- Hadde vært spennende å prøve seg

Børsdirektør Bente Landsnes kan ikke handle aksjer i jobben, men skulle gjerne prøvd seg. Her er hennes råd til nybegynnerne.

OSLO BØRS: Børsdirektør Bente Landsnes leder 100 ansatte på Oslo Børs. Ifølge Landsnes er ikke aksjehandel kun forbeholdt proffene.
Publisert: Publisert:

Onsdag 18. mai starter børskonkurransen Aksje-NM. I forkant av konkurransen vil E24 skrive om hvordan aksjemarkedet fungerer gjennom artikkelserien «Aksjeskolen».

Børsdirektør Bente Landsnes gir her lesere en introduksjon til aksjer og aksjemarkedet, før vi går mer i dybden i de fem delene av Aksjeskolen de neste dagene.

- Det er klart det hadde vært spennende å prøve seg, vi er jo med å notere mange nye og interessante selskaper på børsen. Jeg forstår investorene godt, sier Landsnes til E24.

Ifølge Landsnes er ikke aksjehandel bare forbeholdt proffene.

I Aksje-NM utfordres deltagerne til å investere 100.000 «lekepenger» best mulig over fem uker. Konkurransen starter 18. mai, og påmeldingen har allerede startet .

Bli med på Aksje-NM og vinn 50.000 kroner! Meld deg på her: www.aksjenm.no

Les mer om konkurranseregler og premier i Aksje-NM.

Les mer om fjorårets vinner: - De skal «ta» sjefen i Aksje-NM

- Kan satse på egen bedrift

Landsnes har ledet Oslo Børs siden 2006 og har lang erfaring med bank og finans, fra blant annet DnB NOR og Gjensidige.

Sammen med sine rundt 100 ansatte, skal hun legge til rette for en best mulig markedsplass for selskaper og investorer på Oslo Børs.

At all informasjon er åpen og tilgjengelig, for alle som handler, er ifølge Landsnes blant hovedoppgavene til børsen.

- Er aksjehandel kun forbeholdt proffene?

- Nei, langt i fra. Aksjer egner seg for langsiktig sparing. Børsen har levert godt til sparerne gjennom årene. Det gjelder å satse på virksomheter du har tro på, gjerne i bedriften du selv jobber. Mange opplever da en økt interesse for arbeidsplassen sin.

AKSJESKOLE: Børsdirektør Bente Landsnes leder 100 ansatte på Oslo Børs.

- Hva er egentlig en aksje?

- En aksje er en eierandel i et aksjeselskap og et verdipapir som kan omsettes. Som aksjeeier har du rett til å møte og stemme på selskapets årsmøte, generalforsamlingen, og rett til å motta utbytte.

- Hva får en aksje til å stige og synke i verdi?

- Om et selskap drives bra og skaper gode resultater vil det normalt føre til økt aksjekurs og gevinst for aksjonærene. Det avhenger ellers litt av hvilken type selskap det er snakk om. Også ”eksterne forhold” som for eksempel oljepris, aluminiumspris, nivå på leiepris for kontorbygg eller fraktrater for skip påvirker aksjekursene.

Les mer om ekspertporteføljene i årets Aksje-NM: - Setter 100 prosent i aksjer

- Hvordan handler jeg aksjer første gang?

- For å kunne handle aksjer trenger du en konto i Verdipapirsentralen (VPS), og en avtale med et meglerhus. Som regel kan banken din eller meglerhuset hjelpe deg med å opprette VPS-konto og handle aksjer. Du kan finne hvilke meglerhus som handler på Oslo Børs på børsens hjemmeside www.oslobors.no.

- Følg litt med på nyheter og offentliggjøringer

- Hva bør jeg passe meg for når jeg handler aksjer?

- Det er gode gevinstmuligheter i aksjemarkedet, men det er også risiko. Størrelsen på risikoen henger ofte sammen med mulighetene for avkastning. Mange mener at det å ha en lengre tidshorisont for investeringen er viktig.

- Hvilke andre tips har du til en aksjenybegynner?

- Om du kjøper enkeltaksjer er det viktig å følge litt med på nyheter og offentliggjøringer fra selskapet, slik at du ikke går glipp av for eksempel rettigheter du får. Sett deg inn i hva aksjemarkedet er og hva selskapet du kjøper aksjer i driver med. Og husk å gå på generalforsamling, selvfølgelig.

Vil du gjøre som proffene? Prøv deg på Trendtechs analyseverktøy

Les også: Ukronet aksjekonge går for fisk og olje

Les flere saker på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om