AKER: Svenskene ut av Aker Kværner

Røkke-kontrollerte Aker ASA overtar Saabs og Investors aksjer i Aker Kværner Holding.

ØKER EIERSKAP: Kjell Inge Røkke, her fra pressekonferanse etter Aker-bråket i 2009.

Frode Hansen
  • SIX News
  • E24
Publisert:

Saab AB og Investor AB har fredag meddelt Aker ASA at de benytter opsjonen til å selge sin eierandel på til sammen 10 prosent i Aker Kværner Holding (tidligere Aker Holding AS) til Aker ASA.

Aker ASAs indirekte eierskap i Aker Solutions ASA og Kværner ASA øker dermed fra 24 prosent til 28 prosent. Det kommer frem i en pressemelding mandag.

- Dette er som forventet og som vi har planlagt for. Sammen med den norske stat vil vi gjennom Aker Kværner Holding arbeide for å videreutvikle Aker Solutions og Kværner som to ledende og fokuserte børsnoterte selskaper, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ASA i pressemeldingen.

Betaler nesten to milliarder

Aker Kværner Holding eier 40,3 prosent av aksjene i Aker Solutions, og vil ha en tilsvarende eierandel i Kværner når dette selskapet fisjoneres fra Aker Solutions og blir børsnotert i juli i år.

Saab og Investor selger sin eierandel i Aker Kværner Holding til Aker med oppgjør 30. juni i år. Pris per aksje er regulert av put/call-avtalene fra 22. juni 2007, og innløsningskursen per 30. juni 2011 er som kjent tilsvarende 160,16 kroner per aksje i Aker Solutions.

Kjøpesummen på 1.767 millioner kroner tas fra Aker ASAs kontantbeholdning som ved utgangen av første kvartal var 4,8 milliarder kroner.

Aker øker med denne transaksjonen eierandelen i Aker Kværner Holding fra 60 til 70 prosent. Den norske stat gjennom Nærings- og handelsdepartementet eier de resterende 30 prosent.

Etablert i 2007

Aker Holding ble etablert sommeren 2007 da den norske staten og Wallenberg-familien kjøpte 40 prosent av Akers eierandel på 40 prosent i Aker Solutions.

Etter transaksjonen ble Røkkes Aker sittende med 60 prosent i Aker Holding. Statens eierandel ble 30 prosent, mens Wallenberg-selskapene Saagb og Investor samlet fikk 10 prosent.

Da Aker tilbake i 2007 inngikk en avtale med den norske stat og Wallenbergene om å selge deler av sin aksjebeholdning i Aker Solutions, fikk den mektige svenske investorgruppen på plass en avtale som sikret de en garantert minimumsavkastning på aksjene.

LES OGSÅ: - Wallenberg bryter med Røkke

Flere artikler

  1. - Wallenberg bryter med Røkke

  2. Berg-og-dal-bane for Aker Solutions-aksjen

  3. Nyhetsbyrå: Kan selge Aker Solutions

  4. Annonsørinnhold

  5. I disse Aker-virksomhetene er usikkerheten størst

  6. Nå skal kamphanene selge norsk industrihistorie