Kameo-lån, tyder det på at dette er noe folk gjør, sier Harung.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om