Oljeprisen og råvarekjempene dempet kraftig børsfall i Oslo

Oslo Børs falt sammen med europeiske og amerikanske markeder. Bare noen av Norges største selskaper trakk i andre retningen.

Publisert:

Nedgangen på Oslo Børs dempet seg gjennom handelsdagen. Hovedindeksen falt mer enn to prosent i løpet av dagen, men avsluttet ned 1,18 prosent.

Børsene i Paris, Frankfurt og Madrid faller alle kraftig, mens Ukraina-krisen tynger markedet.

Bare noen få aksjer på Hovedindeksen endte med oppgang torsdag:

  • Equinor opp 4,19 prosent
  • Aker BP opp 7,35 prosent
  • DNO opp 2,72 prosent
  • Norsk Hydro opp 3,26 prosent

Et fat av nordsjøoljen Brent koster 103,65 dollar, opp 6 prosent siden midnatt. Den har bikket 100 dollar for første gang siden 2014. Aluminiumsprisen har også steget kraftig torsdag.

Les på E24+

Eksperter: Slik påvirkes dine investeringer av Ukraina-konflikten

– Denne krigen gir ikke så mye mening

– Dette er det vi kaller et klassisk «risk off»-scenario. Renter faller. Aksjer faller. Dollar styrker seg, sier sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank til E24.

Han sier at det som skiller dette utfallet fra andre, er at oljeprisen styrker seg, noe som fører til at Equinor og Aker BP stiger kraftig. Johansen peker på at denne krisen kommer på toppen av en allerede eksisterende energikrise, der gassprisen er svært høy. Russland er den klart største eksportøren av gass til Europa.

– Krisescenarioet, dersom ting går ordentlig ille, er at russerne begynner å bruke det våpenet de har: Eksport av olje og gass, og begynner å strupe den, sier Johansen.

– Men dersom de gjør det har Russland saget av seg benet egentlig, for de er helt avhengig av den inntekten også. Men denne krigen gir jo ikke så mye mening uansett, så det er vanskelig å bruke en helt rasjonell tankegang her. Det vil være krevende for Europa om de bruker det våpenet.

Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank.

Kraftige sanksjoner i vente mot Russland

Det er ventet at vestlige land vil innføre kraftige sanksjoner mot Russland etter invasjonen:

– Disse vil omfatte både restriksjoner på handel med Russland, sannsynlige sanksjoner mot de største russiske bankene og noen form for restriksjoner på betalingssystemer, skriver tre Danske Bank-analytikere i et notat.

– Det er mulig at Vesten vil ekskludere russiske banker fra Swift-systemet, noe som vil være et stort slag for den russiske økonomien og føre til betydelig energisjokk i Europa.

– Skremmende

Sjefstrateg Christian Lie i Formuesforvaltning sier til E24 før åpning at dagen helt sikkert blir urolig.

– Det fremstår nok åpenbart som skremmende for veldig mange som følger nyhetsbildet. Det som skaper den største usikkerheten er at krig er uforutsigbart, spesielt når du har en av verdens største militærmakter i gang og som ytrer seg på en måte som virker veldig aggressiv, sier Lie til E24.

Lie sier dette nok vil påvirke investorer på den siden, med tanke på at risikoviljen naturlig nok vil bli lavere så lenge situasjonen fremstår uforutsigbar. Militærkonflikten kan også gi økonomiske konsekvenser.

Kan gi enda høyere prisvekst

– Bedrifter og husholdninger kan bli mer forsiktige med pengebruken sin. Den andre impulsen er via inflasjon, drevet av enda høyere råvarepriser.

Han peker på oljeprishoppet.

– Det kan gi en ytterligere inflasjonsimpuls, som kan gjøre jobben enda vanskeligere for sentralbankene. Alt annet likt er 2022 et år hvor sentralbankene har en hårfin balansegang fra før. Og den situasjonen vi har nå med krig, den vil kanskje gjøre den jobben enda vanskeligere.

Europeiske gasspriser går rett til værs.

Les også

Se siste nytt om Ukraina-krisen her

Les også

Dette vet vi om sanksjonene mot Russland

Publisert:

Her kan du lese mer om