Hydro leverte på sitt viktigste nøkkeltall

... og ser et balansert marked i 2013.

FOKUS PÅ FORBEDRING: Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg presenterer i dag Hydros regnskap for første kvartal.

Berit Roald
Publisert:,

Norsk Hydro slet med lave priser på aluminium og alumina gjennom fjoråret. Etter årets første kvartal opplyser konsernsjef Svein Richard Brandtzæg at selskapet opplever økt makroøkonomisk usikkerhet, men at det er ventet bedring i markedet i 2013.

- Vi forventer et balansert marked for primærmetall i 2013, basert på en forventet etterspørselsvekst utenfor Kina på 2-4 prosent, kunngjorte nedstengninger og ny produksjon som blir satt i drift, sier Brandtzæg i en uttalelse.

Les også: Inntektsfall i Alcoa

Ifølge DNB Markets ligger aluminiumsprisen under marginalkostnaden for industrien, og det er derfor varslet betydelig reduksjon på tilbudssiden. Hydro varsler fortsatt fokus på innsparing og effektivisering.

- Vi ser fortsatt positiv effekt av de ambisiøse forbedringstiltakene som pågår i selskapet, og som forsterker vår posisjon i aluminiumindustrien. Vi vil styrke innsatsen, spesielt på det strategisk viktige forretningsområdet bauksitt og alumina, hvor effektiv drift har høyeste prioritet, sier Brandtzæg.

Blandede tall

Hydros underliggende driftsresultat (EBIT) endte på 1,07 milliarder kroner. Det er vesentlig sterkere enn i samme periode i fjor, da tilsvarende tall var 578 millioner kroner.

Nøkkeltallet, som regnes som Hydros viktigste, er sterkere enn forventet. DNB Markets ventet på forhånd underliggende EBIT på 685 millioner, mot konsensus på 753 millioner, ifølge en rapport fra meglerhuset.

- Høyere priser på alumina, aluminium og kraft, større salgsvolum og bedre marginer bidro til det underliggende resultatet, skriver selskapet.

Les også: - Qatalum er det siste stedet vi slår av lyset

Driftsinntektene falt noe i første kvartal sammenlignet med det foregående året, og endte på 16,11 milliarder mot 17,04 milliarder i 2012.

Det rapporterte driftsresultatet endte på 705 millioner kroner, ned fra 710 millioner i samme kvartal i 2012. Dette inkluderer urealiserte tap på derivater og positive metalleffekter på 294 millioner kroner til sammen, samt rasjonaliserings- og nedstengingskostnader på 78 millioner kroner.

Det underliggende nettoresultatet øker fra 233 millioner til 648 millioner kroner i første kvartal i fjor. Rapportert resultat endte på 263 millioner, mot 575 millioner i 2012.

Fall for bauksitt og alumina

Segment for segment leverte spesielt primærmetallområdet sterkere enn i fjor, med et underliggende driftsresultat på 364 millioner mot 36 millioner i 2012. For bauksitt- og aluminavirksomheten ble driften negativ med minus 63 millioner.

- Positive effekter knyttet til høyere LME-baserte (London Metal Exchange, journ. anm.) aluminapriser ble utliknet av høyere energikostnader, skriver selskapet.

Underliggende EBIT for valsede produkter og energi økte også i kvartalet, grunnet sesongeffekter og bedre marginer.

Kontantstrøm fra driften utgjorde 0,5 milliarder kroner i første kvartal. Netto kontantstrøm benyttet til investeringsaktiviteter utgjorde 0,5 milliarder kroner.

Les også: Hydro kan selge Raufoss for å redde samarbeid

Les også: Citi jekker ned Hydro

Les også: Hydro-toppene laster opp i egen aksjer