Norske forbrukslånsbanker nye melkeku: – Finland blir viktigere enn Norge

Sterk konkurranse og tøffere reguleringer her hjemme gjør at Finland har blitt den nye melkekua for norske forbrukslånsbanker.

POPULÆRT: Fire finske forsvarere kaster seg over russiske Nina Pirogova under kvinnenes ishockeyturnering i OL. Det får stå som bilde på hvordan vanlige finner nå strømmer til norske forbrukslånsbanker.

Foto: Julio Cortez AP
Publisert:,

Både Komplett Bank, Monobank og Bank Norwegian melder om sterk vekst i Finland.

Flere av bankene mener markedet blir tøffere her hjemme, og at Finland har blitt en alternativ gullgruve.

– Veksten i Finland blir nok viktigere for flere av disse bankene enn veksten i Norge i 2018, sier analytiker Geir Kristiansen i Beringer til E24.

Torsdag morgen la både Komplett Bank og Monobank frem årsresultater for 2017, og en ting er helt sikkert - finnene sluker norske forbrukslån.

Fortsatt kraftig vekst

Les også

Bankanalytiker om mulig forbrukslånsgrep: – De useriøse aktørene blir luket ut av markedet

I torsdagens årsrapport fra Komplett Bank viser selskapet til at utlånsveksten i Finland på 972 millioner kroner står for rundt halvparten av selskapets totale utlånsvekst i 2017.

EUROENE FLYR: Norske forbrukslånsbanker har funnet et marked for produktene sine i Finland

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

327 prosent vekst

STERK VEKST: Analytiker i Beringer Geir Kristiansen tror det finske markedet vil være brennhett også i årene fremover for norske forbrukslånsbanker.

Foto: Beringer

Forsiktige finske banker

– De finske bankene har prioritert bort forbrukslån ettersom de mener det er for farlig og for stor risiko knyttet til denne næringen, og dette har skapt en mulighet, sier Kristiansen i Beringer.

Dermed har norske forbrukslånsbanker funnet det analytikeren mener er et utappet marked, og sier at finske banker har vært mer forsiktige enn hva norske banker har vært.

– Jeg tror dette markedet kan vokse kraftig en god stund, spesielt siden flere av bankene kommer med nye produkter i 2018, sier Kristiansen med henvisning til flere av de nevnte bankenes lansering av kredittkort.

Analytikeren mener forøvrig at også finske myndigheter kan komme til å putte foten på bremsen om den utrolige veksten fortsetter.

– At det finske markedet tar over for det norske er helt opplagt. Så vil man antageligvis se etter andre muligheter i Europa, hvor Tyskland kan være en mulighet.

GULLGRUVE: Geir Kristiansen i Beringer mener veksten til norske forbrukslånsbanker i Finland blir viktigere enn veksten her hjemme. Bildet viser Kallio-katedralen i hovedstaden Helsinki.

Foto: Reuters

Her kan du lese mer om