Børsene i Asia

Oppgang i Asia – Evergrande stiger etter prosjektoppstart

Tokyo-børsen går mot strømmen i de asiatiske aksjemarkedene mandag morgen. Evergrande-aksjen stiger etter meldinger om at selskapet har startet opp igjen med en rekke boligprosjekter i Kina.

Reuters melder at Evergrande har startet opp igjen mer enn 10 boligprosjekter. Bildet er fra et byggeprosjekt i Shanghai.
 • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

Det er stort sett oppgang på de asiatiske børsene mandag morgen. Tokyo-børsen går mot strømmen med en nedgang på nær én prosent.

Storbanken HSBC skal levere sin ferskeste kvartalsrapport i løpet av dagen, og de Hongkong-noterte aksjene faller 0,22 prosent før tallslippet.

Ellers har oljeprisen bikket over 86 dollar i løpet av natten, og i skrivende stund omsettes ett fat med nordsjøolje (Brent spot) for 86,26 dollar fatet – opp 1,78 prosent fra nivået før helgen.

Slik ser bildet ut rundt klokken 05.30 norsk tid:

 • Nikkei 225 i Tokyo ned 0,99 prosent
 • Hang Seng i Hongkong opp 0,29 prosent
 • Kospi i Seoul opp 0,50 prosent
 • Shanghai Composite opp 0,41 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore opp 0,07 prosent
 • ASX 200 i Sydney opp 0,51 prosent

Evergrande stiger

Aksjen i den kriserammede boliggiganten Evergrande har klatret markant i løpet av natten, og har vært opp rundt fire prosent. Utover morgenen norsk tid har imidlertid oppgangen dempet seg, og aksjen handles nå opp 0,37 prosent.

Utslagene kommer etter at selskapet søndag meldte at det har startet opp igjen med over 10 boligprosjekter – blant annet i Shenzhen, ifølge Reuters.

Prosjektene foregår i seks byer, ifølge nyhetsbyrået, som viser til en uttalelse fra selskapet.

Evergrande har tidligere ikke sagt noe om hvor mange av boligprosjektene i Kina som har blitt satt på pause i møte med betalingsproblemene, ifølge Reuters.

Les også

Evergrande-krisen kort forklart

Betalte låneavdrag

Før helgen kom det meldinger om at Evergrande har betalt et låneavdrag på 83,5 millioner dollar, noe som i sin tid bidro til å løfte aksjen.

På lørdag hadde det vært 30 dager siden betalingsfristen på avdraget forfalt, og da ville eiendomsgiganten misligholdt lånet sitt.

Evergrande er Kinas nest største boligutbygger, og ligger i verdenstoppen med en gjeld på over 2.600 milliarder kroner, ifølge Bloomberg. Den store gjelden til selskapet, og manglende avdragsbetalinger, skapte uro på vedens børser tidligere denne høsten.

Frykten var at en mulig kollaps i boligkjempen kan spre seg videre i eiendomssektoren i Kina, til banksektoren, og videre til verdens økonomi og finansmarkeder.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Evergrande
 3. Tokyo-børsen
 4. Hongkong-børsen
 5. Seoul-børsen
 6. Shanghai-børsen
 7. Singapore-børsen

Flere artikler

 1. Kraftig fall på Tokyo-børsen – oljeaksjer mot strømmen

 2. Hongkong leder an på positive Asia-børser

 3. Andre dag på rad med oppgang i Tokyo – Kina-børsene tilbake i handel

 4. Evergrande-aksjen pauset i påvente av mulig bud

 5. Evergrande selger strømmeaksjer for 2,4 milliarder