Mot hard deadline for «norgeshistoriens vanskeligste restrukturering»

Til tross for en positiv Seadrill-overraskelse i tredje kvartal, er det restruktureringen som stjeler fokus. Nå er det ikke rom for flere utsettelser, mener analytiker.

UNDER TIDSPRESS: Seadrill-sjef Per Wullf må snart lande den varslede restruktureringen, ettersom selskapet har flere gjeldsforfall neste år.

Robert Eik
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Det er ikke rom for gjøre flere midlertidige forskyvninger. De har store banklån som forfaller neste år, og ikke minst et stort obligasjonslån med forfall i september. Det bikker mot en hard deadline, sier analytiker Sondre Dale Stormyr i Danske Bank til E24.

Med en samlet netto rentebærende gjeld på nesten ni milliarder, fordelt på en rekke långivere, er det mange tråder som må nøstes opp før John Fredriksens Seadrill er i mål med sin finansielle restrukturering.

Allerede er redningsplanen blitt skjøvet på i tid flere ganger, senest til våren 2017.

I kvartalsrapporten tirsdag melder riggselskapet om fremgang i prosessen, og bekrefter at det har skaffet seg pusterom ved at ingen gjeld forfaller før april.

Dette ble først meldt i en oppdatering i forrige uke, og kom ikke overraskende på Danske Bank.

– Det som kom i forrige uke var i våre øyne veldig forventet. Men nå har de mest sannsynlig en hard tidsfrist foran seg, sier Stormyr.

– Norgeshistoriens vanskeligste

Resultatene for kvartalet var i overkant av analytikernes forventninger, men i markedet er det redningsplanen alle venter på.

– Kvartalsrapporten er en «non-event». Det alle venter på er den finansielle restruktureringen, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning.

I kjølvannet av oljeprisnedturen har riggselskapenes kunder, oljeselskapene, slipt sparekniven og kuttet kostnader og investeringer. Dermed har det blitt for lite arbeid og for mange rigger, noe som har sendt ratene til bunns og mange rigger i opplag.

Koblet med en tyngende gjeld blir det dermed nødvendig å redusere gjeldsforpliktelsene. I dette puslespillet skal verdier og tap fordeles mellom eiere og långivere, som obligasjonseiere og banker.

I Seadrill blir det ingen liten oppgave, mener Myrseth.

– Dette blir norgeshistoriens vanskeligste restrukturering, på grunn av alle datterselskapene, garantier på kryss og tvers, og at noen kreditorer har prioritet og andre ikke. Får man dette til har gjeldsrådgiverne gjort en strålende jobb.

Spår store tap for aksjonærene

De nåværende aksjonærene sitter i dag med verdier som er priset til vel 10 milliarder kroner på Oslo Børs. Investeringsdirektøren mener det meste av dette må regnes som tapt i en restrukturering.

– Realiteten at det meste av dagens egenkapital er tapt, sier han, og legger til:

– For å få gjennom en restrukturering må den vedtas på generalforsamlingen. Dette vil som alltid bli et spill mellom kreditorene og egenkapitaleierne om verdiene. Min vurdering er at 10 milliarder er mer enn kreditorene er villig til å tilgodese dagens aksjeeiere med for å få støtte på generalforsamlingen.

Myrseth sier aksjen har noe verdi som en opsjon.

– Aksjonærene har mulighet til å si nei til kreditorene. Da er en konkurs mulig, og kreditorene er ikke interessert i en ukontrollert konkurs.

Seadrill-aksjen stiger i dag 6,54 prosent til 21,18 kroner. Danske Bank har en salgsanbefaling med kursmål 15 kroner.

Les også

Milliardunderskudd for Seadrill etter store nedskrivninger

Les også

Seadrill utsetter kriseplanen

Les også

Ser fortsatt stor fare for Seadrills aksjonærer

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Seadrill

Flere artikler

  1. Tror Seadrill kan bryte flere gjeldsbånd

  2. Seadrill utsetter kriseplanen

  3. Analytiker om Seadrill: – Økt sannsynlighet for at de må gå via rettssystemet

  4. Milliardunderskudd for Seadrill etter store nedskrivninger

  5. Seadrill-hopp på melding om at Fredriksen åpner lommeboken