Tesla fjernet fra ESG-indeks: KLP vil ikke gjøre det samme

Elbilprodusenten kastes ut av S&P 500s miljø- og selskapsstyringsindeks. Sjefen for bærekraftige investeringer i KLP har ikke planer om å fjerne selskapet fra sine fond.

Tesla-sjef Elon Musk mener at S&P Global Ratings har mistet sin integritet etter at elbilselskapet ble fjernet fra miljøindeksen.
 • Andrine Resvoll
Publisert:

– KLP ekskluderer selskaper når det er grove eller systematisk brudd på forretningsatferd, noe som innebærer at det er høy terskel før vi ekskluderer. Ekskluderingsbeslutningen skal være basert på grundige vurderinger, sier Kiran Aziz, leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning.

Tidligere denne uken ble klart at S&P Dow Jones Indices har valgt å kaste ut elbilprodusenten Tesla fra S&P 500s ESG-indeks.

Fondsgiganten KLP vil på sin side ikke ekskludere Tesla fra sine ESG-fond.

ESG-indeksen bruker miljø-, sosial-, og styringsdata for å rangere og måle selskaper ut ifra flere kriterier. Disse måler hvordan selskapene påvirker miljøet og behandler interessenter, inkludert kunder, ansatte, leverandører og andre partnere.

– Ledende aktør for omstilling

– Tesla har revolusjonert bilbransjen og vært en ledende aktør for å bidra til omstilling mot elektriske biler. Det er viktig med en helhetlig tilnærming og samlet sett gjør Tesla det veldig bra på E sammenlignet med sine konkurrenter, sier Aziz som henviser til E-en i ESG som står for miljø.

Hun utdyper med at de viktigste utslippene for en bilprodusent vil være når bilkjøpere bruker bilen, et område hvor Tesla har tidligst ute med og ledende i mange år.

At selskapet også har store ambisjoner rundt utslippskutt er også viktig, ifølge Aziz.

Kiran Aziz, leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning, sier det skal ligge grundige vurderinger til grunn før de ekskluderer selskaper fra sine fond.

S&P Dow Jones Indices opplyser at Tesla har hatt et «relativt stabilt» resultat på ESG-indeksen det siste året, men at sammenlignbare selskaper i gruppen for biler og deler har forbedret seg.

Indeksleverandøren trekker også frem bekymringer knyttet til arbeidsforholdene og selskapets håndtering av det amerikanske transporttilsynets (NHTSA) etterforskning av ulykker som er koblet til bilenes kjøreassistentsystemer.

Beslutningen om å kaste ut Tesla fra listen innebærer at fondsforvaltere normalt vil trekke seg ut av selskapet, dersom de følger indeksen. Ifølge S&P Dow Jones’ nettsider følger minst 16 børsnoterte fond indeksen, skriver Bloomberg.

Les også

Musk raser etter at Tesla kastes ut av ESG-indeks

KLP: Tesla har forbedringspotensial

Kiran Aziz i KLP mener også at elbilprodusenten har forbedringspotensial på disse punktene, men at dagens situasjon ikke er alvorlig nok til å fjerne Tesla fra sine fond.

– Selskapet har en vei å gå under flere forhold under S, som arbeidsforhold, men vi mener de ikke er av så alvorlig karakter at det leder til eksklusjon. Alle selskaper på nivå med Tesla vil som regel ha kritikkverdige forhold, og det er viktig at det stilles krav fra investorer slik at selskapet kan vise til en positiv utvikling, sier Aziz som fortsetter:

– Samtidig må Tesla vise åpenhet om virksomheten og rapportere åpent og presist, fortsetter hun, og henviser til at manglende rapportering var en av årsakene til at selskapet falt ut av indeksen.

Storebrand opplyser at Tesla er ekskludert i noen av fondene deres. Det er på grunn av arbeidsforhold og problematikk knyttet til fagforeninger. Dette er fond som har kastet ut Tesla som følge av bærekraftscreening av ISS, et eksternt analyseselskap.

Musk: ESG er svindel

Tesla-sjef Elon Musk har vært langt ifra fornøyd etter at utestengelsen ble kjent, og har tatt til Twitter ved flere anledninger for å uttrykke hva han mener.

– Exxon er rangert topp ti i verden på ESG-listen til S&P 500, mens Tesla ikke kom på listen! ESG er svindel. Det har blitt bevæpnet av falske sosiale rettferdighetskrigere, skriver Musk.

– S&P Global Ratings har mistet sin integritet, følger han opp i en ny tweet.

I ytterligere en tweet skriver Musk at «politiske angrep på meg vil eskalere dramatisk de kommende månedene», uten at denne er direkte koblet til ESG-indeksen.

Musk har også kommet med flere «memes» for å uttrykke hva han mener om utestengelsen:

Les også

Oslo Børs’ nye ESG-indeks: – Dette er ikke en «grønn» indeks

Les også

Tesla mister topplassering i Cathie Wood-fond

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Tesla
 2. S&P 500
 3. Elon Musk

Flere artikler

 1. Musk raser etter at Tesla kastes ut av ESG-indeks

 2. Betalt innhold

  ESG-indekser: Veiledende eller villedende?

 3. Det vil koste Musk 1 milliard dollar om han anger på Twitter

 4. Oslo Børs’ nye ESG-indeks: – Dette er ikke en «grønn» indeks

 5. – Styrehonorar på 0 dollar hvis budet mitt lykkes