Kraftig resultatfall for DNB - tar lånetap i milliardklassen

Storbanken må som ventet se overskuddet barberes. 

RESULTATFALL: Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke legger frem betydelige svakere resultater som følge av at lånetapene stiger, men øyner likevel lysere tider.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

DNB må se resultatene svekkes i tredje kvartal etter å ha tatt lånetap i milliardklassen.

Storbanken fikk et resultat før skatt på 5,21 milliarder kroner, mot 8,52 milliarder på samme tid i fjor, mens netto renteinntekter, altså forskjellen på det banken låner inn og ut for, ble svekket til 8,48 milliarder fra 8,98 milliarder.

Svekkelsen i renteinntekter forklarer DNB med reduserte lånevolumer blant større bedriftskunder, men også lavere utlånsmarginer i personmarkedet trekker ned.

På forhånd hadde analytikerne sett for seg en svekkelse over hele linjen. De ventet et resultat før skatt på 5,15 milliarder kroner av netto renteinntekter på 8,61 milliarder kroner, ifølge SME Direkt for TDN Finans.

Les også

Nordea slår forventningene

Tar milliardtap

Samtidig opplever DNB stigende lånetap. Nedskrivninger på utlån og garantier beløp seg til 2,18 milliarder kroner, mens banken på samme tid i fjor derimot tilbakeførte netto 392 millioner kroner på nedskrivningsposten.

På forhånd var det ventet et lånetap på 2,09 milliarder kroner.

– Som i første halvår er økte nedskrivninger på utlån blant større bedriftskunder den viktigste årsaken til resultatnedgangen, forklarer DNB.

Det er storkundene innen oljerelaterte bransjer og shipping som bidrar til å trekke nedskrivningene opp. Banken tok både individuelle nedskrivninger og gruppenedskrivninger på utlån.

Les også

Olympic Shipping får forlenget pusterom

Øyner lysere tider

Prognosen om størrelsen på tap i tiden fremover fastholdes.

– I 2016 vil de totale nedskrivningene på utlån bli høyere enn 6 milliarder kroner. DNB holder likevel fast på sitt anslag om 18 milliarder kroner totalt for 2016–2018. Det skyldes at de individuelle tapene ifølge våre prognoser vil stabilisere seg og at behovet for gruppenedskrivninger trolig vil avta i 2017 og 2018, sier DNB-sjef Rune Bjerke i en kommentar.

– Oljeprisen har stabilisert seg og steget noe utover i 2016, og utbyggingen av Johan Sverdup-feltet bidrar til å holde oljeinvesteringene oppe. Vi mener i det hele tatt at det ser litt lysere ut for norsk økonomi fra 2017 og utover, fortsetter han.

Lønnsomhet under målet

Den svekkede lønnsomheten kommer også til syne i andre nøkkeltall. Avkastningen på egenkapitalen ble på 8,5 prosent, mot 14,7 prosent i fjor. Det er betydelig lavere enn DNB eget overordnede mål om en egenkapitalavkastning på over 12 prosent.

Samtidig har DNB bygget opp kapitaldekningen. Den såkalte rene kjernekapitaldekningen var på 15,7 prosent målt etter overgangsreglene, mot 13,1 prosent året før. Banken har dermed nådde kapitalmålet for 2017.

Les også

Nå krever DNB betalt for at kundene tar ut penger i deres minibanker

Les også

Statoil skuffer kraftig: Enda et kvartal uten milliardresultat

Les også

Telenor etter nye milliardtap i India: – Alle alternativer er på bordet

Her kan du lese mer om

  1. DNB
  2. Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Lavere lånetap øker DNBs milliardoverskudd

  2. DNB slår forventningene

  3. DNB øker overskuddet - drysser 13,2 milliarder utbyttekroner over aksjonærene

  4. Annonsørinnhold

  5. DNB jekker opp utbyttet til 11,6 milliarder

  6. DNB deler ut over 14 milliarder i utbytte