Oslo Børs faller videre: – Nå er det frykt og grådighet som råder

En fallende oljepris, Kinas usikre markeder og spenning rundt nordisk resultatsesong er oppskriften bak nok en dag med fall på Oslo Børs.

I UTFORBAKKE: Et fall i oljeprisen på rundt 20 prosent hittil i år har sendt Hovedindeksen ned med hele 2,6 prosent torsdag.

Terje Pedersen/skjermdump Infront NTB Scanxpix
Publisert:,

– I markedet handles det i mindre grad ut ifra fundamentale faktorer. Nå er det frykt og grådighet som råder, aller mest frykt, sier seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management til E24.

Hovedindeksen på Oslo Børs avsluttet handelen torsdag med et fall på 2,63 prosent til 542,17 poeng. Omsetningen stanset på 4,9 milliarder kroner.

Samtlige av børslokomotivene endte dagen med negativt fortegn.

De tre mest omsatte aksjene ble tungvekterne Statoil, DNB og Telenor.

Statoil som er Oslo Børs største selskap avsluttet handledagen med et fall på 1,43 prosent, og en omsetning på 804 millioner kroner. Oljeselskapet stod dermed for 16 prosent av handelen torsdag.

DNB falt med 0,35 prosent og Telenor med 3,37 prosent.

Les saken: 573 milliarder er forduftet i oljeaksjer på 1,5 år.

Resultatsesongen er «snakkis»

– Det store samtaleemnet blant investorene er nå den nordiske resultatsesongen som sparkes i gang for alvor 27. januar med Nordea, Ericsson og Wartsila i spissen. Investorene er nervøse i forkant av fjerdekvartalstallene fra de børsnoterte selskapene, sier Thomas Breivik til E24, meglersjef i DNB Markets, og legger til:

– Resultatsesongen vil også være styrende for aksjekursene på kort sikt.

Breivik sier at investorene frykter videre fall på børsene, og peker på at Oslo Børs, som følger oljeprisens utvikling tett, er avhengig at oljeprisen (brent spot) ikke havner under 30 dollar fatet.

– Vi sier til kundene våre at vi tror vi nærmer oss bunnen, og vi viser til at nivåer som dagens har tidligere vært vendepunktet og ført Børsen oppover.

Meglersjefen peker på at i tiden fremover trenger investorer å se at markedet i Kina stabiliserer seg.

Meglersjef i DNB Markets Thomas Breivik.

Foto: DNB

Overdrevent fall

Christian Lie i Danske Bank mener likevel at det som underliggende skal drive børsutviklingen, nemlig den makroøkonomiske utviklingen, ser grei ut globalt.

Seniorstrategen mener det brede børsfallet etter nyttår, som ble utløst av svake Kina-tall, ser overdrevent ut.

Han forteller at Danske nå vurderer å ta grep.

– Vi vurderer sterkt å øke overvekten i aksjer, fordi vi mener det fundamentale makrobildet er ok. Vi ser ikke et sammenbrudd i Kinas økonomi.

– Kinesiske myndigheter har stålkontroll på det finansielle systemet. For å si det sånn: Ønsker de å unngå en mer alvorlig økonomisk krise, har de politiske og økonomiske forutsetninger til å styre mot en mykere landing, slår seniorstrategen Lie fast.

Seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management

Sturlason
Les også

Oljeaksjene blør: 573 milliarder borte på 1,5 år

Les også

Oslo Børs faller kraftig

Les også

Mer uro i vente: Asias børser fortsetter å falle