Sterk vekst for Autostore

Robotlagerselskapet doblet nesten inntektene i tredje kvartal, men utgiftene til noteringen og Ocado-søksmålet bidro til at underskuddet økte til 323 millioner kroner.

LEGGER FREM KVARTALSTALL: Autostore-sjef Karl Johan Lier.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Robotlagerselskapet legger onsdag frem det første kvartalsregnskapet etter børsnoteringen i høst.

Tallslippet viser at veksten fortsatt er sterk, men en kraftig økning i kostnadene gjør at selskapet gikk med underskudd.

Les også

Autostores patentstrid kan gi advokatregning på 170 millioner

 • Inntektene økte med 95 prosent, til 84,7 millioner dollar fra 43,4 millioner dollar i tilsvarende periode i fjor.
 • Samtidig økte driftskostnadene. Dermed falt driftsresultatet til minus 26,3 millioner dollar fra pluss 6,5 millioner dollar i perioden.
 • Nederst i regnskapet endte resultatet etter skatt på minus 36,3 millioner dollar, mot et lite underskudd på 0,6 million dollar i tredje kvartal i fjor.
 • Det tilsvarer et underskudd på 323 millioner kroner i tredje kvartal.

Kostnader til søksmål og notering

Selskapet forklarer kostnadshoppet med blant annet juridiske utgifter på 11 millioner dollar til søksmålet mot britiske Ocado, og kostnader på 22,1 millioner dollar til noteringen og honorarer til rådgivningstjenester.

E24 har tidligere omtalt honorarfesten for Autostore-rådgiverne i forbindelse børsnoteringen. Ifølge noteringsdokumentet var den samlede kostnaden for Autostore anslått til 39 millioner dollar.

I noteringsdokumentet gikk det også frem at Autostore så for seg utgifter til rettstvisten med Ocado på mellom 15 og 20 millioner dollar.

Ifølge en presentasjon av kvartalstallene har imidlertid patenststriden bare så langt i år kostet 26,3 millioner dollar. Det tilsvarer 234 millioner kroner.

Den startet med at Autostore saksøkte Ocado for patentbrudd i oktober i fjor, og siden blitt etterfulgt av motkrav fra Ocado og flere søksmål i en omfattende rettsbatalje.

Nylig meldte selskapet om en utsettelse i saken, etter at det har blitt informert av den internasjonale handelskommisjonen ITC om en ny frist på 13. desember for å levere sitt innledende partsinnlegg i forbindelse med søksmålet.

Venter sterk vekst

I oktober gikk selskapet på børs i oktober, i det som var den største noteringen i Norge siden daværende Statoil ble børsnotert tilbake i 2001.

Den største eieren i robotlagerselskapet fra Nedre Vats i Rogaland, er japanske Softbank som kjøpte seg inn i april. Deretter følger private equity-fondet Thomas H. Lee Partners (THL).

Autostore gikk på børs til en verdi på 103 milliarder kroner. Siden har aksjen steget og børsverdien er nå på 137 milliarder kroner. Selskapet er dermed det femte mest verdifulle på Oslo Børs.

Autostores teknologi automatiserer lageranlegg ved å bruke roboter til å flytte varer rundt.

Selskapet har vært gjennom et tiår med sterk vekst, en trend selskapet har varslet vil fortsette.

I rapporten skriver Autostore at selskapet fortsatt venter en vekst i omsetningen til 300 millioner dollar i år, og videre til en halv milliard dollar i 2022.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjelive

Flere artikler

 1. Nederlag for Autostore i milliardsøksmål

 2. Autostores patentstrid kan gi advokatregning på 170 millioner

 3. Autostore doblet nesten inntektene i første kvartal

 4. Honorarfest for Autostore-rådgivere: Kan hanke inn 700 millioner

 5. Gjorde «slurvefeil» på 90 mill. i Autostore-prospektet