Dof tjente 858 millioner i første kvartal

Valutagevinst løftet bunnlinjen til offshorerederiet i første kvartal. Tross bedre markeder vil ikke Dof klare å betale gjelden uten en finansiell redningsoperasjon og «egenkapitalen er tapt», advarer rederiet.

I FORHANDLINGER: Dof jobber for å få en redningspakke på plass.
Publisert:

Det gjeldstyngede offshorerederiet Dof legger frem kvartalsresultater torsdag morgen.

  • Rapporten viser et resultat før skatt på 858 millioner kroner, løftet av valutagevinster på en drøy milliard kroner og høyere inntekter.
  • Det var opp fra et resultat før skatt på minus 760 millioner i tilsvarende periode i fjor.
  • Lenger opp i regnskapet steg driftsresultatet til 228 millioner kroner fra minus 40 millioner i første kvartal i fjor.
  • I samme periode steg driftsinntektene til 1,84 milliarder kroner fra 1,24 milliarder.
  • Dof forklarer valutagevinsten med styrking av den brasilianske valutaen real mot dollaren, mens valutabevegelsene etter kvartalet har hatt motsatt effekt.

Rederiet, som i flere år har jobbet med å sy sammen en finansiell redningspakke, sitter fortsatt i forhandlinger med kreditorene – en prosess hvor dagens aksjonærer risikerer kraftig utvanning.

– Egenkapitalen er tapt

I kvartalsrapporten skriver Dof at selv om markedene har bedret seg er ikke gruppen i stand til å betale gjelden sin uten en betydelig omgjøring av gjeld til aksjer.

– Gruppens finansielle posisjon er ikke bærekraftig, og egenkapitalen er tapt, skriver rederiet.

Dof har en gjeld på 20 milliarder kroner, hvorav 18 milliarder er gjenstand for restrukturering.

Regnskapet viser at Dof fortsatt har mer gjeld enn verdien av eiendelene, og egenkapitalen var på minus 780 millioner kroner.

Les på E24+

Festen for offshore-aksjer begynner å komme ut av kontroll

Dof peker på prosessen med kreditorene, hvor det forhandles om et forslag som inkluderer den nevnte konverteringen av gjeld til egenkapital samt betingelsene på dagens lån.

– Dialogen med långiverne er konstruktiv, men en refinansieringsløsning er enda ikke på plass, skriver rederiet.

Aksjene til Oslo Børs-noterte offshorerederier har mangedoblet seg den siste tiden. Dof har siden nyttår steget over 300 prosent.

Peker på bedre markeder

I sektoren som har vært gjennom mange tøffe år, har flere ventet at bedre tider er på vei, hjulpet av høyere oljepris, økte investeringer fra oljeselskaper og at skipene som har blitt lagt i opplag er vanskelig å få tilbake i drift.

I kvartalet oppnådde flåten av offshoreskip en gjennomsnittlig utnyttelse på 82 prosent, en bedring fra 67 prosent.

Samtidig fylte Dof på med nye oppdrag for 1,3 milliarder kroner, og ordrereserven steg til 14,6 fra 14,2 milliarder kroner.

Forbedringen i inntekter og driftsresultat skyldes bedre utvikling i subsea-området, ifølge kvartalsrapporten. Dof peker spesielt på Atlanteren og Brasil som positive områder.

Rederiet skriver også at anbudsaktiviteten er høy, og at olje- og gassmarkedene har bedret seg.

Dof er likevel avhengig av å finne en langsiktig finansiell løsning for å kunne opprettholde såkalt «fortsatt drift». Hvis ikke vil verdivurderingen av eiendelene bli ytterligere revidert og føre til nedskrivninger, melder rederiet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om