Norsk «kjendisselskap» i Afrika i trøbbel: – Statlig norsk fond krever 17 prosent rente
Det statlige norske ulandsfondet Norfund har krevd 17 prosent rente fra et norsk-tilknyttet skogselskap i Afrika, som er i økonomiske problemer.
Selskapet Green Resources AS ble startet av norske Mads Asprem i 1995. Det har vokst til å bli det største skogplantingselskapet i Afrika.
– Det er vanskelig å forstå at et norsk statlig fond som har som formål å støtte opp under grønne investeringer i u-land, krever at vi skal betale 17 prosent rente, når den lokale renten er åtte til ni prosent, sier Asprem.
I dag har de dyrket 440.000 mål skog og har 3.000 ansatte.
Røkke og Bøhler
Selskapet fanget store investorers interesse og et godt beite av norske, kjente investorer, med Kjell Inge Røkke, Erik Bøhler og Tom Vidar Rygh i spissen, har kjøpt seg opp i selskapet, hvor tidligere Storebrand-sjef Åge Korsvold har vært styreleder det siste året.
Les mer: Brende gir Norfund mer ansvar
– Vi vokste mye og da aksjen i 2010 ble priset til 54 kroner aksjen, startet problemene, sier Asprem.
Det priset selskapet til 1,8 milliarder kroner.
– Det var en så høy pris at vi ikke greide å få inn nye eiere og kapital. Da gjorde vi tabben, erkjenner han:
– Vi valgte i stedet å ta opp lån. Vi visste at det lå store verdier i selskapet, men det tar åtte til tyve år før skog blir hogstmoden, og det koster mye å plante trær.
Falt som en stein
I 2014 ble det gjennomført en fusjon som ikke sikret nok penger:
Verdien falt som en stein og aksjene ble i forbindelse med to emisjoner i fjor, hvor de eksisterende eierne betalte inn 107 millioner kroner, priset til fem kroner aksjen.
Norfund har bidratt med lån sammen med to liknende utviklingsfond i Holland og Finland.
Les mer: Debatt om Norfund
– Den lokale renten i Tanzania er åtte-ni prosent, men det tar 14 prosent rente og krevde i høst 17 prosent rente, men den renteøkningen er ennå ikke realisert, sier han.
Generalforsamling
Onsdag ettermiddag er det generalforsamling i Green Resources her i Oslo, hvor de eksisterende eierne igjen vil bli bedt om å spytte inn nye midler. Finansavisen skrev lørdag at selskapet har 365 millioner kroner i lån og renter.
– Vi vil be eierne bidra med et sted mellom 50 og 150 millioner kroner. Vi har hatt god dialog med eierne som fortsatt har tro på selskapet. Utviklingsbankene har sagt at de er villige til å reforhandle lånet, men det tar tid og det er ødeleggende for oss at de opererer med renter på 14-17 prosent. Det gjør det svært vanskelig å få med eksterne investorer og legger et unødvendig stort press på selskapets økonomi, sier Asprem.
Les også: Kritisk til Norfund
Korsvold tror de vil finne løsninger
Styreleder Åge Korsvold sier Green Resources er i en vanskelig situasjon, men at de tror de skal greie å lande videre drift.
– Det ble valgt en strategi hvor selskapet ekspanderte med lånte penger. Selskapet har stort potensiale, men er havnet i en akutt pengekrise og må skaffe et bedre finansielt ståsted. Spørsmålet er hvem som skal betale regningen. Vi trenger tid på å finne løsninger og vi løser ikke alt på generalforsamlingen på onsdag. Men jeg er sikker på at vi skal finne løsninger.
Les også: – Norfund ga penger via skatteparadiser
– Hvordan reagerer du på de høye rentene som Norfund krever?
– De er høye, sier han og legger til:
– Antagelig på nivå med det en hvilken som helst kommersiell bank ville tatt.
Norfund: Risiko
– Rentenivået gjenspeiler risikoen så lenge Green Resources ikke er fullfinansiert. Vi har sagt at renten vil bli redusert til normalt rentenivå når de er fullfinansiert, sier investeringsdirektør Elin Ersdal i Norfund.
– Dere har vel snarere signalisert at dere vil sette renten opp til 17 prosent?
– Det er en midlertidig vurdering basert på selskapets vanskelige økonomiske situasjon. Vi håper at generalforsamlingen onsdag vil bidra til at selskapet får på plass en fullfinansiert langtidsplan. Da vil vi senke renten til et mer normalt nivå, sier hun.