Moskva-børsen holder stengt tirsdag

Etter torsdagens krakk og fredagens innhenting, holdt Moskva-børsen stengt mandag. Heller ikke tirsdag vil det være aksjehandel i det russiske markedet.

Publisert:

Den russiske sentralbanken varslet mandag morgen at Moskva-børsen på grunn av situasjonen, ikke ville åpne. Heller ikke derivatmarkedene har holdt åpent.

Mandag kveld varsler sentralbanken at verken børsen eller derivatmarkedene åpner tirsdag heller.

Det er foreløpig ikke kjent om det blir handel resten av uken. Sentralbanken har tidligere på dagen varslet at valutahandelen på den russiske børsen vil være begrenset til tidsrommet 10.00–19.00 denne uken.

Søndag kveld meldte Reuters at den russiske sentralbanken skal ha beordret markedsaktører å avvise utenlandske kunder fra å selge russiske aksjer.

Rubelen har også svekket seg til rekordnivåer mot dollaren etter nye sanksjoner mot Russland.

Vil utestenge Russland fra Swift

EU og land som USA, Storbritannia og Tyskland gikk lørdag kveld inn for å utestenge flere russiske banker fra det globale betalingssystemet Swift. Det var en av flere nye sanksjoner som ble foreslått i en felles uttalelse.

Det er ikke klart hvilke russiske banker som rammes av straffesanksjonen i kjølvannet av invasjonen av Ukraina, men en EU-diplomat opplyser til Reuters at det skal dreie seg om rundt 70 prosent av det russiske bankmarkedet.

Tiltakene skulle innføres i løpet av de neste dagene, ifølge uttalelsen.

Putin forbyr russere å sende valuta utenlands

Mandag ettermiddag har Russland kommet med mottiltak mot omverdens mange straffesanksjoner mot landet.

Russiske innbyggere vil fra tirsdag ikke lenger ha muligheten til å sende valuta ut av landet. Det skriver Kreml i et dokument, som omtales av Bloomberg. Forbudet inkluderer også utenlandsk gjeld.

Det innføres samtidig begrensninger for selskapers muligheter til å gjennomføre tilbakekjøp av aksjer, et populært grep for å øke aksjonærenes verdier.

Tidligere på dagen ble det også kjent at russiske eksportører må veksle 80 prosent av inntektene til rubler.

Publisert: