Enova gir 142 millioner til Freyr-pilotanlegg

Statlige Enova deler ut 142 millioner kroner til et pilotanlegg for batteriproduksjon hos Freyr i Mo i Rana.

Enova-sjef Nils Kristian Nakstad (t.v.) og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.
Publisert: Publisert:

Pengene gir et bidrag til finansieringen av et pilotanlegg for produksjon av rene battericeller i Mo i Rana.

Enova er et av regjeringens viktigste verktøy til å sikre kutt i klimautslippene, og understreker at de ønsker å redusere risikoen knyttet til klimavennlig teknologi.

– Det er gledelig å se at norske aktører går foran i det globale batterikappløpet og velger å bygge morgendagens industri med morgendagens teknologi, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova.

Han mener at prosjektet treffer godt på Enovas mål om å stimulere markedet til å velge å bruke energi og ressurser effektivt.

– Midlene er utløsende for vårt pilotanlegg, sier konsernsjef Tom Einar Jensen i Freyr.

Anlegget skal starte opp i andre kvartal. Målet er at en fullskala fabrikk årlig skal kunne levere batterier med samlet kapasitet på 43 gigawattimer (GWh) innen 2025.

Les også

219 millioner fra Enova til hydrogenskip: – Akkurat den typen prosjekter vi ønsker

Børsnoteres i New York

Batteriselskapet Freyr kunngjorde i januar at det skulle børsnoteres i New York gjennom en sammenslåing med et spesialforetak, og at det samtidig skulle hente inn 7,3 milliarder kroner i finansiering. Samtidig skifter det navn til Freyr Battery.

Ifølge Enova skal pilotanlegget i Mo i Rana bidra til å verifisere og utvikle produksjonsteknologi i industriell skala. Batteriene fra pilotanlegget skal også brukes til sertifisering og til at kundene kan godkjenne batteritypen.

Freyr har avtaler om samarbeid med en rekke kommersielle aktører, inkludert amerikanske 24M som skal bidra til teknologiutviklingen for battericellene.

Les også

Rotevatn med ny marsjordre til Enova: Skal satse tyngre på klima

Publisert: