Finansavisen: Arne Fredly kopierte Einar Aas

Investor Arne Fredly skal ha kopiert krafttrader Einar Aas' spekulasjoner i kraftmarkedet og tjent gode penger, skriver Finansavisen.

KOPIERTE KRAFTHANDLER: Finansavisen skriver at investor Arne Fredly skal ha kopiert krafthandler Einar Aas' spekulasjoner på forskjellene mellom tyske og nordiske kraftpriser. Aas klarte ikke å stille nok sikkerhet til å gjennomføre sine spekulasjoner og meldte i september at han trolig var konkurs. Fredly skal derimot ha tjent gode penger.
Publisert:

Etter at Einar Aas skapte kaos etter et stortap i kraftmarkedet i september, valgte den Monaco-bosatte investoren Arne Fredly å vedde på nøyaktig den samme spekulasjonen.

Det ga gevinst, skriver Finansavisen.

– Jeg kan bekrefte at jeg har en posisjon, men ønsker ikke å gå i detaljer, sier Arne Fredly til avisen.

Fredly er ifølge bladet Kapital Norges 77. rikeste, med en formue på 3,5 milliarder kroner, luksuriøse eiendommer over hele verden og en samling luksusbiler hvorav investoren nylig viste frem to på en bilmesse i Norge.

Ifølge avisens kilder skal Fredly ha skaffet seg en bruttoeksponering på nær 200 millioner kroner. Dette skal ha gitt en gevinst i størrelsesorden 20–25 millioner kroner, skriver avisen.

Les på E24+

Dette er kraftmarkedet som felte Einar Aas

Fredly skal ha ønsket en mer enn dobbelt så stor posisjon, men ikke lyktes med dette, skriver Finansavisen.

Feilslått krafthandel

Einar Aas sjokkerte kraftmarkedet 11. september da krafthandelen hans gikk alvorlig galt. Den tidligere milliardæren klarte ikke å stille nok sikkerhet for sine massive spekulasjoner på forskjellene i nordiske og tyske kraftpriser.

Spekulasjonene var ikke i fysiske kraftkontrakter på Nordpool-børsen, men i derivatkontrakter på Nasdaq Oslo-børsen.

Da oppgjørssentralen Nasdaq Clearing erklærte Aas i mislighold 11. september meldte krafthandleren selv til offentligheten at han trolig var konkurs. Tapet hans var trolig på godt over én milliard kroner.

Det har vært spekulert på om svenske Vattenfall kjøpte Aas' posisjoner. Finansavisen skriver at Vattenfall i så fall trolig har hatt en gigantgevinst, for forskjellene mellom tyske og nordiske kraftpriser har stupt den siste tiden.

Ingen bekreftelse fra Vattenfall

Da det svenske kraftselskapet la frem sine kvartalstall denne uken ville toppledelsen hverken bekrefte eller avkrefte om dette er tilfelle:

– Vi kommenterer aldri på tradingen eller enkeltposisjonene våre, svarte finansdirektør Anna Borg på E24s spørsmål på kvartalspresentasjonen tirsdag.

Les mer: Vattenfall om Einar Aas-saken: – Vi var veldig overrasket over hva som skjedde

Siden har Aas gått med på å selge eiendelene sine, inkludert en rekke eiendommer, for å kompensere for tapene. Medlemmene i Nasdaq Clearing måtte skyte inn rundt én milliard kroner i oppgjørssentralens misligholdsfond etter hendelsen.

Les mer: Kraftselskap etter Einar Aas-avtale: – Viser ryddighet

Aas hadde veddet på at norske og tyske strømpriser skulle bli likere, men i stedet økte de med over fem euro per megawattime bare i løpet av 10. september, noe som ifølge Nasdaq er 17 ganger mer enn svingningene på en normal dag.

Les mer: Kraftbransjen støtter Nasdaq-gjennomgang: – Riktig og nødvendig

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om