Analytiker om London-børsens interesse: Dette rimer ikke med deres strategi

Ifølge en britisk avis vurderer London-børsen å by på Oslo Børs VPS. Et lignende oppkjøp har de ikke gjort på 10 år, ifølge UBS-analytiker. 

KAN BLI BUDKRIG: Ifølge ubekreftede rapporter vurderer både Nasdaq og London-børsen å kaste seg inn i kampen om Oslo Børs. Euronext sitter for øyeblikket godt plassert i førersetet.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
  • Hans M. Jordheim
Publisert:

Mandag skrev den britiske avisen The Evening Standard at London Stock Exchange Group (LSEG) vurderer å by på Oslo Børs og således ta opp kampen med Euronext som presenterte sitt tilbud forrige uke. Dette er ikke bekreftet.

Det samme gjelder Nasdaqs angivelige interesse, presentert av Financial Times i forrige uke.

Ifølge UBS-analytiker Michael Werner vil begge disse selskapene ha sine fordeler å lokke med om det skulle utvikle seg til en dragkamp mellom LSEG, Nasdaq og Euronext.

Les også: Analytiker om potensielt Nasdaq-bud: – Løpet er kjørt

– Nasdaq har geografi-argumentet ved at de allerede kontrollerer de øvrige børsene i Norden. Dermed kan de potensielt åpne opp for nye investorer. Dette likviditetsargumentet kan også Euronext rutte med, men det er mindre gjeldende for LSEG. De kan på sin side vise til at Oslo Børs allerede samarbeider med London-børsen om teknologiløsninger på handelsplattformen deres, sier han.

Rimer ikke

Det vil imidlertid være noe utypisk LSEG, ifølge Michael Werner.

– LSEG har alltid vært på utkikk etter nye oppkjøp, men de har ikke pleid å fokusere på aksjemarkeder. Dette rimer ikke med London-børsens strategi de siste årene. De kjøpte den italienske børsen i 2007 og handelsplassen Turquoise i 2009, men har endret deres oppkjøpsstrategi siden den gang, til fordel for derivat- og opsjons-markeder.

EURONEXT-ANALYTIKER: Michael Werner i UBS.

Foto: UBS

Werner påpeker samtidig at fortiden ikke trenger å ha noe å si, særlig siden London-børsen fikk ny sjef i august i fjor. Hva som vil være hans tilnærming til oppkjøp og sammenslåinger, er ikke satt i stein.

Euronext mest motivert

Hvis kildene til Financial Times og The Evening Standard har rett, kan det gå mot en budkrig om Oslo Børs.

Ut fra et markedsperspektiv vil det være Euronext som er mest interessert i å komme seirende ut fra den, mener UBS-analytiker Werner.

– Euronext retter seg i stor grad mot aksjemarkeder. Derfor er det viktigere for dem å hindre konkurrenter å ta markedsandeler enn det er for Nasdaq eller LSEG. Aksjemarkeder er viktig også for Nasdaq, men de har vært mer fokusert på å utvikle sin egen virksomhet de siste årene, sier han.

LSEG har på sin side beveget seg oppover i verdikjeden de siste årene, ved å kjøpe avregningskontoret (clearing house) LCH i 2013 og Russell-indeksen året etter.

Les også: Euronext-sjefen har store planer for Oslo Børs: Vil ta opp kampen med Nasdaq Nordic

Mye av det samme

Sparebank 1 Markets-analytiker Thomas Myrholt tror resultatet vil bli mye av det samme, uavhengig av hvem av de tre som tar over Oslo Børs.

– Alle kan vise til at Oslo Børs vil få en større investorbase, hvilket er hovedargumentet ved et oppkjøp. Operasjonelt er det lite som skiller dem.

Myrholt føler seg imidlertid trygg på at Euronext kommer til å trekke det lengste strået – at det er for sent for konkurrentene. Det vil svi, særlig for Nasdaq, sier han.

– De har vist interesse for Oslo Børs tidligere, man har nesten forventet at de vil kjøpe opp Børsen på et tidspunkt, og de har satset stort på råvarebørsen Nasdaq Clearing de siste årene. Det vil gjøre et nederlag ekstra surt for dem.

https://api.e24.no/integrations/static/21fe5861-45e3-4649-8924-c7da0844e0fc
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Avis: London-børsen vil kaste seg inn i budkamp om Oslo Børs

  2. Analytiker om potensielt Nasdaq-bud: – Løpet er kjørt

  3. Nasdaq jekker opp budet på Oslo Børs – matcher budet til Euronext

  4. Oslo Børs-aksjonær om Nasdaq-frieri: – Overraskende

  5. Analytiker tror Nasdaq trekker bud på Oslo Børs