Økonom om kinesisk aksjeeksplosjon: – Kan se frisører som er gjort om til meglerhus

På fem dager i mai opprettet kinesere 4,4 millioner aksjekontoer. Børsstormen gjør at den viktigste vekstdriveren i Kinas økonomi  – forbrukerne – kan rammes, mener økonom.

BESTEMOR-INVESTOR: Det er ikke bare forretningsmenn i fine dresser og høye hatter som har kastet seg på børsbølgen i Kina. Det du ser er aksjeinvestorer handle aksjer i et meglerhus i Shanghai mandag. Det siste året har antallet kinesiske aksjeinvestorer eksplodert.
  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

– Det ser ikke pent ut, sier DNB Markets' Asia-økonom, Ole André Kjennerud, til E24.

Økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets

Det stormer i det kinesiske aksjemarkedet. De siste ukene har vi vært vitne til en kraftig korreksjon på børsene i verdens nest største økonomi.

– Det kinesiske aksjemarkedet har alle trekk en boble kan inneholde, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea til E24.

Shanghai-børsen falt for eksempel over 8 prosent forrige fredag, og fortsatte fallet mandag.

Tirsdag åpnet Shanghai-børsen kraftig ned, før den endte dagen tilsvarende kraftig opp, godt over 5 prosent.

Les også

Kinabørsen ned nesten 8 prosent: – For tidlig å si om det er et krakk

I løpet av handledagen beveget hovedindeksen på Shanghai-børsen seg hele 11 prosent.

Leif Rune Husebye Rein, sjefstrateg i Nordea.

– Det er en enorm bevegelse, og dette kan vanskelig skyldes på fundamentale faktorer, sier Rein.

Det er inntoget av mange urutinerte aksjeinvestorer som har gjort at børsene er blitt kjørt så høyt, så fort, mener Rein.

«Alle» vil ha aksjer

Det siste året har det vært en eksplosjon av kinesere som ønsker å investere i aksjer.

Flere og flere kinesere har hoppet på børskarusellen, og det er dette som i stor grad har drevet oppgangen.

– Kinesere lar seg lett rive med. Det er mange som ikke burde kjøpt aksjer, men som likevel har gjort det, sier Kjennerud.

Det lar seg ikke gjøre å finne ut eksakt hvor mye kinesiske småinvestorer har i aksjer, men det er åpenbart at beløpet er av betydelig karakter.

Les også

Svakeste uke på syv år for kinesiske aksjer

– Det har eksplodert. Det har kommet enormt mange til med nye kontoer som har mulighet til å investere, og som har liten erfaring. Dette er personer som ikke har erfaring med aksjemarkedet, og som kun har opplevd at markedet skal oppover, sier sjefstrateg Rein.

Bare sjekk dette:

Fra 25. til og med 29. mai ble det opprettet smått utrolige 4,4 millioner aksjekontoer i Kina. Den ukentlige oversikten har vært på svært høye nivåer i store deler av 2015. Dette må ses i lys av at det bor drøyt 1,4 milliarder mennesker i Kina.

Mai-tellingen nevnt over er imidlertid den siste av sitt slag. Kinesiske myndigheter har nemlig sluttet å offentliggjøre tallene.

«Innenlandsbørsen» gått mest

Shenzhen-børsen er lukket for utenlandske investorer, i motsetning til Hongkong- og Shanghai-børsen (man kan handle på Shanghai ved å gå via Hongkong). Det er innenlandsdrevne Shenzhen som har gått mest.

Børsen har steget svimlende 186 prosent de siste 12 månedene og frem til toppen. Så langt i år hadde den steget 122 prosent. De siste ukene har børsen falt drøye 25 prosent.

– Spørsmålet er hvordan det som ikke har opplevd annet enn oppgang frem til nå, reagerer, sier Rein.

Han mener at et utfall kan være at mange av småinvestorene blir mer forsiktig.

TRAVELT MEGLERHUS: Investorer følger markedsutviklingen på Shanghai-børsen mandag. Bildet er tatt i et meglerhus i samme by.

Frisører blir meglerhus

Oversikten underbygger at det å investere i aksjer rett og slett er blitt svært populært blant svært mange kinesere, noe Kjennerud kjenner seg igjen i. Han setter det på spissen:

– På landsbygda kan man nærmest se frisører som er gjort om til meglerhus hvor man kan sitte å handle. Det har gått helt ut av proporsjoner, sier Kjennerud.

