Høyere gasspriser rammer Yara: – Har vært en belastning

Mens Statoil kan glede seg over høyere gasspriser i Europa på grunn av kaldt vær og økt kinesisk etterspørsel, gir det en smell for gjødselsgigianten Yara.

HØYERE KOSTNADER: Høyere gasspriser enn ventet i Europa legger en demper på Yaras kvartalstall, mens den norske børsgiganten Statoil kan glede seg over prisoppgangen. Her er Yara-sjef Svein Tore Holsether på selskapets kapitalmarkedsdag i februar.
Publisert: Publisert:

Det spås kraftig resultatfremgang for Statoil i første kvartal, blant annet på grunn av høyere olje- og gasspriser.

For Yaras del la derimot et løft i de europeiske gassprisene etter det kalde vinterværet i Europa en betydelig demper på regnskapet for første kvartal.

Les mer: Yara rammet av kaldt vintervær i Europa

Kulden i Europa løftet gassprisene til 7,1 dollar per millioner britiske varmeenhet i første kvartal, noe som påvirket Yaras resultat negativt.

– Det skyldes vel mest av alt at det har vært veldig kaldt, så det har blitt brukt mye gass, sier Yaras nyutnevnte finansdirektør Petter Østbø i Yara til E24.

– Men det skyldes også lavere LNG-import, som en følge av at til dels Japan, men særlig Kina og Korea, har økt importen voldsomt, sier han.

I 2016 skrev E24 at gjødselgiganten hadde spart milliarder av kroner på grunn av et betydelig fall i gassprisene.

Etter å ha vært oppe i over 10 dollar per million britiske varmeenheter i 2013, falt gassprisen i Europa til under 5 dollar i 2016.

Dette prisfallet på gass bidro til å forsterke hodepinen for gassprodusenter som Statoil og den norske staten, men ga medvind for Yara.

Les mer: Yara tjener på energibransjens hodepine

NYLIG UTNEVNT: Finansdirektør Petter Østbø i Yara.

Nådde 40 dollar per MMBtu

Nå er den gunstige situasjonen for Yara i ferd med å snu. Prisen under kuldeperioden i vinter har i periodr vært skyhøy, og det rammer industriaktører som bruker gass i produksjonen. Yara er en av de største brukerne i Europa.

– I korte perioder kan det gå veldig høyt. Vi hadde jo en helg nå med nesten 40 (dollar per MMBtu, journ.anm.), og det er jo veldig smertefullt for oss, sier Østbø.

– Vi håper at det ikke er en ny normal vi er på nå, og at gassprisene går ned fra de nivåene de er på nå, for det er klart, det er vanskelig for europeisk industri å håndtere, sier han.

En gjennomsnittlig prisøkning på europeisk gass på én dollar per MMBtu vil i utangspunktet redusere Yaras årlige brutto driftsresultat med drøye 160 millioner dollar, ifølge sensitivitetsanalysene på Yaras nettside.

– En belastning for resultatet

– Er prisoppgangen midlertidig, eller er det en varig endring i gassprisen?

– Det er vanskelig å si den fulle effekten for det er så mange faktorer, sier Yaras konsernsjef Svein Tore Holsether til E24.

– Det er for tidlig å si noe om fundamentale skift, men det er ingen tvil om at i kvartalet har dette vært en belastning for resultatet vårt, sier Holsether.

Økt forbruk i Kina, Korea og Japan har bidratt til høyere priser på kort sikt. Europas gassmarked er på rundt 400 milliarder kubikkmeter (bcm), og lagringskapasiteten er på 70-80 bcm, og nå må lagrene fylles opp igjen etter vinteren.

Det kan tale for at prisen kan holde seg oppe fremover. For Yara har gassprisen i tillegg én måneds etterslep, slik at de høye prisene i mars vil ha effekt også i selskapets tall for andre kvartal.

På lengre sikt ser det kanskje noe lysere ut.

Blant annet planlegger USA å eksportere mye mer flytende naturgass (LNG), og prisene på det globale LNG-markedet er i ferd med å utjevne seg slik at europeiske priser i større grad blir USA-prisen pluss kostnader til transport og regassifisering.

Det kan tale for at prisene på gass vil kunne holde seg lavere enn det mange ventet for noen år siden, da prisene lå på et langt høyere nivå enn i dag.

Kjøper milliarder av kubikkmeter

Yara er den største kjøperen av naturgass i europeisk industri, bare slått av energiselskapene som kjøper inn gass til sine gasskraftverk.

Hvert år handler Yara 4,5 milliarder kubikkmeter naturgass i Europa. Til sammenligning er hele Norges gasseksport til Europa på 117 milliarder.

Høyere gasspriser og senere vår ga svakere overskudd enn ventet, og selskapet leverte et resultat på 113 millioner dollar i første kvartal.

– Vi får egentlig en dobbelt effekt. Det ene er at kostnadene våre blir noe høyere. Så er det et resultat av at det blir kaldere, så vi får en senere vår og senere planting og gjødsling, sier Holsether.

– Det vi klarte i første kvartal var å øke prisene våre mer enn gassprisene gjorde, så vi kompenserte for mer enn gassprisene i kvartalet. Men det er klart, skipingene har vært lavere, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om