WALLENBERG: - SAS hadde bare penger drift i 10 dager

Konkursadvokaten satt i styrerommet da ledelsen forhandlet med de ansatte i SAS, sier styrets nestleder Jacob Wallenberg.

KONKURSADVOKAT PÅ BAKROMMET: Jacob Wallenberg (t.v.), Fritz Schur (midten) og Dag Mejdell (t.h.) og resten av SAS-styret skal ha blitt fotfulgt av en konkursadvokat under forhandlignene med fagforeningene i høst.
Publisert:

SAS-kassen var så godt som bunnskrapt da ledelsens i flyselskapet forhandlet med åtte fagorganisasjoner om nye og dårligere lønns- og arbeidsvilkår.

Det sier SAS-styrets nestleder Jacob Wallenberg i et intervju med den svenske avisen Dagens Nyheter. Wallenbergs familiestiftelse er også den største private eieren i SAS.

- Vi hadde kontanter for 10 dager. De siste to dagene hadde vi en konkursadvokat styrelokalet, sier han til avisen.

Les også: SAS-dramaet over: Danskene sa ja 15 timer på overtid

Ledelsens beregninger

Opplysningen om at selskapet hadde penger til ti dagers drift var det styret fikk beskjed om fra ledelsen da forhandlingene med fagforeningene ble innledet, ifølge Wallenberg.

- Vi visste at pengene ville begynne å fosse ut av selskapet så snart vi gikk ut med det i offentligheten. Fremtidige passasjerer ville slutte å bestille billetter og underleverandører ville begynne å be om kontant betaling, sier Wallenberg.

Derfor ble det gitt en frist på kun én uke for å få avtalene på plass.

På ettermiddagen mandag 19. november - en dag på overtid - signerte endelig den siste av de åtte fagforeningene ny kollektivavtale.

Les også: Konkurstrussel bremset SAS´billettsalg

Avviser konkurspropaganda

Han avviser totalt at trusselen om konkurs var skrekkpropaganda for å true fagforeningene til å gå med på ny avtaler.

- Hadde vi ikke fått avtalene på plass, ville SAS gått konkurs og 15.000 ansatte ville ha mistet jobbene sine. Det ville vært den største konkursen i Skandinavias historie, sier Wallenberg.

Men allerede før den hektiske uken med forhandlinger startet i november slet flyselskapet med likviditeten.

Slunken kasse før krisen

Regnskapet viser at kassebeholdningen var på 2,36 milliarder svenske kroner ved utgangen av september.

Det er vesentlig mindre enn ved utgangen av 2011 da SAS hadde 3,8 milliarder svenske kroner i banken.

Det er også svært lite i forhold til hva SAS har hatt i banken de siste ti årene.

I årene fra og med 2002 og til og med 2007 varierte kassebeholdningen ved utgangen av årene mellom 8,6 milliarder svenske i 2004 til 10,8 milliarder svenske kroner i 2006.

1,4 milliarder svenske kroner er også lite i forhold til de kortsiktige rentefrie gjeldspostene i form av ubetalte regninger som drivstoff og andre driftsutgifter.

Les også

SAS må nedbetale lån med to milliarder i året- Vil aldri tilgi at ledelsen satte selskapet på spillSAS-kassa har ikke vært så slunken på ti årSAS: – Når Norwegians kostnadsnivå om tre årStore kutt for SAS-ansatte: Dette må de ofre

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om