Dette fylket har de mest risikovillige aksjonærene i landet

Samtidig er Rogaland det fylket som hatt størst tilbakegang i aksjonærverdi det siste året.

TAR STOR RISIKO: «Oljefylket» Rogaland, her representert av fjellplatået Preikestolen ved Lysefjorden i Forsand, har noen av de mest risikovillige aksjonærene i landet, samtidig som at det er her det har vært størst tilbakegang i aksjonærverdi det siste året.

Paul Kleiven NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Rogaland er et av fylkene i landet hvor folk tar aller mest risiko knyttet til aksjeinvesteringene sine.

Det viser en undersøkelse som Nordnet i fjor gjennomførte blant samtlige av sine 70.000 norske kunder.

Samtidig er Rogaland et av bare tre fylker som hadde tilbakegang i den totale aksjonærverdien i fjor, viser årststatistikken for 2015 fra stiftelsen AksjeNorge.

– Jeg tror det er veldig mange offshorearbeidere her som holder på med aksjer når de har fri, og som driver med vill aksjespekulering når de har anledning til det.

Det sier daytrader og rogalending Svend Egil Larsen, som for tiden deltar i E24s konkurranse Aksje-NM, når han får spørsmål om det kan være noen sammenheng mellom de to funnene.

Tror du at du er aksjeekspert? Ennå ikke meldt deg på Aksje-NM 2016? GJØR DET HER!

– Kanskje overraskende høyt

NORDNET: Anders Skar er daglig leder for Nordnet i Norge.

Trond Solberg VG

Kanskje er Larsen inne på noe.

Ifølge Anders Skar, daglig leder i Nordnet Norge, kan den høye risikofaktoren i Rogaland ha sammenheng med at regionen er dominert av olje- og oljeserviceselskap.

– Hele Vestlandet og opp mot Mørekysten er dominert av olje- og oljeserviceselskap. Mange som bor i disse regionene har jobbet i disse selskapene, og det kan bidra til å forklare hvorfor vi ser såpass stor eksponering mot oljeservice her, sammenlignet med for eksempel Østfold, som ikke er like oljedominert på aksjonærsiden, sier Skar.

Risikofaktoren i Rogaland ligger på 44 prosent, mens den samlet for hele landet sett under ett ligger på 34,6 prosent.

– Rogalendinger scorer kanskje overraskende høyt på risiko, men blir dratt veldig opp av enkeltaksjer som Norwegian Energy Company og Weifa, som begge har krasjlandet det siste året, sier Skar.

De to nevnte selskapene er nemlig på listen over de mest populære enkeltaksjene i Rogaland – blant Nordnets kunder i fylket, vel og merke.

Les også

Lav rente øker aksjeinteressen

Tilbakegang i aksjonærverdi

Samtidig viser AksjeNorges årsstatistikk for 2015 at «oljefylkene» Rogaland og Møre og Romsdal er de eneste to fylkene, i tillegg til Finnmark, som har hatt en nedgang i sine totale porteføljer det siste året. Samtlige andre fylker har hatt en økning.

AKSJENORGE: Daglig leder Lene Refvik i stiftelsen AksjeNorge.

AFO2

Og det er de to oljefylkene som har hatt størst tilbakegang i aksjonærverdi på landsbasis, ifølge AksjeNorges årststatistikk for 2015.

Ifølge AksjeNorge kan dette ha sammenheng med at bransjer som har vært preget av nedgang i oljeindustrien, har base i disse områdene.

– Stavanger- og Ålesund-områdene har en høy tetthet av børsnoterte selskaper. Dessverre, i en tid med særdeles lav oljepris, er dette også selskaper som ofte er nært knyttet opp mot olje og oljeservice, sier daglig leder i AksjeNorge til E24.

Les også

Derfor bør du følge med på kvartalsrapporteringen under Aksje-NM

– Som i mye annen statistikk i disse tider ser vi dermed at også porteføljene til aksjonærene i disse områdene er tynget av en negativ utvikling i verdiene i disse aksjene, sier Refvik.

Lyst til å teste aksjekunnskapene? MELD DEG PÅ AKSJE-NM 2016 HER!

Samtidig er det for mange private aksjonærer naturlig å investere i selskaper med lokal forankring.

Blant topp ti aksjer målt i verdi i Rogaland finner vi ifølge AksjeNorges statistikk Sparebank 1 SR-Bank, Statoil og AKVA Group.

– Spesielt olje- og oljeservice-selskaper, samt lokale banker med eksponering til denne bransjen, vil ha opplevd tilbakegang i perioden, sier Refvik, men legger samtidig til at det også finnes lysglimt i denne regionen:

– AKVA group er eksponert mot sjømatsektoren som har gjort det bra i det siste

Les også

Slik vil Mæland forenkle aksjeloven

Økning i antallet aksjonærer

Nærområder i Norge med flere børsnoterte selskaper til stede har ofte en høyere andel private aksjonærer.

– Disse personene har en nærhet til selskapet og ønsker å ta del i fremtidig verdiskaping, forteller Refvik.

Hurtigruten har tidligere blitt nevnt som eksempel på at nedgang i antall aksjonærer ofte forklares i hvilke selskaper som er notert.

– Et av de fremste rådene man gir til en person som skal begynne å investere i aksjer er: Velg en aksje i et selskap eller bransje som du kjenner til, sier Refvik.

– Når det er sagt, så følger mange dette rådet ikke bare fordi det er et godt råd. Men mange velger selskaper ut i fra at det er «nært og kjært», forklarer hun.

Les også

Rakel (13) spiller mot pappa i Aksje-NM

Møringer satser mer på færre aksjer

Fylkene har imidlertid hatt en økning i antall private aksjonærer, i tråd med at det totale antallet aksjonærer i befolkningen økte mot slutten av 2015.

Rogaland er det fylket med tredje flest aksjonærer i landet, totalt 39.016 private aksjonærer bare her. Foran på listen ligger Oslo på førsteplass og Akershus på plass nummer to.

Les også

Tusvik og Tønne i Aksje-NM: – Har aldri sett en lykkelig aksjeeier

Møre og Romsdal ligger på en sjuende plass på listen, med 17.435 aksjonærer i fylket.

Ifølge Nordnets undersøkelse er imidlertid Møre og Romsdal det fylket i landet med den største gjennomsnittsporteføljen. Størrelsen på gjennomsnittsporteføljen her er faktisk nesten fire ganger så stor som i Finnmark, som er det fylket med den minste.

Samtidig viser undersøkelsen at møringene investerer i færre selskaper, men setter betydelig større beløp inn når de først har peilet seg inn på en aksje.

– Risikoen i porteføljen avgjøres av hvilke aksjer du velger og hvor mye du diversifiserer. Mindre diversifisering betyr generelt høyere risiko, og dermed også større potensiell oppside og nedside i aksjeporteføljen, sier Anders Skar i Nordnet.

Risikofaktoren i Møre og Romsdal ligger imidlertid rett over landssnittet – på 35,3, viser Nordnets undersøkelse.

Les også

Disse sakene kan påvirke din aksjeportefølje denne uken

Les også

Derfor bør du følge med på kvartalsrapporteringen

Les også

Lav rente øker aksjeinteressen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Børsnoteringen av Sparebank 1 Østlandet ga aksjonærboom i Hedmark

  2. Nordmenn har aldri før eid aksjer til større verdier

  3. Lav rente øker aksjeinteressen

  4. Norske privataksjonærer rømmer fra XXL-aksjen

  5. – Mange menn har overdreven selvtillit