Berømmer styret i britisk selskap: Oljefondet vil støtte lønnsgrep

Oljefondet er svært fornøyd med lønnsgrepene i det britiske ingeniørselskapet Weir Group, og varsler at fondet vil støtte grepene i generalforsamlingen 26. april.

STEMMER FOR: Oljefondet og direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management har bestemt seg for å støtte lønnskutt og forenklinger av lønningssystemet for lederne i britiske Weir Group, i tråd med fondets strategi for å bekjempe uoversiktlige ordninger.
Publisert: Publisert:

Noen ganger flagger Oljefondet på forhånd hva det vil stemme på generalforsamlinger, spesielt i spørsmål som er viktige for fondet.

Nå sier Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet, at det vil stemme for lønnsgrepene som tas av styret i britiske Weir Group.

Selskapet driver med ingeniørvirksomhet i blant annet kraftbransjen og oljebransjen, og styret har foreslått et enklere rammeverk for lederlønningene.

NBIM påpeker at grepene vil øke åpenheten om hvor mye lederne i Weir Group potensielt kan tjene, og at maksbeløpet vil bli redusert.

«Norges Bank Investment Management vil stemme for rammeverket for avlønning», skriver NBIM i en melding.

Eier for 747 millioner

Fondet eide 1,42 prosent av Weir Group ved utgangen av 2017, en aksjepost verdt 747 millioner kroner.

Grepene i Weir Group er i tråd med Oljefondets egne krav, som ble lagt frem i fjor i et forventningsdokument om lederlønninger.

Fondet er sterkt kritisk til kompliserte og uklare lønns- og bonusavtaler og ønsker forenklinger, og dessuten ønsker det at ledere skal belønnes for å være langsiktige.

«Vi berømmer styrets vilje til å utfordre konvensjonell tenkning om avlønning og støtter forslagene», skriver Oljefondet.

Les mer: Oljefondet: – Sjefslønnen må bli enklere

Les også

Oljefondet vil endre lederlønningene: – Må bli enklere

Endrer bonusprogrammene

Konkret vil Weir Group fjerne det langsiktige insentivprogrammet hvor ledelsen kan få store utbetalinger basert på kompliserte kriterier.

I stedet skal lederne få en mer regelmessig utbetaling av aksjer som låses i en periode før de kan selges, skriver Financial Times.

En lignende plan ble stemt ned av 70 prosent av aksjonærene i 2016, skriver avisen, men mange investorer har ifølge FT endret mening om langsiktige insentivprogrammer i det siste.

Støttet flere lønnskutt

Dette er ikke første gang at Oljefondet støtter lønnskutt og forenklinger. I fjor støttet fondet RBS-styrets forslag i generalforsamlingen om å senke taket på hvor mye sjefene i storbanken kan få utbetalt, og forenkle lønnssystemet.

Les også

Oljefondet støtter lønnskutt i storbank

Les mer: Oljefondet støtter lønnskutt i storbank

I fjor stemte Oljefondet blant annet mot lønnspakkene i selskaper som storbanken JP Morgan, Google-eier Alphabet, legemiddelselskapet AstraZeneca og bilkjempen Volkswagen.

Oljefondet sa også nei til Tesla-grunnlegger Elon Musks foreslåtte lønnspakke tidligere i år.

Les mer: Oljefondet ga tommel ned til Musks gigantiske lønnspakke

Oljefondet stemte også mot et lønnsforslag for toppene i Disney.

Les mer: Oljefondet støtter ikke Disney-toppenes gigantlønn

Publisert:

Her kan du lese mer om