Kongsberg selger storpost i Kitron for 184 mill.

Forsvars- og teknologigiganten Kongsberg Gruppen selger nå de siste aksjene de eier i ett av konsernets viktigste underleverandører.

SELGER: Finansdirektør Hans Jørgen Wibstad i Kongsberg Gruppen har nå fått inn 184 millioner på konto ved å selge aksjeposten i elektronikkselskapet Kitron.

Foto: E24
  • Marius Lorentzen
  • Anders Park Framstad
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Kongsberg Gruppen har solgt ut aksjene sine i elektronikkprodusenten Kitron.

I en børsmelding kommer det frem at Kongsberg Gruppen solgte sine drøyt 33,4 millioner aksjer til 5,50 kroner stykket, altså 184 millioner kroner. Kongsberg hadde en eierandel på 19,33 prosent i selskapet, men vil fremover altså ikke lenger eie noen aksjer i selskapet som blant annet har produksjonsfasiliteter i Arendal.

Teknologiselskapet Kitron produserer blant annet avansert elektronikk til sivil og militær bruk, og selskapet er én av Kongsberg Gruppens viktigste underleverandører.
Forrige gang Kongsberg endret posisjonen sin i Kitron var i 2004, da de solgte 10 millioner aksjer til 5,10 kroner stykket.

Det er et langt eierskap som nå avsluttes. Kongsberg slo sammen sin elektronikkvirksomhet med det som tidligere het Sonec i 1998. Sonec ble senere slått sammen med Kitron i 2000.

– Påvirker ikke samarbeidet

Overfor E24 forklarer Kongsberg Gruppen at eierskapet av Kitron ikke har vært et strategisk eierskap, men et rent finansielt et.

– Vi har heller ikke tradisjon for å ha eierskap i underleverandørene våre, sier kommunikasjonsdirektør i Kongsberg Gruppen, Ronny Lie, til E24.

Han sier at eierskapet ikke har påvirket Kongsberg Gruppens relasjon til Kitron som leverandør frem til nå. Det er i hovedsak forsvarsdivisjonen Kongsberg Defense Systems som kjøper komponenter og produkter av Kitron.

Årsaken til at Kongsberg Gruppen selger aksjene akkurat nå kommer av kursoppgangen aksjen har hatt den siste tiden. Bare siden nyttår har aksjen steget 52 prosent, og 58 prosent, hvis man regner med utbytte.

– Kitron har hatt en god utvikling de siste årene, og vi så det som et naturlig tidspunkt å selge nå, sier Lie.

Etter et markant kursfall på starten av 2000-tallet lå Kitron-aksjen lenge på mellom én og fem kroner. Fra 2010 og utover gikk aksjen på nytt inn i en fallende kurve og gikk fra rundt 3,50 kroner til under 2,0 kroner per aksje.

Siden starten av 2015 har kursen imidlertid svingt seg markant opp igjen fra 1,6 kroner til onsdagens kurs på 5,92 kroner.

– Endrer aksjesalget forholdet deres til Kitron?

– Vi har et forhold kunde-leverandørforhold med Kitron, og salget vil på ingen måte påvirke det gode og lange samarbeidet vi har med selskapet, sier Ronny Lie i Kongsberg Gruppen.

Les også

Oljen svikter Kongsberg Gruppen, men våpensalg kan gi økning: – Det er klart vi har store forhåpninger

First Fondene blant kjøperne

Kort tid etter at børsmeldingen om Kongsberg Gruppens aksjesalg ble sendt ut, kom det en ny melding der det kommer frem hvem som er blant kjøperne.
Fond forvaltet av First Fondene AS har nemlig kjøpt seks millioner av aksjene Kongsberg Gruppen solgte. Dermed sitter First Fondene på en eierandel på 5,75 prosent i Kitron.

First Fondene består av Swedbanks gamle fondsforvaltning i Norge. Swedbank overtok det som het First Securities i 2010. I oktober i år ble forvaltningsselskapet kjøpt opp av Nansen Capital Partners og de ansatte i Swedbank Asset Management.

- Aksjen er svært lavt priset

Aksjeforvalter Martin Mølsæter i Firstfondene sier til E24 at de liker forbedringstiltakene ledelsen i Kitron har igangsatt.

Han viser også til at det på kundesiden er lite gjennomtrekk og lange kontrakter, samt at selskapet ikke produserer før de har fått ordre.

- Aksjen er svært lavt priset, delvis på grunn av den historisk lave frie flyten av aksjer i selskapet, på grunn av tre store aksjeeiere. Etter at de to største eierne nå har solgt har fri flyt økt betraktelig, noe som skal redusere likviditetsrabatten betydelig. Kongsberg Gruppen er en stor kunde av Kitron med svært lange kontrakter. Vi anser ikke salget som et signal om at det vil bli noen endring i dette forholdet, sier forvalteren.

Han peker videre på at når det nærmer seg årsslutt pleier det å komme en del slike aksjeposter for salg på grunn av ønske om å sikre gevinster og rydde opp i ikke-strategiske posisjoner før nyttår.

- Kitron mener vi er et godt eksempel på en slik mulighet, hvor det i to omganger har vært mulig å kjøpe aksjer til betydelig rabatt til aksjekurs i tillegg til at aksjen i utgangspunktet har vært gunstig priset, sier Mølsæter.

Les også

Kongsberg Gruppen sikrer norsk ubåtkontrakt

Les også

Øystein Tvenge «tar en Spetalen» i Agasti – vil ta kryptering på børs

Les også

Tar norsk «supermissil» til USA

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen
  2. Kitron

Flere artikler

  1. Hjørnesteinsras i Rana Gruber - dumpet aksjer for 122 millioner

  2. Norwegian selger aksjene i Bank Norwegian

  3. Folketrygdfondet dumpet Norwegian-aksjer

  4. Martin Mølsæter kjøper seg inn i Hydro og Lerøy

  5. Ny krisemåned for Mølsæters aksjefond: Raste 29 prosent i mars