Finanstilsynet advarer mot kryptovaluta

Norske tilsynsmyndigheter slår følge sine kolleger i Europa, og advarer forbrukerne mot høy risiko ved å kjøpe kryptovaluta som bitcoin, ether og ripple.

ADVARER: Finanstilsynet går ut med en advarsel om risikoen i kryptovalutaer.
Publisert:

Advarselen fra Finanstilsynet kommer etter en periode med ville prissvingninger.

I en pressemelding skriver Finanstilsynet at prisene på kryptovalutaer har svingt mye den siste tiden.

Det vises til de store utslagene i bitcoin, der prisen steg fra rundt 1.000 euro i januar 2017 til toppen på drøye 16.000 euro i desember samme år.

Som kjent har bitcoin-kursen deretter falt kraftig, og tilsynet peker på at den tidlig i februar i år var tilbake på 5.000 euro.

«Stor risiko for tap»

Tilsynet skriver også at «kryptovaluta er svært risikable og spekulative produkter, og investeringer i dem innebærer stor risiko for tap».

Advarselen gjelder også finansielle instrumenter som gir kjøperen en eksponering mot kryptovaluta, ifølge meldingen.

Tilsynet viser til flere forhold som det mener gjør de digitale pengene uegnet for langsiktig sparing for de fleste forbrukere.

Les også

Skatteetaten jakter unge eksperter: Vil fange krypto-syndere

«Kryptovaluta er ikke regulert, de blir omsatt på uregulerte markedsplasser og det er manglende pristransparens», skriver Finanstilsynet.

Tidligere har tilsynet advart mot investeringer i nyutstedelser av digitale mynter (initial coin offerings), med den begrunnelsen at det er fare for at investeringen tapes, i tillegg til risiko for svindel og hvitvasking.

Kraftig kryptofall

Nylig ble det også kjent at storbanken Nordea har forbudt samtlige av bankens 31.000 ansatte å handle med bitcoin, blant annet fordi slik handel ikke er regulert og underlagt offentlig tilsyn.

E24 har omtalt hvordan bankens ansatte for storkunder hadde fått tilsvarende forbud.

Fra bransjen selv er det kommet advarsler mot «useriøse kryptoemisjoner».

David Sønstebø, én av grunnleggerne bak kryptovalutaen Iota, fortalte E24 i helgen at han håper folk som har investert i det han kaller useriøse kryptoprosjekter, har blitt skremt av nedturen i kryptomarkedet den siste tiden.

Mye på grunn av frykt for regulering, og at markedet er overopphetet, har det totale markedet for kryptovaluta gått fra 813 milliarder dollar i desember til 416 milliarder dollar per midten av februar.

Tall fra Norstat og nettmegleren Nordnet har indikert at nordmenn kan eie kryptovaluta for syv milliarder.

Les også

Norsk kryptosjef om nedturen: – Jeg håper dette har skremt folk

Les også

– Galskapen må ta slutt

Les også

Bitcoin på vei mot verste månedsfall på fire år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om