Tegn til panikksalg etter Trumps straffetoll

Amerikanske aksjer falt tungt torsdag etter nyheten om straffetoll mot Kina.

FALLER: Wall Street stengte kraftig ned torsdag.

Foto: Richard Drew AP
  • David Bach
  • André Haugen
Publisert:

Industriindeksen Dow Jones endte ned 2,93 prosent, teknologitunge Nasdaq var ned 2,43 prosent, og den brede indeksen S&P500 falt 2,52 prosent, noe som gjør den negativ for året.

Arms-indeksen, et volumvektet mål på intensiteten på salg og kjøp i det brede amerikanske markedet, har steget til 2.086 poeng, og er med det over grensen som indikerer panikksalg, skriver Marketwatch.

Indeksen stiger når aksjemarkedene faller.

Når indeksen stiger over 1.000 poeng blir det ansett som et «vanlig» børsfall. Grensen som indikerer panikksalg går ved 2.000 poeng.

Planlegger gjengjeldelse

Ifølge CNBC er Dow Jones nå tilbake i korreksjonsterreng.

Fallet kommer etter fornyet frykt for handelskrig. Trump har lansert planen om å innføre en straffetoll på 60 milliarder dollar mot Kina.

Talsmann for Det hvite hus Raj Shah har tidligere sagt at sanksjonene kommer som en reaksjon på Kinas tyveri av blant annet intellektuell eiendom. Ifølge talsmannen har Kina stjålet amerikansk teknologi og intellektuell eiendom, som omfatter produkter, verker eller strategier.

Les også

Innfører straffetoll mot Kina på 465 milliarder kroner

Kina har ifølge amerikanske medier planer om å gjengjelde tollene, med blant annet å sikte seg inn på amerikansk eksport av soyabønner.

Nordeas sjefstrateg Leif-Rune Rein minner om hvor vi er i markedet for tiden.

– Nå har vi nettopp hatt en korreksjon, og da er markedet veldig nervøst. De skal lite til før du får markedsfall, som vi så med Facebook også. Selv om det kun var spesifikt Facebook, så dro det ned hele markedet etter seg, sier Rein.

Redde markeder

Nordea-strategen sier markedsreaksjonen på dagens straffetoll mot Kina er helt som forventet.

– Det bør neppe endre utsiktene verken for økonomisk vekst eller selskapsinntjening, men markedene sitter og er redde fordi dette nok ikke blir det siste vi hører fra Trump i denne saken. Og så kommer jo Kina også til å reagere, påpeker han.

Rein forventer at Kinas reaksjon kommer mer i det stille.

– Men de vil nok forsøke å ramme USA der det gjør mest vondt for Trump og tilhengerne hans, altså for eksempel soyabønner og svin, landbruksvarer fra Trump-vennlige områder. Så derfor blir nok dette en litt mer stille, målrettet «hevnaksjon» hvis du kan si det sånn.

Også de USA-noterte aksjene til kinesiske teknologiselskaper faller tungt. De amerikanske aksjene i netthandelskjempen Alibaba endte ned 5,45 prosent, mens Tencent ramlet 10,58 prosent.

Les også

Blodrødt på Wall Street: Største Facebook-fall på fire år

Les også

Facebook-aksjen stuper etter datalekkasje

Les også

Kraftigste aksjefall for McDonald’s siden finanskrisen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Wall Street

Flere artikler

  1. Innfører straffetoll mot Kina på 465 milliarder kroner

  2. – Mye tyder på at vi er på vei mot en handelskrig

  3. Trump vil straffe Kina med handelssanksjoner

  4. Kraftigste aksjefall for McDonald’s siden finanskrisen

  5. Våpenhvile i handelskrigen mellom USA og Kina: – Grunnlag for aksjerally