Da sjefen gikk begynte Norske Skogs største eier å dumpe aksjer
Taus fondsforvalter har halvert eierandelen i Norske Skog etter at Sven Ombudstvedt trakk seg fra konsernsjefstillingen.
Norske Skogs refinansiering i fjor førte til at det tradisjonsrike norske skogkonsernet fikk to nye tause og anonyme hovedeiere.
Fond forvaltet av GSO Capital Partners, som er en den av Blackstone-gruppen, ble største aksjonær, mens Cyrus Capital Partners ble neste største.
De kom inne gjennom aksjekjøp og en påfølgende en aksjekapitalutvidelse som utløste en forlengelse av løpetiden på en god del av Norske Skogs gjeld.
Begge var og er trolig fortsatt store eiere av Norske Skogs obligasjonslån.
Kort etter refinansieringen har Cyrus gradvis solgt seg ned i Norske Skog.
Men GSO var trofast aksjonær og beholdt sine aksjer frem til i vår.
Men bare to dager etter at Norske Skog-styret bekreftet at Sven Ombudstvedt trakk seg som konsernsjef i selskapet etter et omdiskutert aksjesalg, begynte fondet å lempe ut aksjer.
Ombudstvedt: Fikk ikke reaksjonen han ønsket på aksjesalget
Halvert eierandel
Det har GSO fortsatt å gjøre og etter salg av vel 10,4 millioner aksjer onsdag, er eierandelen redusert fra over 22 prosent til 11,8 prosent. Altså nesten en halvering.
– Beklager, men ingen kommentar fra oss, skriver administrerende direktør Andrew Dowler i Blackstone i en e-post til E24.
Tidligere konsernsjef i Norske Skog sier, etter en tenniskamp han vedgår å ha tapt tross god innsats, at det var nettopp GSOs forhandlingsposisjon som långiver han ønsket å bevege da han solgte hele sin aksjepost i Norske Skog i slutten av april.
– Når jeg gjorde som jeg gjorde var det for å få en bevegelse i obligasjonsmassen, og da primært GSO, sier Ombudstvedt til E24.
Aksjeekspert om Norske Skog-sjefens avgang: – Hele saken blir bare enda dummere
Men aksjesalget skapte sterke reaksjoner blant aksjonærene og salget ble etter hvert tema i Norske Skogs styre.
– Jeg fikk en bevegelse hos GSO, men den gikk i stopp da styret begynte å diskutere aksjesalget mitt, legger Ombudstvedt til.
GSO er representert i Norske Skog-styret gjennom advokat Joanne Owen.
Ombudstvedt begrunnet delvis sin avgang med at styret ikke i stor nok grad hadde gitt ham støtte, til tross for kritikken av hans aksjesalg.
– Spiller om kontrollen
Nå registrerer han at regjeringen har tatt til orde for å gripe inn for å redde selskapet på en eller annen måte. Det mener han ikke er nødvendig og omtaler forhandlingene om refinansiering som et spill.
– Det som skjer er at aksjonærene og obligasjonseierne spiller om kontrollen i selskapet og om verdiene, sier Ombudstvedt.
– Det må finnes en løsning, men jeg tror staten eller andre skal holde seg unna. Det må spille seg ut på en eller annen måte før man får en løsning, legger han til.
Norske Skog-sjefen tapte syv mill. på aksjesalget som utløste kursras
Han viser til at Norske Skogs virksomhet faktisk har god lønnsomhet og god kontantstrøm. Dermed er det få som har interesse av å stanse virksomheten.
Rammebetingelser
Fra regjeringen ønsker han heller tiltak som kan styrke konkurranseevnen til Norske Skogs to norske fabrikker.
– En av de siste tingene jeg gjorde som Norske Skog-sjef var å være i møte med næringsministeren. Der tok vi opp rammebetingelser som transport, askeavfall, Co₂-kompensasjon og slike ting, sier Ombudstvedt.
Men han er ikke imponert over responsen så langt.
– Forståelsen er stor, men handelsevnen er ikke like stor, sier Ombudstvedt.
Styreleder Henrik A. Christensen i Norske Skog ønsker ikke å kommentere GSOs aksjesalg.