Oslo Børs om ordreaktivitet: - Det er mange naturlige forklaringer

Men børsdirektøren har allerede gjort tiltak for å øke mulighetene for investorene.

NATURLIG: Børsdirektør Bente A. Landsnes mener ikke høy ordreaktivitet er tegn på robothandel. Børsen har også lansert ny børs-i-børs løsning for store handler.

Berit Roald
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

De siste ukene har E24 publisert resultatene av en større undersøkelse av automatisert handel på Oslo Børs, kjent som robothandel.

På oppdrag for E24 har den amerikanske eksperten på aksjeroboter, Eric Hunsader i Chicago-baserte Nanex Llc, analysert samtlige ordrer og handler ved Oslo Børs i november i fjor.

Resultatet av disse undersøkelsene viser at nær én av tre ordrer på Oslo Børs ble slettet i løpet av 16 millisekunder (16 tusendedelers sekund) – eller enda raskere. I november utgjorde dette mer enn 11 millioner ordrer.

Naturlige årsaker

Børsdirektør Bente A. Landsnes sier til E24 at det er naturlige forklaringer på all aktiviteten:

- Vi ser at mange ordre legges inn og trekkes ut igjen – noe som alltid har skjedd, også ved manuell handel i handelssystemet, sier hun.

- Det er ikke markedsmanipulasjon når en ordre kun ligger inne i noen få millisekunder. Det er mange naturlige forklaringer for at ordreboken i dag oppleves veldig annerledes enn den gjorde før.

Hun påpeker også at selve handelsformen, automatisert handel, er lov etter regelverket i Europa.

Ydmyke

Direktøren påpeker at markedsmanipulasjon er ulovlig, og Børsen aktivt overvåker og griper inn ved mistanke om forsøk på markedsmanipulasjon, «uavhengig om det er et menneske eller en maskin som står bak».

Men kritikken har kommet fra alle hold. Alt fra robotekspert, til DNB Markets til Folketrygdfondet - og meldingen har vært nært ensidig: Dette er et problem.

- Vi er ydmyke overfor at aktørene i markedet opplever at dette er et problem og vi tar de innspillene vi får rundt dette svært alvorlig», sier børsdirektøren til E24.

Børs i børs

Oslo Børs har nylig lansert en «børs i børs»-løsning, hvor større aksjehandler kan foregå i et mer kontrollert miljø - populært kjent som en dark pool.

- For å møte investorer som har et ønske om å handle uten å bli truffet av ordre styrt av algoritmer, tilbyr Oslo Børs funksjonalitet der investorer kan legge inn større ordre skjult for å matche slike ordrer med en eller flere motparter uten at disse stykkes opp i veldig mange små transaksjoner av algoritmer. Denne tjenesten har vi kalt North Sea, sier Landsnes.

Og DNB Markets har i det siste økt sin benyttelse av slike verktøy. Nylig har DNB Markets økt sin totale handel i disse fra 20 til 30 prosent, fortalte ledelsen E24 sist uke.

Venter på nye regler

- Med stadig større fragmentering av verdipapirhandelen i Europa og økt bruk av algoritmer har mange aktører opprettet dark pools, og mange av de er satt opp av meglerhusene selv og er derfor ikke regulert som markedsplass, sier Landsnes.

Den nye handelsplassen til Oslo Børs er, i motsetning til mange tilsvarende markedsplasser i Europa, fullstendig regulert og gjør det mulig før Børsen å overvåke hvordan det handles.

- I Norge er både Oslo Børs og Finanstilsynet bekymret over uheldige konsekvenser av fragmentert handel, og vi er positive til at myndigheten har foreslått å styrke reguleringen av algoritmehandel. I den nye versjonen av de europeiske regelverket for verdipapirmarkeder (MiFID II) vil det komme mer regulering rettet mot høyhastighetshandel, sier Landsnes til E24.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Robot

Flere artikler

  1. Oslo Børs i dag: Slik herjer robotene** Tar jobben til meglerne ** Danker ut traderne** Spyr ut ordrer som slettes umiddelbart

  2. Børsgigant gir bøtertil aksjeroboter

  3. Frykter tradingsystem gjør småinvestorer til tapere

  4. Annonsørinnhold

  5. I dette rommet slåss Oljefondet daglig mot robotene

  6. - Synd for Oslo Børs atvi må trekke oss bort