Finansprofiler vil kjøpe i Norwegian-emisjonen: – Interessant investering når de gjør disse grepene
I tillegg til hovedeierne Bjørn Kjos og Bjørn Kise har en rekke av dagens aksjonærer i Norwegian meldt at de skal bidra i flyselskapets emisjon. Flere profiler sier de er med.
Av de største eierne som blir med i kapitalinnhentingen er flere fond, men også kjente privatinvestorer har sagt ja til å kjøpe aksjer, viser emisjonsdokumentet som ble godkjent torsdag.
Behovet for penger kom etter et turbulent år, hvor miksen av tøff konkurranse, stigende oljepris, tap på drivstoffsikringskontrakter og motorproblemer på Dreamliner-flyene satt selskapet under kraftig økonomisk press.
Løsningen på Norwegians kapitalbehov ble en emisjon av nye aksjer, etter at salget av flyselskapet gikk i vasken. Tre milliarder kroenr skal hentes inn.
Selv har hovedeierne Bjørn Kjos og styreleder Bjørn Kise sagt seg villige til å stille opp med minst 343 millioner kroner gjennom sine selskaper HBK Holding og Sneisungen, mens John Fredriksen, DNB og Danske Bank er de største garantistene, altså dekker de det beløpet som ikke blir dekket av andre investorer.
Les også: – Trist at styret har klart å søle bort så mange milliarder
– Vi er med videre
Medregnet Kjos og Kise har dagens aksjonærer gitt en forpliktelse til å kjøpe aksjer for en drøy milliard kroner, deriblant Folketrygdfondet som har sagt ja til å kjøpe aksjer for drøye 181 millioner kroner.
Selskapet til investor Egil Stenshagen, Stenshagen Invest, sitter i dag på 1,1 prosent av Norwegian og har forpliktet seg til å tegne aksjer for drøyt 33 millioner kroner.
– Vi er med videre, sier Stenshagen, men er ellers ordknapp om hvilke vurderinger de har gjort.
E24 (+): Hvordan «billige» nye Norwegian-aksjer hjelper Kjos og Kise å betale emisjonsregningen
– Veldig riktig det man gjør
Forvalteren Alfred Berg sitter i dag med en liten aksjepost i Norwegian i sine fond, og har forpliktet seg til å kjøpe aksjer for drøye 15 millioner kroner.
Fondsforvalteren sier seg også villig til å stille opp med 57 millioner kroner i emisjonen hvis det skulle bli nødvendig.
– Det er ikke så sannsynlig at vi får så mye aksjer siden tegningskursen er så lav. Det er mer moralsk støtte. Vi gjør dette fordi vi tror det er veldig riktig det man gjør med å ta ned veksten og styrke egenkapitalen. Det har vi ventet på, og ment var riktig ganske lenge, sier porteføljeforvalter Leif Eriksrød.
– Vi synes selskapet er en interessant investering når de gjør disse grepene, legger han til.
Les også: Norwegian: – Målet er å få flyet hjem i løpet av en ukes tid
Norwegians grep
Grepene forvalteren viser til er en del av Norwegians plan for å komme på rett finansiell kjøl, og snu store underskudd til lønnsom drift.
I 2018 ble underskuddet før skatt på 2,5 milliarder kroner, etter at fjorårets siste tre måneder endte med et tap på fire milliarder kroner før skatt.
Les mer: Norwegians krisetiltak skal styrke krigskassen med 7,7 milliarder
Nå skal den halsbrekkende veksten, som har koster dyrt, trappes betydelig ned.
Tiltakene skal gi 7,7 milliarder kroner i økte likvider, gjennom emisjonen, salg av fly, utsatte flyleveranser og kostnadsprogrammet kalt #Focus2019 i tillegg til at en avtale om felles flyeierskap vil kunne frigjøre midler.
– Det man har gjort er grunnarbeidet. Så er det klart vanskelig å spå hvordan yieldutviklingen og slike ting blir. Det er en syklisk bransje, men disse grepene er en forutsetning, sier Eriksrød.