Norske forbrukslånsbanker nye melkeku: – Finland blir viktigere enn Norge

Sterk konkurranse og tøffere reguleringer her hjemme gjør at Finland har blitt den nye melkekua for norske forbrukslånsbanker.

POPULÆRT: Fire finske forsvarere kaster seg over russiske Nina Pirogova under kvinnenes ishockeyturnering i OL. Det får stå som bilde på hvordan vanlige finner nå strømmer til norske forbrukslånsbanker.

Foto: Julio Cortez AP
 • Sindre Hopland
Publisert:,

Både Komplett Bank, Monobank og Bank Norwegian melder om sterk vekst i Finland.

Flere av bankene mener markedet blir tøffere her hjemme, og at Finland har blitt en alternativ gullgruve.

– Veksten i Finland blir nok viktigere for flere av disse bankene enn veksten i Norge i 2018, sier analytiker Geir Kristiansen i Beringer til E24.

Torsdag morgen la både Komplett Bank og Monobank frem årsresultater for 2017, og en ting er helt sikkert - finnene sluker norske forbrukslån.

Fortsatt kraftig vekst

Les også

Bankanalytiker om mulig forbrukslånsgrep: – De useriøse aktørene blir luket ut av markedet

I torsdagens årsrapport fra Komplett Bank viser selskapet til at utlånsveksten i Finland på 972 millioner kroner står for rundt halvparten av selskapets totale utlånsvekst i 2017.

EUROENE FLYR: Norske forbrukslånsbanker har funnet et marked for produktene sine i Finland

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

327 prosent vekst

STERK VEKST: Analytiker i Beringer Geir Kristiansen tror det finske markedet vil være brennhett også i årene fremover for norske forbrukslånsbanker.

Foto: Beringer

Forsiktige finske banker

– De finske bankene har prioritert bort forbrukslån ettersom de mener det er for farlig og for stor risiko knyttet til denne næringen, og dette har skapt en mulighet, sier Kristiansen i Beringer.

Dermed har norske forbrukslånsbanker funnet det analytikeren mener er et utappet marked, og sier at finske banker har vært mer forsiktige enn hva norske banker har vært.

– Jeg tror dette markedet kan vokse kraftig en god stund, spesielt siden flere av bankene kommer med nye produkter i 2018, sier Kristiansen med henvisning til flere av de nevnte bankenes lansering av kredittkort.

Analytikeren mener forøvrig at også finske myndigheter kan komme til å putte foten på bremsen om den utrolige veksten fortsetter.

– At det finske markedet tar over for det norske er helt opplagt. Så vil man antageligvis se etter andre muligheter i Europa, hvor Tyskland kan være en mulighet.

GULLGRUVE: Geir Kristiansen i Beringer mener veksten til norske forbrukslånsbanker i Finland blir viktigere enn veksten her hjemme. Bildet viser Kallio-katedralen i hovedstaden Helsinki.

Foto: Reuters

Her kan du lese mer om

 1. Forbrukslån

Flere artikler

 1. Stigende lånetap og kraftig aksjefall for forbrukslånsbanker

 2. Betalt innhold

  Nå flykter flere forbrukslånsbanker utenlands etter strengere regler

 3. Betalt innhold

  Dette kan felle forbrukslånsbankene

 4. Annonsørinnhold

 5. Refser forbrukslån-investorer: – Lever i en helt annen verden

 6. Kraftig lånevekst for Bank Norwegian