Han peker på at medier nå omtaler at kinesiske bedrifter må betale ansatte forskudd slik at de kan dekke børstapene.

Dersom nedgangen fortsetter, er det ikke usannsynlig at lommeboken til flere kinesere vil rammes. Det kan få relativt store konsekvenser for kinesisk økonomi, Kjennerud.

– Da kan forbruket, som er den viktigste drivkraften bak den økonomiske veksten i Kina, få en stor knekk.

Leif-Rune Rein i Nordea tviler på at en korreksjon vil ramme forbruket i verdens nest største økonomi, og peker på den svimlende store befolkningen i landet.

– Selv om det er svært mange kontoer som er blitt opprettet, er det 1,4 milliarder mennesker i Kina. Jeg tror ikke effekten på verdiskapningen vil bli stor, sier sjefstrategen.

MER ENN HIMMELHØYT: Grafen viser utviklingen på Shanghai-børsen de siste 12 månedene. Børsens størrelse var mer enn doblet før korreksjonen kom.

Viktige Kina

Hellas er på «alles» lepper om dagen, og temperaturen mellom landet og dets kreditorer øker.

Det er en risiko for at landet ikke betaler låneavdraget til IMF tirsdag, går konkurs og i verste fall forlater hele eurosamarbeidet.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets

– Frykten for en nedsmelting i Kina synes å være en større bekymring enn om lille Hellas skulle falle ut av eurosonen, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets' rapport tirsdag

– Ringvirkningene er mye større, sier Juel til E24.

Han mener smitten over til andre finansmarkeder er begrenset.

– Dersom Kinas økonomi stopper opp, ved at veksten blir lavere eller at man får et kraftig fall i eiendoms- og aksjepriser, vil det definitivt ha større effekt på verdensøkonomien enn Hellas-situasjonen, sier han.

En eventuell kraftig nedgang i Kina kan også få konsekvenser for norsk økonomi.

– Det kan blant annet ramme oljeprisen hardt, sier han.

RØDE DAGER: Bildet viser investorer lese seg opp på kursutviklingen under mandagens børsdag i Shanghai. Da endte børsen ned 3,5 prosent.

– Vil ta tid

Det finnes særegne aksjeregler i Kina. Dersom et kinesisk selskap faller med 10 prosent vil det ikke være mulig å selge flere av selskapets aksjer denne handelsdagen.

Ved handelsslutt fredag hadde 95 prosent av aksjene nådd denne grensen og kunne ikke lenger omsettes.

Når aksjene faller i verdi vil meglerne kreve økt sikkerhet som resulterer i at investorer må selge unna andre aksjer når den aktuelle aksjen når grensen på 10 prosent.

Derfor tror Kjennerud at aksjene vil fortsette nedturen.

– Dette gjør at det vil ta tid før vi får unna korreksjonen, sier DNB-økonomen.

Les også

Kina kutter renten for fjerde gang på ett år

– Sårbart for fall

For fortsatt regnes aksjer i Kina som svært dyre.

På Shanghai-børsen er selskapene 85 ganger dyrere enn den forventede inntekten i år (P/E, median), ifølge Kjenneruds beregninger.

– Dersom selskapene har en inntektsvekst på 25 prosent de neste tre årene, vil selskapene fortsatt ha en P/E på 50 prosent, som er et høyt nivå.

– Vi har sagt lenge at det har gått for mye, for fort, og at det er behov for en korreksjon. Det er det vi nå ser, og markedet er sårbart for videre fall, sier Kjennerud.

Sjefstrateg Rein i Nordea tror også på ytterligere nedgang i Kina, men forteller at det fortsatt kan ta tid.

– Dette markedet kan leve sitt eget liv, så det er ikke sikkert nedgangen fortsetter nå. Det kan fort vokse seg større og styggere før boblen sprekker. Men over tid venter jeg at aksjeprisingen blir lavere enn den er nå, sier Rein.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Over 90 millioner kinesere eier aksjer

  2. – Dette må sprekke

  3. Kinabørsen ned nesten 8 prosent:
    – For tidlig å si om det er et krakk

  4. Salgsnekt-stopp kan ha gitt børsras i Kina

  5. – Shanghai har utviklet seg til et ikke-marked