Milliardsmell i Rec

Nedskrivning tynger regnskapene for solenergiselskapet.

TØFT MARKED: Selskapet varsler i dag at det tar en nedskrivning på 1,8 milliarder kroner knyttet til virksomheten Rec Silicon i USA. Dette er konsernsjef Ole Enger.
  • Even Landre
Publisert:

Rec, som lenge har slitt med markedet imot seg, la fredag frem nye tall for fjerde kvartal i fjor, og for hele 2012. Rapporten forteller at markedet fortsatt er tøft.

Selskapet varsler i dag at det tar en nedskrivning på 1,8 milliarder kroner, knyttet til virksomheten Rec Silicon i USA.

Nedskrivningen preger kvartalsrapporten: Driftsresultatet (EBIT) endte i fjerde kvartal på minus 2.178 millioner kroner, opp fra minus 3.126 millioner kroner i samme periode året tidligere.

- Rec fortsatte å fokusere på operasjonell bedring og å holde kapitaldisiplin i fjerde kvartal. Vi har sett en stabilisering i prisene i det siste, men etterspørselsutsiktene er lave, skriver konsernsjef Ole Enger i rapporten.

Selskapet kan imidlertid vise til en bedring på driften før nedskrivninger. EBITDA endte på minus 34 millioner kroner, opp fra minus 216 millioner kroner.

Selskapet forklarer at hovedårsaken til bedret EBITDA-resultat er økte salgsvolumer og kostnadsreduksjoner. Dette ble imidlertid motvirket av fortsatt prisnedgang.

Sammenlignet med tredje kvartal i fjor, falt Recs gjennomsnittlige salgspriser på polysilisium med 14 prosent, mens solarpanel-prisene var ned 11 prosent.

Driftsinntektene falt i perioden, fra 2.265 millioner kroner i fjerde kvartal 2011 til 1.687 millioner kroner i fjorårets siste tre måneder.

Les også: Ulltveit-Moe trekker seg som styreleder i Rec

- Vesentlig negativt press
Rec skriver i rapporten at solaretterspørselen bedret seg noe i fjerde kvartal i fjor når man sammenligner med det svake tredje kvartalet.

- Imidlertid er nedbremsingen man har observert i de største solarmarkedene i Europa bare delvis kompensert for av vekst i andre markeder som USA, Kina og Japan. En fortsatt for stor global produksjonskapasitet og lagernedbygging har ført til et vesentlig negativt press på salgsprisene, spesielt for polysilisium, skriver Rec.

Rec konstaterer at de lave prisene fortsetter å legge alvorlig press på marginene for alle leverandører av solarkomponenter, og produksjonskapasiteten fortsetter å reduseres.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Renewable Energy Corporation

Flere artikler

  1. Røkke-dominerte Rec Silicon tapte 420 millioner kroner

  2. Rec Silicon tapte 327 millioner kroner i andre kvartal 2019

  3. Kurshopp for Rec Silicon etter Kina-nyhet

  4. Rec Silicon: - Vår konkurransekraft er styrket

  5. Rec-styreleder etter kutt, nedskrivninger og aksjefall: – Dette er et problem for Amerika