- For lav Rec-pris

Orklas konsernsjef avventer høyere aksjepris før Rec-salg blir aktuelt.

HOLD: Orkla-sjef Bjørn Wiggen vil ikke kvitte seg med Rec-aksjene, og tar milliardnedskrivinger på selskapet for andre kvartal.
Publisert: Publisert:

Onsdag ble halvårsresultatet for industrikonglomeraten Orkla lagt fram, men det mest spennende var hva selskapet vil gjøre med sin aksjeposisjon i solenergiselskapet Rec, hvor Orkla eier nærmere 40 prosent.

LES OGSÅ: Orkla innfrir

- Vi er finansielle investorer i Rec, og vi ser etter muligheter hvis prisen er riktig. Akkurat nå synes vi ikke at aksjeprisen er på riktig nivå til å selge. Vi vil fortsette med å bidra til å forbedre driften av selskapet for å øke verdien for Rec-aksjonærer, og også Orkla-aksjonærer, sa Orkla-sjef Bjørn Wiggen på onsdagens presentasjon.

Wiggen ville ikke kommentere hvorvidt det var interessant å kjøpe seg opp i Rec og selge ved prisoppgang, eller hva som ville være riktig salgspris for det blekede solenergiselskapet.

- God utvikling

Til tross for lavere Rec-resultat enn ventet og fire milliarder i nedskrivninger på selskapet, er Wiggen fornøyd med utviklingen i Rec.

- Rec har jo gjort veldig mye bra internt på det som det er mulig å påvirke selv, og kostnadsposisjonen er vesentlig forbedret. Det er det viktigste i tiden fremover. Det blir et cost-race, og da må vi ha en god posisjon, både i silisium USA og i Singapore. Dette blir veldig viktig for videre utvikling av selskapet, sier Wiggen til E24.

- Rec ikke viktig

- Orkla har eksplisitt sagt i dag at de ikke vil øke i Rec. Rec påvirker Orkla lite i form av verdiendring, det er veldig mye mindre i verdi enn hva det en gang var, nå er jo for eksempel Jotun større. Orkla kan nå bruke vestenlig mindre ressurser på å håndtere solarproblemet, men heller forkusere på de store områdene for selskapet som Brands og Sapa, sier Atle Vereide, analytiker i SEB Enskilda.

Rec-aksjen har tapt 45 prosent av sin verdi siden mai i år, og i 2008 var aksjeprisen på godt over 200 kroner. I går steg aksjen etter at konsernsjef i selskapet, Ole Enger, snakket opp dårlige resultater under selskapets kvartalspresentasjon. Aksjen ligger nå på 9,85 kroner.

- Orkla har i lang tid snakket om at Rec er en finansiell investering, men det gjorde de også når aksjen kostet 30 kroner, og nå er den nede i ni. Jeg tror Orkla fortsatt har samme eierandel i Rec til jul, sier analytiker Martin Stenshall i Danske Markets.

- Orkla kan selge seg helt eller delvis ut, men og så dele ut Rec-aksjer til Orkla-aksjonærer for å bli kvitt aksjene.

Sliter med lagging effect

- Orkla gjorde det litt bedre enn ventet i dag, med EBITA 5 prosent høyere enn hva man hadde trodd. Det er to ting som trekker opp i dag, og det er de positive SAPA-tallene og at Orkla Brands etterhvert nå får skjøvet økte råvarekostnader over på kundene, sier Stenshall.

I kvartalsrapportene som så langt er lagt fram i år, er det påpekt at høye råvarepriser har redusert resultatet for selskapet. Så langt i år har prisene økt med 40 prosent. Wiggen forventer ikke ytterligere økninger, men utelukker det heller ikke.

- Markedet er volatilt, men i det siste har prisene vært stabile, sier Wiggen.

Hvordan har dette påvirket deres konkurransesituasjon?

- Det er klart det påvirker, men vi har ikke mistet markedsandeler som følge av dette.

Wiggen tror at man i løpet av annet halvår vil tjene inn igjen det som antas "tapt" til nå.

Opp med aluminium

Innenfor aluminiumsdelen Sapa øker inntektene med omtrent en milliard, mens EBITA øker med 7 prosent til 320 millioner.

- Det er positivt at deler av økningen i Orklas EBITA er drevet av Sapa-tall, men hvis man ser fremover er det ventet saktere framgang i Japan, Asia og Europa, som er litt negativt. Det er SAPA-volumet som vil være den store triggeren for Orkla-aksjen, og avhenger av volum i Nord-Amerika og Europa. Det kan øke marginene, og gi oppside på Orkla, sier Stenshall.

Orkla restrukturerer nå Sapa, og legger ned og slår sammen fabrikker på kontinentet.

Orkla

Publisert: