STRAFFES TROLIG FOR FREDSPRISEN: Norsk lakseeksport til Kina halvert

Eksporten av norsk laks til Fastlands-Kina er halvert så langt i år, trolig på grunn av kinesiske myndigheters misnøye med fredsprisen. Det gir skottene en mulighet.

BEDRE DAGER: Her, før nedkjølingen av relasjonen mellom Norge og Kina, ble laks nummer 10.000.000 sendt fra Norge til Kina i forbindelse med fiskeriuken på verdensutstillingen i Shanghai i fjor. Fisken kom fra Eggesbønes på Sunnmøre.
  • Magnus A. Koren
Publisert:

Eksportvolumet av norsk laks til det kinesiske fastlandet (altså ekskludert Hongkong, journ.anm.) er så langt i år redusert med 50-60 prosent sammenlignet med i fjor, opplyser Eksportutvalget for fisk (EFF) overfor E24.

- Vi greier ikke få inn fisk dit i det hele tatt, sier Henning Beltestad, administrerende direktør i Lerøy Seafood Group til den britiske avisen The Telegraph.

I de tre første kvartalene av fjoråret gikk eksporten av sjømat til Kina så det suste. Salget av laks til Kina utgjorde i 2010 beskjedne 1,4 prosent av den totale norske eksporten, men var i sterk vekst.

Stigningen fortsatte også en stund etter fredspristildelingen, men så snudde det.

Nytt regime

Informasjonsdirektør Christian Chramer i EFF sier dette er et problem for den norske eksporten av laks generelt, ikke bare for Lerøy (LSG).

- På slutten av fjoråret innførte kineserne et nytt regime for import av sjømat. Innledningsvis var dette et problem for alle leveranser av laks til landet, ikke bare fra Norge. Siden er problemet blitt løst for de fleste som eksporterer til landet, men ikke for de norske eksportørene, sier han.

Ifølge The Telegraph blir norsk laks liggende i kinesiske tollagre i påvente av nødvendige godkjenninger fra helsemyndighetene.

Chramer vil ikke spekulere i årsaken til at norsk laks behandles på denne måten. Den mest nærliggende årsaken er likevel tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

- Vi samarbeider med Utenriksdepartementet for å kartlegge årsaken, så dette er et spørsmål for dem, er alt Chramer vil si.

- Forventet vekst

Norsk lakseindustri kan vise til ny eksportrekord hver måned de siste 32 månedene på rad.

- Situasjonen i det globale markedet er veldig sterk. Vi ser ingen reduksjon i eksporten til noe annet marked enn til det kinesiske og hadde derfor forventet vekst også der, sier Chramer.

Ifølge The Telegraph er dagens situasjon en gylden anledning for skotske lakseeksportører til å ta markedsandeler fra nordmennene, som fra før av leverer 90 prosent av laksen som konsumeres i landet.

De skotske lakseoppdretternes interesseorganisasjon, Scottish Salmon Producers' Organization, uttaler til den britiske avisen at de ikke har opplevd noen problemer med det nye regimet for importfisk i Kina.

Utenriksdepartementet var ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag ettermiddag.

Les også:

Ørjasæter: Kina-eksport kan gå ned

Giske: - Handelsavtale det absolutt viktigste

NHO: - Frykter ikke kinesisk handelskrig

- Kan ta to år å lege forholdet til Kina

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Lerøy Seafood Group

Flere artikler

  1. Fersk norsk laks går tapt på kinesiske tollagre

  2. - Norsk laks kan bli liggende14 dager på flyplassen

  3. Betalt innhold

    Håper på Kina-vekst for norsk sjømat

  4. Fryktet lange køer etter brexit. Slik går handelen med norske varer over Kanalen.

  5. Fiskeriministeren: – Tror på langt høyere vekst i sjømateksporten til Kina