Norsk bitcoingruve: Først doblet de prisene - nå har de skrudd av maskinene

De digitale gruveselskapene sliter i lys av fallet i kryptomarkedet, og bitcoingruven Digital Gruveindustri har nå skrudd av alle sine kunders «mining»-maskiner som utvinner bitcoin.

BITCOIN-GRUVE: Slik ser innsiden av en typisk bitcoin-gruve ut. Bildet er ikke fra Digital Gruveindustris bitcoin-gruve i Stavanger.

Foto: AFP PHOTO / Lars Hagberg
 • Sindre Hopland
Publisert:

«Noen har kanskje lagt merke til at det ikke kom noen utbetaling i går. Årsaken til dette er at driftskostnadene har overgått mengden som utvinnes. Det vil si at våre driftskostnader tar 100% av utvunnet valuta. »

Slik starter Digitale Gruveindustris brev til kundene sine i slutten av forrige uke.

Det selskapet mener å si, er at det ikke lenger er lønnsomt nok å utvinne bitcoin. Det er så ulønnsomt at alle pengene kundene tjener, havner i lommen på selskapet som drifter maskinene for dem.

Selskapet har nemlig et forretningskonsept på at de drifter bitcoin-utvinningen til sine kunder - også tar de en del av kaka selv.

I høst fortalte Digital Gruveindustri at de opplevde enorm pågang på kundesiden, hvor de solgte maskiner for utvinning av bitcoin til 31.250 kroner per stykk.

Les også

Bitcoin-gruve endret vilkår etter prisras: – Jeg føler meg lurt

Før påske endret selskapet prisvilkårene for drifting av maskinene de solgte kundene sine, og tjenesten ble dermed dobbelt så dyr. Nå har de altså gått et skritt lenger: Skrudd av maskinene.

Gamble på lønnsomhet

I mailen til kundene skriver selskapet følgende:

«Vi har derfor valgt å pause alle maskiner inntil det skulle bli mer lønnsomt. Hvis du ønsker å beholde maskinen(e) din(e) på og 'gamble' på at lønnsomheten kommer ila nærmeste fremtid, kan du også sende oss en mail om dette.
Vi håper og regner med at dette er et kortvarig tiltak og at maskinen din er oppe å går igjen om kort tid.»

Én av kundene, som E24 har snakket med, er svært frustrert etter å ha puttet tusenvis av kroner i selskapets tjenester.

– Jeg føler meg lurt av selskapet. De solgte dette konseptet med at de tok 30 prosent av bitcoins som ble utvunnet, uansett om prisen går opp eller ned. De kan ikke bare forandre avtalen som ble inngått, sier personen som er student, og som ikke ønsker å ha navnet sitt knyttet til kryptovaluta.

Sluttet å svare kundene

UENIG: Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet Martin Skaug Halsos mener Digital Gruveindustri ikke har rett til å endre på prisvilkårene.

Foto: KJELL HÅKON K. LARSEN

I en tidligere utgave av denne saken stod det at Jone Woldmo i Digital Gruvedrift har tjent millioner på bitcoin. Det er ikke riktig, og vi beklager feilen.

Les også

Forvalter om ny bitcoin-teknologi: Kan bli en «game changer»

Les også

Soros forbereder seg på krypto-investeringer

Les også

Ansatte i Coinnest arrestert for underslag

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Digital valuta

Flere artikler

 1. Doblet pris på kontrakter og slo av maskinene til kunder

 2. Bitcoin falt seks prosent på to timer

 3. Betalt innhold

  Etter gullrushet – Del 1: Da kryptokollapsen traff Norge

 4. Betalt innhold

  Etter gullrushet – Del 2: Kreativitet kan redde kryptoentusiastene

 5. Verdens største bitcoin-utvinner starter opp i Norge