Kvartalsrapporter

Høyner kursmål på shippingaksje: Venter mer børsopptur

Stolt-Nielsen leverte betydelig resultatbedring i sitt første kvartal. I samme periode har aksjen blitt løftet, og nå øyner DNB Markets en større oppside.

Illustrasjonsfoto av Stolt-Nielsen-skip.
 • Anders Nybakken Kvale
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Oslo Børs-noterte Stolt-Nielsen, som blant annet driver med kjemikalietankskip, presenterte tidligere denne uken tallene for sitt regnskapsmessige første kvartal 2022.

Rapporten viste en økning i både inntekter og resultat fra samme periode året før:

 • I år endte omsetningen på 606 millioner dollar, mot 480 millioner dollar i 2021.
 • Resultatet etter skatt ble 52 millioner dollar i 2022, opp fra 3 millioner dollar i fjor.
 • Driftsresultatet landet på 92 millioner dollar i år, en økning fra 36 millioner dollar året før.
Les også

Gir seg som Stolt-Nielsen-sjef etter 22 år: – Alltid bra å få nytt blod inn

Positive meglerhus

Pareto Securities fremhever i en oppdatering at resultatfasiten tilsvarer Stolt-Nielsens beste kvartal siden 2008.

«Selskapet venter at momentumet vil fortsette fremover, så vi kommer nok til å gjøre en ny runde med positive oppjusteringer i estimatene her. Det er også positivt å se at de nå har betalt ned 113 millioner dollar i gjeld i løpet av kvartalet, de har nå redusert total gjeld med 332 millioner dollar i løpet av de siste fire kvartalene, tilsvarende 10 prosent av nåværende selskapsverdi (EV). I sum, nok en sterk rapport», skriver meglerhuset.

DNB Markets har ifølge en oppdatering besluttet å jekke opp kursmålet på Stolt-Nielsen-aksjen til 209 kroner fra 179 kroner etter kvartalsrapporten.

Det i lys av at meglerhuset hever estimatene på tvers av Stolt-Nielsens divisjoner for 2022 til 2024.

«Til tross for risikoen for etterspørselsødeleggelse, vil sterke marginer og høye rater i tankcontainere sikre et sterkt 2022», fremgår det fra analytiker Jørgen Lian.

Stolt-Nielsen-aksjen steg fredag 3,6 prosent til en kurs på 172 kroner, som betyr at DNB Markets øyner en betydelig oppside i shippingaksjen.

Markedsverdien til rederiet er på 10,1 milliarder kroner, etter en kursoppgang på 43 prosent det siste året. Så langt i år er bykset på 26 prosent.

Les også

Prøver for tredje gang få løs «Ever Forward»: Sender regningen til lasteierne

– Naturligvis skapt spekulasjoner om fusjon

Avtroppende konsernsjef Niels G. Stolt-Nielsen i Stolt Nielsen tror at margin og fraktvolumer vil gi et rekordår for «Stolt Tank Container (STC)» i år, og at «Stolt Sea Farm» får et tilsvarende år som i 2021.

Videre sier han at de ikke har vært flere nybygg i kjemikalietankområdet og at det er et press i markedet for å sikre raffinerte produkter vekk fra Russland, som forårsaker økt tonnmiletterspørsel i markedet for MR-kjemikalietankskip.

– I perioder med usikkerhet har produkt- og kjemikaliemarkeder en tendens til sikre ytterligere lagringskapasitet, så vi anslår styrking av rater og utnyttelse i «Stolthaven terminaler», sier han.

Tidligere i mars meldte Stolt-Nielsen om kjøp av fem prosent av A-aksjene i konkurrenten Odfjell. Selskapet skriver at investeringen er drevet av troen på kjemikalietankerindustrien og i påvente av markedsbedring.

– Vår investering har naturlig nok skapt spekulasjoner om en potensiell fusjon mellom Stolt Tankers og Odfjell Tankers. jeg har tidligere uttalt seg om behovet for konsolidering i kjemikalietankindustrien og har fortsatt stor tro på at det er den beste måten å gjøre vår industri miljøvennlig på og økonomisk bærekraftig, sier Stolt-Nielsen-sjefen.

Selskapet har i lengre tid hatt planer om en mulig notering av Stolt Tankers, som har en flåte på over 70 skip i kjemikalietankmarkedet.

Den mulige noteringen av det landbaserte oppdrettsselskapet Stolt Seafarms ble droppet i fjor. Ifølge Stolt-Nielsen er det ikke noen planer om å hente den noteringsplanen opp av skuffen.

Stolt-Nielsen driver innen fire primærsegmenter, herunder kjemikalietankskip, terminaler, tankcontainere og oppdrettssatsingen Stolt Sea Farm.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Stolt-Nielsen
 3. Oslo Børs
 4. DNB Markets

Flere artikler

 1. Aker Solutions-aksjen fyker opp: «Veldig sterk rapport»

 2. Rekordkvartal for Europris: Får økt fraktregning på opptil 200 millioner

 3. Subsea 7-aksjen stiger kraftig etter rapport: – Adresserer alle investorbekymringer

 4. Seadrill tjente 400 millioner på driften i første kvartal

 5. Nordic Semiconductor øker kraftig i chipkrisen