Nesten halvparten av inntektene forsvant for Røkke jr.

Akastor klarte ikke å holde driften i pluss i årets tre første måneder, og fortsatte dermed å tære på sparekontoen.

FYLTE PÅ MED ORDRE: Selv om omsetningen nesten er halvert, økte ordreinngangen markant for Kristian Røkke og Akastor i første kvartal. Ordrereserven holdt seg dermed stabil. Arkivbilde.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
 • Johan Hammerstrøm
Publisert:

Akastor, porteføljeselskapet som ble skilt ut fra Aker Solutions, slapp mandag sine kvartalstall.

Selskapet, som ledes av Kristian M. Røkke, merker fortsatt presset fra oljebremsen hardt.

Inntektene er på ett år gått fra 4,55 til 2,56 milliarder kroner. Samtidig har brutto driftsresultat (EBITDA) gått fra 177 millioner i pluss til 12 millioner i minus. Justert for engangseffekter ble driftsresultatet nesten halvert fra 180 til 92 millioner.

Selskapet skriver i sin egen kvartalsrapport at det svake resultatet skyldes redusert aktivitetsnivå og et svært krevende marked.

To av årsakene til det svake driftsresultatet er restruktureringskostnader på 109 millioner, hovedsaklig knyttet til kuttene i MHWirth, samt av- og nedskrivninger på 281 millioner.

Det er også MHWirth, som spesialiserer seg på borepakker til rigger og offshorefartøy, som sliter mest av Akastor-selskapene. Driften der gikk 90 millioner i minus, mens kategorien «andre eiendeler» gikk 37 millioner i minus. Denne kategorien inkluderer blant annet selskapene Step Oiltool og First Geo.

Frontica (36 millioner i pluss), AKOFS Offshore (38 millioner i pluss), Fjords Processing (27 millioner i pluss) og KOP Surface Products (14 millioner i pluss) hadde alle positive brutto driftsresultater.

Av alle selskapene i porteføljen er det bare Fjords Processing som hadde en vekst i inntektene (fra 392 til 463 millioner i første kvartal, mot fjoråret). Selskapet leverer systemer for prosessering og raffinering av olje, gass og vann.

Akastor-aksjen har opplevd en voldsom oppsving siden midten av februar. Da nådde aksjen sitt foreløpige bunnpunkt i år med en kurs på 5,60 kroner. Fredag avsluttet aksjen på 12 kroner. Siden nyttår har aksjen samlet sett falt 6,67 prosent.

Les også

Oljeprisen mot største månedshopp på syv år

Nye ordremilliarder

Selskapet hadde en negativ kontantstrøm på 78 millioner kroner i kvartalet, noe som reduserte kontantbeholdningen til 485 millioner per utgangen av mars.

I fjor svidde selskapet av 512 millioner av kontantbeholdningen, slik at sparekontoen gikk fra 1,08 milliarder til 563 millioner i 2015. Akastor har også kredittfasiliteter på totalt 2,1 milliarder kroner som man foreløpig ikke har benyttet.

Investeringsbudsjettet er totalbarbert fra 1,13 milliarder i fjor til bare 70 millioner nå. Antall ansatte er redusert fra 7.061 til 5.005.

Noe av det positive fra regnskapet kan sies å være positivt for oljeserviceselskapet er at ordreboken nesten er uforandret på 19,5 milliarder kroner, ned fra 19,9 milliarder for ett år siden.

I første kvartal fikk Akastor-selskapene inn ordrer for totalt 6,7 milliarder kroner, en kraftig økning fra samme tid i fjor, da det kom inn ordrer for 3,1 milliarder.

Les også

Røkke vil ha inn sønnen i Aker-styret

Les også

Ny nedbemanning i Røkke-selskap

Les også

Oljegiganter dropper fusjonsplaner

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Akastor
 2. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Akastor-selskap fra 4.500 til under 2.000 ansatte på to år

 2. Driften i Akastor går i pluss for Røkke Jr.

 3. Betalt innhold

  Bedre resultat for Akastor

 4. Markedet jubler over nytt Akastor-salg

 5. Betalt innhold

  Akastor kvittet seg med 500 ansatte og bedret resultatet