Nytt kinesisk valutagrep for tredje dag på rad
Kinas sentralbank nedskrev torsdag for tredje dag på rad verdien av landets valuta yuan mot amerikanske dollar.
Den siste nedjusteringen er på 1,1 prosent, mens de to foregående var på 1,9 og 1,6 prosent. Det ser dermed ut som at de kinesiske myndigheten holder fast på det nye valutasystemet hvor de justerer kursmålet etter handelen i interbankmarkedet dagen i forveien. De tillater fremdeles handel 2 prosent over og under kursmålet, hvor handelen i stor grad har foregått i nedre del av dette sjiktet.
Kursmålet til myndighetene ble torsdag satt til 6,401 yuan per dollar, noe som er det laveste siden midten av 2011. Det kan se ut som om at markedet ikke vil ha den så veldig mye lavere da yuanen kun er 0,3 prosent ned torsdag morgen norsk tid.
Det er imidlertid ikke sikkert hvorvidt myndighetene har gitt helt slipp på å ha en finger med i spillet. Onsdag skal de ha intervenert for å styrke valutaen de siste 15 minuttene av handelsdagen.
– Vi forventer at trykket for en svakere yuan vil øke i tiden fremover nå som sentralbanken har åpnet opp for svekkelse, sier Amy Y. Zhuang, senioranalytiker i Nordea Markets i Singapore til E24.
Zhuang tror vi må forvente større volatilitet i valutaen de neste månedene, noe som også kan gi dager med en sterkere yuan.
Pressekonferanse styrket valutaen
– Det finnes ikke grunnlag for en ytterligere yuan-svekkelse, sa sentralbanksjef Zhang Xiaohui under en sjelden pressekonferanse for utvalgte mediebyrå i natt norsk tid ifølge CNBC og Bloomberg.
Det gjorde at yuanen styrket seg fra 6,4420 til 6,40 per dollar.
Store valutalagre, en sterk handelsbalanse og en solid økonomi var det som ble lagt til grunn for en stabil yuan i fremtiden.
Ifølge Reuters skal «toneangivende stemmer» innad i regjeringen ønske en 10 prosent svakere yuan. Det skal derimot ha blitt avvist at de svake eksporttallene i juli er årsak til nedjusteringen.
– Det er ingen grunn for å svekke yuanen for å hjelpe eksporten, skal sentralbankens viseguvernør Yi Gang ha sagt torsdag.
IMF er positive
Den økonomiske situasjonen er svakere enn forventet i Kina, og med en sterk dollar vil det være naturlig å slippe yuanen litt for å kunne konkurrere med andre land i Asia. Kina har lenge holdt en fast kurs mot den amerikanske dollaren, noe som gjør at yuanen også har styrket seg kraftig i forhold til flere konkurrerende økonomier. Land som har en flytende kurs har sett sine valutaer svekke seg i forhold til dollaren over tid, slik som med den norske kronen her hjemme.
Det siste året har yuanen kun svekket seg 4,10 prosent mot dollaren, mens den norske kronen har mistet 32 prosent av sin verdi.
Japan har en 22 prosent lavere valuta mot dollaren siden samme tid i fjor, og Brasil har sett sin real miste over halvparten av verdien mot dollar. Disse økonomien konkurrere med Kina i mange varegrupper.
En svakere yuan gjør kinesiske eksportvarer mer attraktive på verdensmarkedet, noe den kinesiske økonomien kan trenge ettersom utenlandshandelen var ned 8,3 prosent forrige måned.
Det internasjonale pengefondet (IMF) ønsket onsdag Kinas svekkelse av yuanen velkommen og mener at det er bra at markedskreftene får spille en større rolle i landet.
– Større valutafleksibilitet er viktig. Kina strekker seg mot å la markedskreftene spille en bredere rolle i økonomien, og en raskere integrering inn i finansmarkedene, het det i en uttalelse fra IMF.
Asiabørsene henter seg inn
Asiatiske valutaer og børser styrker seg torsdag etter to svake dager etter Kinas første valutajusteringer.
De kinesiske fastlandsbørsene har ikke sett de helt store bevegelsene, muligens på grunn av myndighetenes stabiliseringsfond, men også grunnet usikkerhet om dette er bra eller ikke for den kinesiske økonomien. Isolert sett vil en svakere valuta styrke eksportsektoren, men det gir også signaler om en svakere økonomi.
Shanghai Composite er ned 0,62 prosent torsdag morgen, mens den mindre Shenzhen er ned 0,56 prosent. Dette er tredje dagen i rødt, men med en kraftig opptur mandag gjør at de fremdeles er i pluss for uken.
Hang Seng i Hongkong er opp 0,30 prosent etter tre dagers nedgang, mens Singapore og japanske Nikkei er opp henholdsvis 1,10 og 0,61 prosent.