Venter stortap for Oljefondets aksjetaper: 3,5 milliarder forduftet på ett år

Det siste året har Oljefondets Tesco-investering tapt 700 kroner per nordmann.

«LITT DITT»: Tesco har 7.600 butikker og en omsetning på 70,9 milliarder pund inkludert franchise i verden, ifølge egen nettside. Det tilsvarer rundt 830 milliarder norske kroner.

Suzanne Plunkett
  • Line Midtsjø
Publisert: Publisert:

Aksjekursen har nær halvert seg for den britiske dagligvarekjempen Tesco siden 2010. Det siste året har selskapet mistet en femtedel av børsverdien.

Forventningene både blant britiske analytikere og her hjemme i Norge er lave, før siste regnskapstall presenteres onsdag.

– Jeg har ingen tro på at det vil bli hyggelig lesning. Jeg tror resultatet blir dårlig, sier Arne Matre, Ernst & Youngs dagligvareansvarlig, til E24.

Når Tesco taper penger, taper også Norge penger.

Oljefondet, formelt Statens pensjonsfond utland, er største aksjonær med 7,2 prosent. Det viser siste offentlig tilgjengelige tall fra forvalteren av fondet, Norges Bank Investment Management, datert 31. desember 2014.

Børsraset på 20 prosent tilsvarer 3,5 milliarder kroner, i dagens valutakurs. Altså rundt 700 kroner per innbygger i Norge.

Les også

Oljefondet kan dra inn milliarder på Shells storkjøp

Arne Matre i Ernst & Young har jobbet med å analysere handel og dagligvarebransjen i 20 år.

«Skandaleinvestering»

Halvor Hoddevik, arbeidende styreleder i Rann Rådgivning, kalte Oljefondets eierandel i Tesco for «skandaleinvesteringen» i en kronikk i Dagens Næringsliv 11. mars i år.

Ikke uten grunn.

I kjølvannet av Tescos vekst og fall finner man historien om hestekjøtt i hamburgeren og regnskapsproblemer i milliardklassen. Denne uken ble det kjent at ledelsen i dagligvarekjeden er i ferd med å kvitte seg med det siste av fem privatfly.

Ved inngangen til 2011 eide oljefondet 2,16 prosent av aksjene i Tesco. Verdien var 6,6 milliarder kroner. Fondet fortsatte å kjøpe seg opp, mens storinvestor Warren Buffett solgte seg ut.

Les også

Buffett røper sitt verste kjøp

Vil ha retaileksperter inn i ledelsen

Arne Matre har fulgt dagligvarehandelen i 20 år. Han mener en av de store feilene med Tesco er at ledelsen og styret ikke kjenner bransjen godt nok.

– Bør Yngve Slyngstad og Oljefondet gi opp Tesco og selge seg ut?
– Etterpåklokskap sies å være den eneste eksakte vitenskap, og jeg skulle gjerne ha hjulpet dem, smiler Matre, som understreker at han ikke kjenner til Tesco fra annet hold enn informasjon som er offentlig kjent.

– Jeg vil heller anbefale dem at de bruker aksjonærposisjonen til å sørge for et løft fremover. Hvordan de ser på markedet og hvilket urealisert tap de sitter på, det kjenner ikke jeg.

Presses av de billigste

Første kvartal i år hadde Tesco en markedsandel på 29 prosent i Storbritannia, skriver Dagligvarehandelen. Tescos omsetning økte med 1,1 prosent. Samtidig er det billigkjedene Lidl og Aldi som vokser hurtigst med henholdsvis 19 og 14 prosent i perioden.

Tescos nedtur bærer ikke bare preg den tøffe kampen i det britiske dagligvaremarkedet, der store varehus svekkes mot billigkjedene, i et område sterkt preget av konjunkturnedgang, stagnasjon i lønnsveksten og økte priser.

Les også

2015 har vart i bare halvannen måned: 19 sentralbanker har kuttet renten

Nedgangen forteller også om et gigantkonsern med 500.000 ansatte i 12 ulike stater, hvor selskapet har hatt vekslende hell med investeringene, forteller Matre.

– Tesco har utfordringer både i hjemmemarkedet og i andre markeder. For eksempel har de gjort en horribel investering i USA, som har kostet i milliardklassen. Videre har de måttet stenge i enkelte land i Asia, sier han.

– Det virker som de ikke treffer helt med konseptene sine, rett og slett, legger Matre til.

Samtidig berømmer han Tesco for å ha kommet lengst innen e-handel i Europa.

Les også

Tesco vurderer å gi opp USA

Norges Bank: – Vi følger med

Etter avsløringene høsten i fjor om at selskapet underrapporterte et tap på 2,6 milliarder kroner er både Tesco og revisor Pricewater Coopers (PWC) under etterforskning av det britiske Økokrim. Regnskap tilbake til 2012 skal gjennomgås. PWCs advarte i forbindelse med behandlingen av årsrapporten styret om at det kunne være fare for at inntektsberegningene førtes feil.

Les også

Supermarkeds-kjempe vakler etter regnskapsrot

Styrets flertall før skandalen, inkludert styreleder, hadde kompetanse innen finans- og banksektoren. Ingen av dem hadde erfaring fra butikkvarehandelen. To av ti hadde tidligere jobbet i revisorselskapet PWC, selskapet som har vært Tescos revisor i over tre tiår.

Ifølge britiske medier har noen aksjonærer engasjert advokater i USA for å se om det er grunnlag for å stevne Tesco og de ansvarlige med krav om erstatning, skriver Dagligvarehandelen 27. mars i år.

Flere institusjonelle investorer i både USA og Europa har diskutert
saken, men ingen avgjørelse er fattet.

– Vi er per i dag ikke involvert i et søksmål mot Tesco. Vi følger med på de undersøkelser som selskapet for tiden er gjenstand for, men har ingen kommentar utover det, skriver Marthe Skaar, fungerende kommunikasjonssjef i Norges Bank til E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Oljefondets «skandaleinvestering» selger butikker for 50 milliarder

  2. Europas comeback ga rekordkvartal for Oljefondet

  3. Oljefondets storinvestering tapte 67 milliarder kroner i fjor

  4. Tesco kan kreve tilbake sluttbonusen til eks-sjef

  5. Oljefondet investerer i israelske banker, dansk pensjonsfond svartelister dem