Børsene i Asia

Stemningen snudde i Tokyo etter rentebeslutning

Stemningen surnet i Tokyo etter sentralbankens rentebeslutning, mens australske gruveselskaper falt med råvareprisene. Oljeprisen svekkes også. En netthandelsgigant er blant dagens vinnere i Hongkong.

Sentralbanken i Japan valgte å holde styringsrenten uendret. Markedet falt noe tilbake etter nyheten.
 • Joachim Birger Nilsen
Publisert:

Det endte blandet på ukens siste handelsdag i Asia- og Stillehavsområdet, hvor Hongkong-børsen pekte seg med tidvis markant oppgang.

 • Nikkei 225 i Tokyo endte ned 0,19 prosent
 • Hang Seng i Hongkong steg 0,85 prosent
 • Kospi i Seoul er tilnærmet flat (opp 0,091 prosent)
 • Shanghai Composite endte flatt (ned 0,014 prosent)
 • FTSE Straits Times i Singapore endte flatt (opp 0,06 prosent)
 • ASX 200 i Sydney steg 0,13 prosent

Ellers faller Nordsjøoljen (brent spot) fredag morgen, og handles i skrivende stund til 72,78 dollar per fat i spotmarkedet - det tilsvarer en nedgang på 0,26 prosent siden midnatt. Den amerikanske lettoljen (WTI) faller tilbake med 0,6 prosent og handles til 70,46 dollar fatet.

Uendret styringsrente

Bank of Japan melder at de vil opprettholde pandemistøtten i tiden som kommer, i tillegg å beholde styringsrenten på negative 0,1 prosent.

Det samsvarer med konsensusforventningene til Trading Economics, som også bemerker at avstemningen i sentralbankstyret var i klart flertall for ordningen med 7–1.

Reuters skriver at en skjør økonomi i kombinasjon med en lite fremskreden inflasjon gjør at det fortsatt vil være en stund til sentralbanken gjør noen endringer i sin tilnærming, herunder støttekjøp av obligasjoner og pandemistøtte.

Avgjørelsen fra den japanske sentralbanken kommer i kjølvannet av haukete signaler fra sin amerikanske motpart, Federal Reserve eller bare «Fed», som på onsdag oppjusterte sannsynligheten for to rentehevinger i løpet av 2023 - stikk i strid med deres tidligere proklamasjon om nullrentenivå ut 2023.

Første prisvekst i Japan på over et år

Japans økonomi, mål ved BNP, svekket seg med 3,9 prosent på årsbasis i første kvartal som følge av effekter fra den pågående pandemien.

I etterkant av fredagens store nyhet var det god stemning blant flere av de største selskapene på Nikkei 225-indeksen i Tokyo. Detaljhandelsgiganten Fast Retailing steg 0,75 prosent, mens klimaanleggprodusenten Daikin Industries slo tilbake etter gårsdagens nedtur og endte opp 0,51 prosent.

Samtidig kunne Japan bokføre prisvekst for første gang på over et år i mai, med en vekst på 0,1 prosent. Kjerneinflasjonstallene medberegner energipriser, men ikke mat. Prisveksten skal i stor grad skyldes et hopp i elektrisitet- og bensinpriser i forhold til fjorårets pandemipregede år, skriver CNBC.

Stemningen var enda bedre i Hongkong hvor Hang Seng-indeksen styrkes med 0,85 prosent. Blant vinnerne finner vi sosiale medier og spillgiganten Tencent, som stiger med 0,67 prosent. Selskapet kontrollerer flere kjente merkevarer, som League of Legends, Fortnite og Call of Duty.

Handelsplattformen Meituan steg markant med 3,66 prosent. Selskapet har en markedsverdi på over 15 milliarder kroner. Utviklingen kommer etter at kinesiske myndigheter i mai iverksatte en etterforskning av selskapet for monopolvirksomhet. Kursen sank etter nyheten, men er opp over 15 prosent den siste måneden, viser tall fra Infront.

Les også

Bli Vakker-gründer vil selge sjampo til frisørkunder: – Kan bli et nytt bein å stå på

Gruvefall i Australia

Råvareprisene falt kraftig på torsdag etter at Kina iverksatte tiltak for å bekjempe stadig stigende priser i markedet. De kinesiske myndighetene offentliggjorde på onsdag at de nå planlegger å frigjøre reserver av såkalte nøkkelmetaller, som kobber og aluminium, i markedet. Like etter falt futureskontrakter for alt fra kobber til korn, i tillegg til oljeprisen, melder CNBC.

Til tross for at Sydney-børsen endte i pluss så slet flere gruveselskaper med fallende råvarepriser, skriver samme kilde.

Eksempler er Rio Tinto, som falt med 0,61 prosent, og BHP som kraftig med 4,50 prosent.

Utviklingen følger en blandet kveld på Wall Street der vaksineselskapet CureVac raste nedover etter nedslående nyheter om selskapets nye coronavaksine. Den viste seg å være bare 47 prosent effektiv, ifølge Bloomberg, og aksjen viste seg å ha tilsvarende effektivitet - den endte handelsdagen ned rundt 40 prosent.

Les på E24+

Slik bør du investere i perioder med høy inflasjon

Les også

Brasils sentralbank hever styringsrenten og frykter inflasjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Shanghai-børsen
 3. Sydney-børsen
 4. Seoul-børsen
 5. Tokyo-børsen
 6. Hongkong-børsen
 7. Asia

Flere artikler

 1. Nedgang på børsene i Asia – Tokyo faller nesten 4 prosent

 2. Tekstilgigant steg kraftig i Asia

 3. Stemningen surnet i Asia etter japanske rekordtall

 4. Kraftig fall på Asia-børsene: Tokyo-børsen ned mer enn to prosent

 5. Nordea åpner for fire rentehevinger på ett år