Nøkkeltall fra USA

USA-prisene 5,3 prosent høyere enn for ett år siden

Inflasjonen i USA er på 5,3 prosent i august sammenlignet med samme tid i fjor. Det er noe lavere prisvekst enn det som ble registrert måneden før, og mindre enn ventet på forhånd.

Frukt og grønnsaker i en butikk i Washington, D.C.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Den sesongjusterte prisveksten på 0,3 prosent fra juli til august var noe lavere enn måneden før, da prisveksten var på 0,5 prosent. Forventningen var på en vekst på 0,4 prosent i august, ifølge nyhetsbyrået Dow Jones.

I både juni og juli var prisveksten i USA på 5,4 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Dermed har prisveksten avtatt noe i august.

Justert for energi- og matvarepriser (kjerneinflasjon) var årsveksten for konsumprisindeksen på 4,0 prosent i august.

Det siste året har veksten i USA tatt seg opp etter coronakrise og nedstengninger, med økende etterspørsel etter reiser og restaurantbesøk.

Den siste tiden har imidlertid mange bedrifter, også i Norge, meldt om bekymringer rundt flaskehalser i logistikken og utfordringer med å få tak i råvarer. Råvareprisene har steget i det siste, inkludert varer som aluminium, kobber, jernmalm og olje og gass.

Les også

Norske bedrifter legger coronakrisen bak seg

Holdt renten nær null

Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, har så langt ikke vært klar til å avslutte støttekjøpene av rentepapirer og heve renten. I juli holdt banken renten uendret på nær null, og opprettholdt støttekjøpene på 120 milliarder dollar i måneden.

Fed har tidligere sagt at støttekjøpene vil fortsette frem til det er gjort «betydelige fremskritt» i den amerikanske økonomien, knyttet til faktorer som arbeidsledighet og inflasjon. Banken har også sagt at den antar at oppgangen i inflasjonen i det siste er midlertidig.

Sentralbankens mål er at inflasjonen over tid skal ligge på to prosent.

Neste rente møte i Federal Reserve er 22. september. Her i Norden har den svenske Riksbanken rentemøte 21. september, og 23. september er Norges Bank ventet å komme med sin første renteheving etter coronakrisen.

Les også

Storbank mener «hauken» Olsen tar riktig rentegrep

Les på E24+

(+) 5 måter å sikre seg mot inflasjon

Les på E24+

(+) Ikke frykt inflasjonen – ennå

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nøkkeltall fra USA
  2. Federal Reserve
  3. USA
  4. Inflasjon

Flere artikler

  1. Amerikansk inflasjon stiger til 5,4 prosent i september

  2. Bredt fall på Wall Street: – Litt mer urolig

  3. Inflasjonen i USA endte på 7,5 prosent i januar

  4. Den brennhete prisveksten i USA avtar mindre enn ventet

  5. Storbank mener «hauken» Olsen tar riktig rentegrep