I dag kan amerikanske banker få tommelen opp for milliardutbytter

Investorene biter negler når del to av stresstesten av amerikanske banker legges frem onsdag kveld.

UNDER LUPEN: De amerikanske storbankenes soliditet skal igjen til vurdering. Her hovedkontoret til Goldman Sachs.

Foto: Mark Lennihan AP
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Onsdag denne uken skal den amerikanske sentralbanken avsløre hvilke banker som får godkjent sine utbytteplaner for året som kommer.

Ifølge Financial Times planlegger «de seks store» – Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase og Wells Fargo – samlet å tilgodese aksjonærene med rundt 78,9 milliarder dollar i utbytter og tilbakekjøp.

Federal Reserve kan imidlertid stikke kjepper i hjulene, dersom de mener at utbetalingsplanene er for ambisiøse målt opp mot bankenes soliditet.

Denne sikkerhetsmekanismen ble innført etter finanskrisen, og er knyttet til såkalte stresstester av banksektoren.

– Godt kapitalisert

I en oppdatering fra forrige uke fremgikk det at amerikanske banker generelt skåret bra både på kapitaloppbygging og deres evne til å opprettholde utlånsstrømmen til husholdninger og bedrifter selv i tilfelle resesjon.

I det mest alvorlige hypotetiske scenarioet – som inkluderer global resesjon og en økning i ledigheten til ti prosent – vil de 34 testede bankene kunne påføres lånetap på 383 milliarder dollar.

Dette vil redusere bankenes kjernekapital fra rundt 12,5 prosent ved utgangen av fjoråret til 9,2 prosent.

– Dette årets resultater viser at våre største banker er godt kapitalisert selv i tilfelle alvorlig resesjon. Dette vil la dem låne ut gjennom syklusen og dermed støtte husholdninger og selskaper selv i tøffe tider, sier sentralbankdirektør Jerome H. Powell i en uttalelse.

Omstridt

Alle de store bankene skårer imidlertid ikke like bra. Av de seks store stilles det spørsmål ved om spesielt Wells Fargos plan vil komme gjennom runde to i sin nåværende form.

Bankene har muligheten til å justere utbytteplanene etter den første runden.

Testregimet er for øvrig omstridt i bransjen. Det er designet for å fange opp risikoen i plasseringer bankene ikke har på balansen og har strammere fokus på risikovekter.

OPTIMISTISK: Sentralbanksjef Janet Yellen i USA tror det blir lenge til neste finanskrise.

Foto: Hannah Mckay Reuters

Enkelte mener at kriteriene rammer banker med mye derivater på bok urettferdig hardt, og JP Morgan-toppsjef Jamie Dimon har tidligere tatt til orde for at målet «i det minste må bli betydelig modifisert og balansert for å fremme utlån og politiske mål».

– Tryggere og mer solid

Andre har tilsynelatende betydelig større tro på denne typen testregimer. Det vakte oppsikt da sentralbanksjef Janet Yellen i går uttalte at hun ikke tror på noen ny finanskrise «i vår levetid».

Uttalelsen ble gitt under et arrangement i London.

– Jeg tror offentligheten kan se at kapitalposisjonen til de største bankene er veldig mye sterkere i år. Alle selskapene passerte den kvantitative delen av stresstesten, påpekte Yellen ifølge CNBC.

Yellen la til at sentralbanken har lært fra den forrige finanskrisen, og nå er mer årvåkne når det kommer til systematisk risiko.

– Jeg tror systemet er mye tryggere og mer solid. Vi gjør mye mer for å se etter risiko for den finansielle stabiliteten som kanskje ikke er åpenbar.

Les også

Fed-sjefen: Ny finanskrise lite trolig i vår levetid

Les også

USAs største banker klarte stresstest

Les også

Storbankens toppsjef får kjeft og bonuskutt etter varslersak

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bank
 2. Bank of America
 3. Citigroup
 4. JPMorgan Chase
 5. Goldman Sachs
 6. Morgan Stanley

Flere artikler

 1. Amerikanske banker får grønt lys til utbyttefest

 2. Derfor overrasket alle de amerikanske storbankene

 3. Storbanker higer etter å kjøpe tilbake egne aksjer

 4. Tror fem amerikanske banker tjente 167 milliarder

 5. USAs største banker klarte stresstest