Halvert aktivitet for børsspekulantene i oktober

- Tynne volumer og liten omsetning preget aksjehandelen i forrige måned.

HALVERT AKTIVITET: - Ting går jo i bølgedaler, og jeg tro vi er og skraper bunnen nå. Vi er sikre på at markedet kommer tilbake, ikke tilbake til 2007-nivå, men opp fra dagens nivåer, sier Anders Skar i Nordnet Norge.

Trond Solberg
  • Even Landre
Publisert:

Rekordlave volumer og ekstremt liten volatilitet er status på børshandelen i Norge i oktober. Det viser månedsstatistikk fra nettmegleren Nordnet.

- Utviklingen har vært nesten flat, og bærer preg av tynne volumer og liten omsetning, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet Bank til E24.

Han påpeker at denne utviklingen skiller seg fra «normalen». Vanligvis øker interessen i og med at kvartalsrapportene for tredje kvartal strømmer inn, men det har ikke skjedd i år.

For tallenes tale er klar: antall transaksjoner er mer enn halvert fra samme periode i fjor.

Skremmes til passivitet

Privatpersoner gjorde i oktober 234.125 transaksjoner og omsatte aksjer for 8,9 milliarder via Nordnet, Netfonds og Skandiabanken. I forhold til oktober i fjor er det en nedgang på 60 prosent, og en nedgang fra forrige måned på 8 prosent.

Totalt nettokjøpte privatpersoner aksjer for knappe 11 millioner i oktober.

- Dette korrelerer jo med det som vi ser på Oslo Børs også, sier han.

Skar sier at den lave omsetningen og volatiliteten gir få handelsmuligheter for de kortsiktige traderne. Samtidig mener han at den langsiktige aksjeinvestoren skremmes til passivitet som følge av et kaotisk makrobilde og negative utsikter for verdensøkonomien.

- Hvor lenge tror du dette vil vare?

- Ting går jo i bølgedaler, og jeg tro vi er og skraper bunnen nå. Vi er sikre på at markedet kommer tilbake, ikke tilbake til 2007-nivå, men opp fra dagens nivåer, sier han.

Folk må få større risikovilje. De har jo levd med usikkerhet i lang tid, og det har vært et konstant negativt sentiment i 3-4 år. Dette gir lav risikotoleranse.

Av den begrensede handelen som faktisk har funnet sted var REC, DNO og PGS de tre mest populære aksjene å handle blant privatpersoner i oktober.

De tre mest solgte aksjene i oktober var Xact Derivat Bear, Royal Caribbean Cruises og Storebrand, mens Subsea 7, Statoil og Yara var tre de mest kjøpte aksjene.

Disse meglerhusene var størst
Når det gjelder de store meglerhusene på Oslo Børs, viser tall børsstatistikk at meglerhuset Merrill Lynch var størst med 12,4 prosent andel av handelen i norske aksjer på Oslo Børs og Nasdaq OMX.

Deretter fulgte Pareto og SEB Enskilda med henholdsvis 7,2 prosent og 7,0 prosent, melder Stocklink.

Merrill Lynch var størst både på Oslo Børs og Nasdaq OMX, med 11,2 prosent andel av omsetningen på Oslo Børs og 20,9 prosent av omsetningen i norske aksjer på Nasdaq OMX.

På Oslo Børs var SEB Enskilda nest størst med 7,8 prosent, mens DNB var nummer tre med 6,3 prosent.

På Nasdaq OMX hadde Pareto 19,1 prosent av omsetningen i norske aksjer, mens Svenske Handelsbanken hadde 16,2 prosent.

I oktober var 36,6 prosent av omsetningen på andre markedsplasser enn den primære. Det er en økning fra 25,2 prosent i samme periode i fjor.

Aldri før har fragmenteringen av OBX aksjene vært større og det norske markedet er nå det mest fragmenterte markedet i Norden.

OBX indeksen var den mest fragmenterte indeksen i Europa de tre første ukene i oktober.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Amerikansk gigant herjet på Oslo Børs

  2. Børsinteressen dalte i september

  3. Disse aksjefondene må du selge nå: Småsparere flykter fra børsen

  4. Annonsørinnhold

  5. Nå sikrer vi børsgevinster: Småsparerne rømte aksjemarkedet i mai

  6. Nordmenn kjøpte flere aksjer«fra hengekøyen»